Dodano:

0
Kategoria: Porady

Decydując się na walkę ze zbędnymi kilogramami, chcemy, aby ten proces przebiegał jak najszybciej. Oprócz niezbędnych składników procesu odchudzania i walki o piękne ciało, jakimi są odpowiedni trening i zbilansowana dieta, warto wspomóc się różnymi środkami, które mogą przyspieszyć osiągnięcie upragnionych rezultatów i uczynić odchudzanie łatwiejszym.


Błonnik wspomaga odchudzanie

Błonnik to włókna rozpuszczalne i nierozpuszczalne. Błonnik nierozpuszczalny znajduje się głównie w roślinach strączkowych (groch, soczewica), skórkach owoców, brązowym ryżu, nasionach i otrębach pszennych. Taki błonnik przechodzi przez żołądek i jelita w formie nienaruszonej, a po drodze „zabiera” ze sobą nadmiar cholesterolu, toksyn i nadmiar żółci. Z kolei błonnik rozpuszczalny znajduje się w jabłkach, marchewce, jagodach, płatkach owsianych, nasionach lnu, ciemnym pieczywie i owocach cytrusowych. W żołądku pęcznieje i dzięki temu znacząco zmniejsza uczucie głodu i poprawia pracę jelit. Oprócz tego błonnik zmniejsza wchłanianie tłuszczu i cukrów w przewodzie pokarmowym, dodatkowo aby strawić pokarm zawierający błonnik, organizm potrzebuje znacznie więcej energii niż normalnie. Dlatego odchudzanie z nim może być skuteczniejsze.


Grejpfrut – odchudzający owoc

Grejpfrut zawiera sód, który zwiększa uczucie sytości. Oprócz tego sód pomaga organizmowi usuwać nadmiar wody. Moczopędne działanie tego owocu zmniejsza obrzęki i ogranicza powstawanie cellulitu. Oprócz tego grejpfrut obniża poziom cholesterolu, zwiększa odporność organizmu, polepsza pracę układu trawienia.

odchudzanie wspomaga np. grejpfrut

Przyprawy będą dobre na odchudzanie

Przypraw wspomagających odchudzanie jest całkiem sporo. Wymienię najbardziej rozpowszechnione:
– imbir – wyprowadza z organizmu nadmiar płynów i zmniejsza obrzęki, normalizuje apetyt, poprawia trawienie, polepsza przyswajanie białka;
– chili – dzięki sporej zawartości kapsaicyny zwiększa metabolizm, dzięki czemu następuje spalanie tkanki tłuszczowej. Oprócz tego zmniejsza ochotę na słodycze, tłuste i słone produkty, a także dodaje energii;
– tymianek – wzmacnia system odpornościowy i, co ważne dla odchudzających się, przyśpiesza trawienie tłuszczów;
– kurkuma – naturalny żółciopędny stymulator przyspieszający produkcje żółci przez wątrobę. Wzrost upływu żółci przyśpiesza rozpad tłuszczów i zwiększa metabolizm. Oprócz tego polifenol zawarty w kurkumie zapobiega tworzeniu się komórek tłuszczowych;
– cynamon – obniża poziom glukozy we krwi, przyśpiesza metabolizm oraz spowalnia przedostawanie się pokarmu z żołądka do jelit, co pozwala na dłużej zachować uczucie sytości.


Chrom – pierwiastek dobry przy diecie

Chrom to metal, który się nie utlenia. Jest używany w produkcji różnych medycznych preparatów oraz wchodzi w kompleksy witaminowe. Najczęściej tyjemy, gdy organizm produkuje zbyt dużo insuliny, która wpływa na komórki tłuszczowe, nie dopuszczając do ich udziału w metabolizmie. I właśnie prawidłowy poziom chromu w organizmie zmniejsza produkcję insuliny, dzięki czemu komórki tłuszczowe intensywniej biorą udział w wymianie i przekształcają się w energię, co powoduje zmniejszenie masy ciała. Uczestnicząc w metabolizmie węglowodanów, chrom normalizuje poziom cukru we krwi i dostarcza odpowiednią ilość glukozy do komórek. Dzięki temu zmniejsza się nasza ochota na słodycze, co pozytywnie wpływa na odchudzanie.


L-karnityna – odchudzanie pod kontrolą

L-karnityna to aminokwas, substancja związana z witaminami z grupy B. Zwiększa ona spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza poziom cholesterolu, powiększa wytrzymałość fizyczną, pomaga złagodzić objawy przewlekłego zmęczenia, zmniejsza skutki stresu, wpływając korzystnie na nadnercza, posiada niewielkie działanie anaboliczne, poprawia transport tlenu we krwi.


 Wspomaganie odchudzania – chitozan

Chitozan jest otrzymywany z chitynowych powłok i pancerzy owadów, mięczaków i skorupiaków. Zawiera on chitynę, która jest polisacharydem zawierającym azot. Chitozan absorbuje tłuszcze i nie daje im wchłaniać się i trawić w jelitach. Oprócz tego obniża kaloryczność każdego zjedzonego produktu. Wyprowadza również tłuszcze z organizmu, nie pozwalając na gromadzenie się ich w tkankach i komórkach. Wspomaga normalizację mikroflory jelitowej i utrzymuje uczucie sytości. Dodatkowo zapobiega wzdęciom i poprawia metabolizm wapnia. Odchudzanie z nim na pewno będzie efektywniejsze.