Dodano:

1
Kategoria: Porady

Kombinowary, parowary, blendery… sklepowe półki uginają się pod ciężarem przeróżnych urządzeń wspomagających przyrządzanie posiłków, a na naszym kuchennym blacie powoli zaczyna brakować miejsca. W które sprzęty powinnyśmy zainwestować, kiedy jesteśmy na diecie, a bez których możemy się obyć?


W obłokach pary z parowaru

Jeśli zależy nam na przyrządzeniu niskokalorycznych posiłków bez zbędnej ilości tłuszczu, a na dodatek nieskomplikowanych i praktycznie nie do zepsucia, szybko polubimy korzystanie z parowaru. Dzięki temu względnie taniemu sprzętowi możemy w jednym urządzeniu przygotować cały obiad, łącznie z kaszą i wołowiną, nie tracąc przy tym cennych składników odżywczych. Wybierając parowar, warto upewnić się, iż kolejne „piętra” są rozbieralne (dzięki tej opcji będziemy mogli upiec nawet duże kawałki mięsa), podstawa wykonana jest z solidnego materiału, a wodę można dolać do urządzenia w trakcie jego pracy. Jeśli nie lubimy, kiedy zapachy poszczególnych produktów mieszają się ze sobą, warto zaopatrzyć się w parowar poziomy, a nie jego standardową, pionową wersję.


Wykombinuj dietę z kombinowarem – zamiast parowaru

Jeśli nasz budżet jest większy i pragniemy zakup bardziej uniwersalnego urządzenia, dzięki któremu zaoszczędzimy nieco miejsca w naszym niewielkim aneksie kuchennym, warto rozważyć zakup kombinowaru. To urządzenie łączy w sobie funkcjonalność parowaru z piekarnikiem i podgrzewaczem. Wewnątrz kombinowaru powstaje termoobieg i za pomocą gorącego strumienia powietrza możliwe jest przygotowanie soczystych i lekkich potraw bez zbędnej ilości tłuszczu. Ponadto w kombinowarze możemy również grillować warzywa czy smażyć, a nawet ugotować jajka – warto jednak pamiętać o tym, iż obsługa kombinowaru wymaga trochę wprawy; zbyt gęste upakowanie warzyw w pojemniku czy też brak odpowiedniej przestrzeni do cyrkulacji powietrza może zniwelować nasze nadzieje na smaczny obiad.

kurczak z parowaru jest naprawdę smaczny

Zmiksuj danie w mig w blenderze kielichowym

Jeśli codziennie rano wybiegamy spóźnione do pracy i często nie mamy czasu na zjedzenie śniadania czy przygotowanie lunchboxu – blender kielichowy to świetne rozwiązanie, które ułatwi życie wszystkim zabieganym i aktywnym osobom. Dzięki niemu łatwo i błyskawicznie przyrządzimy zdrowe i pożywne koktajle, które później możemy zabrać ze sobą jako drugie śniadanie czy wypić w drodze na spotkanie, stojąc w korku. Decydując się na zakup blendera, warto rozważyć wysokowydajny model o porządnym silniku i dobrze tnących ostrzach, dla których zmielenie jarmużu czy szpinaku nie będzie większym problemem. Lepszy jakościowo blender umożliwi zmiksowanie gładkich i puszystych koktajli i nie będzie zbyt szybko się przegrzewał. Jeżeli zależy nam na czasie, warto wybrać model, którego kielich automatycznie służy jako zamykana buteleczka na gotowe smoothie – dzięki temu unikniemy czasochłonnego przelewania zmiksowanego koktajlu oraz dodatkowej porcji naczyń do mycia. Za pomocą dobrego blendera kielichowego możemy również przygotować zdrowe, domowe masło orzechowe, desery, zupy kremy, pasty czy sosy. Jeśli nie jesteśmy fankami koktajli, ale zależy nam na funkcji mielenia orzechów i innych składników, możemy zdecydować się również na blender ręczny.


Grilluj nowocześnie w swojej kuchni

Sezon na grillowanie niestety trwa bardzo krótko, a jeśli dodatkowo nie mamy własnego ogródka i jesteśmy na diecie, zakup grilla elektrycznego wydaje się być dobrą alternatywą na zdrowe i smaczne potrawy z grilla. Grill elektryczny pozwoli nam grillować szybko i wygodnie, a przede wszystkim bez szkodliwych związków kancerogennych, powstających podczas spalania się wytopionego tłuszczu, co ma miejsce podczas grillowania tradycyjnego. Co więcej, potrawy przyrządzone za jego pomocą są lżejsze i mniej kaloryczne, a jego obsługa prosta i nieskomplikowana. Grill elektryczny świetnie nadaje się do przyrządzania ryb, chudego mięsa i warzyw.

Parowar, grill, blender – te urządzenia naprawdę mogą być twoimi sprzymierzeńcami w kuchni!

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Parowar to pierwsza rzecz na którą zwróciłam uwagę. Jestem zwolenniczką gotowania na parze. Mam od 2 lat taki z philipiaka, jestem mega zadowolona, nie wymaga praktycznie żadnych kulinarnych umiejętności. Ciekawie prezentuje się też grill elektryczny.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi