Dodano:

0
Kategoria: Suplementy

Niektóre przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, lecz także ułatwiają zachowanie szczupłej sylwetki. Wśród nich należy wymienić przede wszystkim przyprawy zawierające kapsaicynę, która zdobywa coraz większą popularność. Ludzie doceniają zarówno jej pozytywny wpływ na redukcję wagi, lecz także na zdrowie człowieka. Jak działa kapsaicyna?


Kapsaicyna a odchudzanie

Kapsaicyna to związek chemiczny znajdujący się w papryczkach chili, który odpowiada za ich ostry smak. Korzystny wpływ kapsaicyny na metabolizm tłuszczów został potwierdzony wieloma badaniami. Dowiedziono, że w trakcie stosowania tej substancji doszło do zmiany stężenia białek, które wpływają na termogenezę oraz metabolizm tłuszczów. Co więcej, kapsaicyna zwiększa wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny, a tym samym stymuluje wytwarzanie ciepła. W rezultacie zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie zmniejsza się.

Osoby dążące do redukcji wagi nie tylko dodają do potraw papryczkę chili, lecz także przyjmują suplementy diety zawierające kapsaicynę. To częsty składnik preparatów wspomagających odchudzanie. W ostatnich latach coraz popularniejsza staje się dieta kapsaicynowa, która polega na doprawieniu potraw przyprawami zawierającymi kapsaicynę. Jak już wspomnieliśmy, znajduje się ona głównie w papryce chili, ale występuje także w papryce ostrej i słodkiej oraz pepperoni. Można zatem wybrać taką przyprawę, która najlepiej pasuje do danej potrawy.

kapsaicyna zawarta jest w papryce

Właściwości kapsaicyny

W tym miejscu warto zwrócić uwagę także na właściwości prozdrowotne niezwiązane z odchudzaniem. Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Nottingham w Wielkiej Brytanii wykazały, że kapsaicyna wspomaga leczenie chorób nowotworowych takich jak rak płuc i okrężnicy, czerniak oraz glejak. Wprawdzie wpływ tej substancji na nowotwory wymaga jeszcze dalszych badań, jednak dotychczasowe odkrycia naukowców są bardzo obiecujące. Małe dawki kapsaicyny ułatwiają leczenie schorzeń przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka. Regularne stosowanie kapsaicyny ogranicza ryzyko choroby wrzodowej, będące skutkiem nadużywania alkoholu albo stosowania pewnych leków, na przykład niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Co więcej, kapsaicyna wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego ze względu na długotrwałą aktywację błony, która wyścieła naczynia krwionośne. Na skutek ich pobudzenia do komórek napływają jony wapnia, co prowadzi do wzrostu syntezy tlenku azotu. Nie można jednak pominąć faktu, że duże ilości kapsaicyny wpływają niekorzystnie na stan wątroby, dlatego trzeba korzystać z niej z umiarem.

Kapsacyina nie wystarczy, by uzyskać szczupłą sylwetkę. Warto jednak wykorzystać zawierającą ją papryczkę chili do przyprawiania potraw, aby poprawić ich smak, a tym samym czerpać większą przyjemność z jedzenia. To znacznie zdrowszy dodatek do jedzenia niż popularna w domowych kuchniach sól. W przypadku spożycia nadmiernej ilości substancji takiej jak kapsacyina warto pamiętać, że rozpuszcza się ona w alkoholu oraz w tłuszczach. Zamiast przepijać ją wodą, należy zatem sięgnąć na przykład po tłuste mleko.