Dodano:

1
Kategoria: Dieta

Syntetyczne słodziki nie mają ostatnio najlepszej prasy – niegdyś popularny substytut cukru, aspartam, obecnie zastępowany jest innymi, naturalnymi słodzikami. Sprawdź, czy faktycznie powinnyśmy bać się aspartamu.


Czym jest aspartam i gdzie możemy go znaleźć?

Aspartam to jeden z najbardziej powszechnych, syntetycznych zamienników cukru; posiada wysoką słodkość zbliżoną do tej, jaką ma biały cukier w cukierniczce, lecz nie jest cukrem spożywczym. Aspartam dodawany jest nie tylko do żywności dla diabetyków, ale z uwagi na niską kaloryczność również do produktów reklamowanych jako bezcukrowe, „light” czy „fit”; jest też powszechnym składnikiem aromatyzowanych odżywek białkowych dla sportowców o różnych smakach. Możemy go znaleźć powszechnie w gumach do żucia, witaminowych tabletkach musujących, a nawet w wędlinach czy parówkach. Słodziki często występują razem w krzyżówkach, które dają smak praktycznie nieodróżnialny od zwykłego cukru (np. aspartam często łączony jest z acesulfamem).


Szkodliwe działanie aspartamu na organizm

Liczne publikacje i badania na temat negatywnego wpływu aspartamu na organizm często wykluczają się wzajemnie; większość jest jednak zgodna co do tego, iż przekraczanie zalecanych dziennych dawek aspartamu bądź jego regularne, długotrwałe przyjmowanie w sporych ilościach (o co nietrudno, wypijając np. kilka szklanek napojów słodzonych tym słodzikiem) może prowadzić do migrenowych bólów głowy, powodować wysypki, bezsenność oraz zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory i depresję. Spożywanie wysokich dawek aspartamu może prowadzić do zatrucia organizmu i tym samym również do nudności, biegunek i wymiotów oraz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niestety, aspartam wykazuje dość sporą toksyczność, kiedy jest przyjmowany w większych dawkach, dlatego warto pamiętać o maksymalnej dobowej dawce, która nie powinna przekroczyć 40 mg na kilogram masy ciała. Aspartamu powinny unikać osoby cierpiące na fenyloketonurię (chorobę genetyczną związaną z z brakiem enzymu rozkładającego fenyloalaninę, występującą między innymi w aspartamie).

aspartam może nam zaszkodzić

Dlaczego powinnyśmy unikać syntetycznych słodzików?

Chociaż umiarkowane dawki aspartamu od czasu do czasu nie wyrządzą większej szkody naszemu organizmowi, warto przemyśleć sens stosowania słodzików jako regularnych zamienników cukru. O ile w przypadku diabetyków ich rola jest uzasadniona (nie powodują podniesienia poziomu insuliny) dla zdrowych, aktywnych fizycznie osób o prawidłowym poziomie tkanki tłuszczowej, „tradycyjny” cukier trzcinowy stosowany w umiarze i od czasu do czasu, dodany np. do wypieków, nie stanowi zagrożenia i jest zdecydowanie lepszą opcją niż syntetyczne słodziki. Moda na zdrowy tryb życia i bezcukrowe produkty wprowadziła na rynek masę żywności teoretycznie „bezcukrowej”, ale za to słodzonej np. aspartamem. Warto pamiętać, iż sztuczne słodziki nie są rozwiązaniem i odpowiedzią na falę otyłości, ale dodatkowo nasilają ochotę na słodycze, nie kreują dobrych nawyków żywieniowych i utrwalają dawne przyzwyczajenia, co koniec końców może nasilać odkładanie tkanki tłuszczowej i szybsze przybieranie na wadze (żywność słodzona słodzikami wzmaga apetyt na wysokowęglowodanowe przekąski).


Co zamiast aspartamu?

Jeśli nie wyobrażamy sobie niektórych produktów bądź napojów bez cukru, spróbujmy przestawić się na naturalne cukrole i najlepiej organiczne słodziki, takie jak stewia, sok z agawy czy ksylitol; są lepiej tolerowane przez nasz organizm i nietoksyczne. Herbatę bądź kawę możemy z powodzeniem słodzić niepasteryzowanym, ekologicznym miodem. Pamiętajmy, iż cukier cukrowi nierówny. Najlepiej, aby cukry w naszej diecie pochodziły wyłącznie z naturalnych źródeł, a nie ze sztucznie, dodatkowo dosładzanej żywności. Warto również stopniowo zmniejszać porcje słodzików, aby przyzwyczajać organizm do rozkoszowania się naturalnym smakiem produktów.

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Oczywiscie ze szkodzi silne bole brzucha i rozwolnienie to efekt dzialania aspatanu

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi