Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Zupa kalafiorowa to jedno z tych dań, które powinny pokochać wszystkie osoby żyjące aktywnie. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna, sycąca i… zdrowa. Okazuje się bowiem, że jej główny składnik może zapewnić naszemu organizmowi znacznie więcej korzyści, niż początkowo mogłoby się nam wydawać.


Kalafior na straży zdrowia

Kalafior w ostatnich latach triumfalnie wraca na salony. Przez pewien czas skutecznie zastępowano go brokułami i utarło się przekonanie, że jest to zamiana, na której nie można stracić – te ostatnie posiadają bowiem szereg właściwości prozdrowotnych. I dziś nie da się zaprzeczyć, że brokuły mogą pomagać naszemu organizmowi, okazuje się jednak, że całkowite usunięcie z diety kalafiora nie wyjdzie nam na zdrowie.

Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że niektóre właściwości prozdrowotne są zaskakujące nawet dla samych naukowców zajmujących się tym warzywem zawodowo. Dzieje się tak między innymi wówczas, gdy analizujemy jego korzystny wpływ na nerki i układ krążenia. Przyczynia się do tego sulforafan – związek fitochemiczny, który nie tylko normalizuje działanie nerek, ale również przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Wiele osób dostarcza go w postaci sprzedawanego w tabletkach suplementu diety, a tymczasem kalafior umożliwia stosowanie go w najbardziej naturalnej postaci.

zupa kalafiorowa

Kalafior to również wartościowe źródło błonnika – a to sprawia, że zupa kalafiorowa powinna przypaść do gustu nie tylko osobom dbającym o swoje zdrowie, ale i tym, które marzą o idealnej wadze. Błonnik sprawia, że entuzjastom kalafiora łatwiej jest zaspokoić apetyt. Jego obecność przyczynia się też do tego, że zupa kalafiorowa gwarantuje uczucie sytości nawet przez kilka godzin po jej zjedzeniu. Nie można zapominać i o tym, że kalafior jest cennym źródłem witaminy C, a ta przydaje się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy nasze organizmy są szczególnie podatne na przeziębienia.


Zupa kalafiorowa – składniki

Istnieje przynajmniej kilka rodzajów przepisu na zupę kalafiorową. Każdy z nich charakteryzuje jednak to, że jest nieskomplikowany i zapewnia smaczny posiłek przygotowany w krótkim czasie. Nam potrzebne będą:
- skrzydełko kurczaka;
- marchew;
- pietruszka;
- seler;
- por;
- kalafior;
- koperek;
- sól;
- pieprz;
- ziemniaki;
- śmietana.

Składniki można dowolnie modyfikować, dopasowując je do własnych upodobań. Osoby odchudzające się mogą też zdecydować się na rezygnację z ziemniaków i śmietany, choć z pewnością odrobina gotowanego mięsa z kurczaka nie powinna zaszkodzić ich diecie.


Zupa kalafiorowa – przygotowanie

Starannie opłukane mięso wkładamy do garnka z wodą i gotujemy aż do momentu pojawienia się tak zwanych mętów. Usuwamy je za pomocą łyżeczki, a gdy zupa jest już oczyszczona, dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubej tarce marchew i pietruszkę, a także seler, por i kalafiora. Zupę gotujemy aż do momentu, w którym wrzucone przez nas warzywa staną się miękkie, a następnie doprawiamy solą i pieprzem w zależności od indywidualnych upodobań kulinarnych. Już po ściągnięciu z ognia i lekkim przestudzeniu możemy dodać do niej śmietanę i koperek. Całkowity czas zużyty na przygotowanie zupy to zaledwie sześćdziesiąt minut, co jest dodatkowym argumentem przemawiającym za przetestowaniem przepisu.