Dodano:

0
Kategoria: Dieta

O dyni nie powinnyśmy pamiętać jedynie w okresie jesiennym: okrągły rok możemy podjadać jej pestki, ale nie tylko. Olej lniany, kokosowy, z awokado… w twojej kuchni znajduje się już kilka butelek zdrowych olejów. Sprawdź, dlaczego warto dodać do nich olej z pestek dyni!


Olej z pestek dyni: charakterystyka

Zimnotłoczony olej z pestek dyni ma ciemnozielony kolor i charakterystyczny, orzechowy smak, przez co świetnie komponuje się we wszelkiego rodzaju sałatkach, ale także dobrze sprawdza się dodawany do pesto, sosów i past. Powstaje poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych dyniowych pestek. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno ma dobry profil tłuszczowy; zawiera zarówno wielonienasycone, jak i nasycone kwasy tłuszczowe. Z uwagi na to, iż stosunek omega-6 do omega-3 nie jest aż tak korzystny jak w innych olejach (np. oleju lnianym), pamiętajmy więc, aby przy stosowaniu oleju z dyni w naszej diecie znalazły się również produkty bogate w kwasy omega-3. Aby zachować pozytywne, prozdrowotne właściwości oleju z pestek dyni, należy go spożywać na zimno oraz przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu (np. w lodówce). Obróbka termiczna sprawia, iż olej traci swoje składniki odżywcze. Co ciekawe, olej ten doskonale sprawdza się również w… deserach; polecamy dodanie go do sernika czy deserów lodowych.


Najważniejsze zalety oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni działa detoksykująco na organizm, pomaga pozbyć się pasożytów i wspiera dobrą mikroflorę jelitową. Jest też świetnym antyoksydantem i zapobiega namnażaniu się wolnych rodników. Znane są jego właściwości przeciwgrzybiczne i antywirusowe, zawiera również sporo cynku, fosforu, selenu oraz witaminy E czy A. Ponadto minimalizuje ryzyko chorób krążenia i wpływa na regulację poziomu dobrego i złego cholesterolu (HDL i LDL). Jeśli jesteś aktywna fizycznie i cierpisz na problemy ze stawami, olej z pestek dyni pomoże ci zachować tkankę chrzęstną w dobrej kondycji i zmniejszyć stany zapalne. Olej z pestek dyni działa również osłonowo na jelita i łagodzi objawy takich chorób jak zespół jelita drażliwego.

olej z pestek dyni jest bardzo pożywny i zdrowy

Olej z pestek dyni nie tylko dla kobiet!

Olej z pestek dyni zawiera fitosterole odpowiedzialne między innymi za obniżenie konwersji wolnego testosteronu do DHT, odpowiedzialnego za łysienie i problemy skórne u obu płci (np. trądzik androgenny). Olej z pestek dyni zapobiega również przerostowi gruczołu krokowego, zmniejsza objawy prostaty oraz problemy z erekcją i oddawaniem moczu, przez co chętnie powinnaś go dodawać do dań swojego partnera.


Ten olej sprawdzi się również w kosmetyce

Olej z pestek dyni z powodzeniem możesz wykorzystać do swoich codziennych rytuałów pielęgnacyjnych, dodając go jako element mieszanki do olejowania włosów lub stosując jako nawilżającą oliwkę do masażu wraz z domieszką innych olejów. Olej z pestek dyni wykazuje również działanie przeciwzmarszczkowe, ujędrniające i regenerujące tkankę skórną. Skorzystają z niego nie tylko osoby o cerze łuszczącej się i suchej, ale i trądzikowej. Nadaje się także do wmasowywania w skalp w przypadku problemów z wypadaniem włosów. Ponadto olej z pestek dyni dobrze sprawdza się na blizny i rozstępy, zmniejszając ich widoczność.