Dodano:

1
Kategoria: Suplementy

Magnez należy do grupy makroelementów i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, immunologicznego, a także pokarmowego. Niedobór magnezu może dawać takie objawy jak kołatanie serca i rozdrażnienie. Jakie produkty są bogate w magnez? Magnez, tak jak i inne makro- oraz mikroelementy, najlepiej dostarczać organizmowi z jedzenia. Trzeba jednak wiedzieć, jakie produkty go zawierają.


Magnez – dlaczego musimy go dostarczać organizmowi

Magnez sprawia, że niemal wszystkie życiowe procesy odbywają się w sposób prawidłowy. Usprawnia pracę szarych komórek i stabilizuje działanie układu nerwowego. Do tego bierze udział w przemianie tłuszczów, węglowodanów i białek, co sprawia, że dostarcza energię do komórek oraz tkanek. Magnez poprawia myślenie i pamięć, odpowiada za układ naczyniowo-sercowy, a w połączeniu z witaminą D stanowi budulec kości i zębów. Ten cenny makroelement reguluje pracę tarczycy, poprawia trawienie, łagodzi także objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Niedobór magnezu objawia się przede wszystkim rozdrażnieniem, ciągłym uczuciem zmęczenia, sennością, skurczami mięśni i drganiem powiek. Niedobór utrzymujący się przez długi czas może powodować miażdżycę i nowotwory. Na niedobór magnezu szczególnie narażone są osoby ciężko pracujące fizycznie, studenci oraz uczniowie intensywnie pracujący umysłowo, kobiety w ciąży oraz po menopauzie, a także osoby będące na restrykcyjnych dietach odchudzających.


Produkty zawierające magnez – kakao i czekolada

Niedobór magnezu można uzupełnić w sposób smaczny – dzięki kakao. Nie może być to jednak kakao słodkie i rozpuszczalne. W magnez bogate jest kakao naturalne, gorzkie – najlepiej jeść je „na sucho”, a to jednak może być trudne. Jedna łyżka takiego kakao (10 g) zawiera 42 mg magnezu. Z problemem jedzenia kakao można sobie poradzić, sięgając po gorzką czekoladę, zawierającą minimum 70% tego składnika. Cukier osłabia wchłanianie magnezu, dlatego kakaowe produkty muszą go zawierać jak najmniej. Mleczna czekolada zawiera znacznie mniej magnezu. Najmniej magnezu zawiera czekolada z orzechami.


Pestki dyni

To doskonałe źródło magnezu. W zestawieniu z innymi produktami znajdują się na pierwszym miejscu. 100 g łuskanych pestek dyni to aż 540 mg magnezu. Pestki są lekkostrawne i polecane osobom na diecie, można je łatwo wdrożyć do codziennego jadłospisu. Są doskonałym dodatkiem do sałatek czy muesli, warto też sięgać po pieczywo zawierające pestki dyni. Do przyprawiania sałatek dobrze sprawdzi się olej z pestek dyni. To zdrowa alternatywa dla słodkich i tłustych przekąsek jak ciastka czy chipsy.

magnez zawierają pestki dyni

Magnez w otrębach i zarodkach pszennych

Co prawda pszennych otrębów nie da się zjeść tak dużo czy tak często jak pestek dyni, ale warto poświęcić im uwagę. W 100 g otrębów znajdziemy 490 mg magnezu. Otręby można dodawać do różnych potraw – płatków czy zup, wystarczą nawet dwie łyżki.
Podobnie jak otręby, zarodki pszenne również sprawdzają się jako dodatek do sałatek oraz surówek. Są bardzo zdrowe, w 100 g zarodków znajduje się 314 mg magnezu.


Kasza gryczana i jęczmienna

Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, powinny ją jeść osoby na diecie. To nie tylko źródło witamin, w 100 g kaszy znajduje się 218 mg magnezu, czyli więcej niż w czekoladzie. Kasza to doskonały dodatek do mięs.

Kasza jęczmienna zawiera nieco więcej tego pierwiastka – 270 mg w 100 g. Zaletą kasz jest to, że możemy je wykorzystać na wiele sposobów.


Rośliny strączkowe również zawierają magnez

Na naszych stołach poza kaszą powinny też częściej gościć rośliny strączkowe, takie jak soja, biała fasola i groch. Poza magnezem, zawierają też wapń, żelazo, cynk, miedź, kwas foliowy i witaminę C.

Soja, a zwłaszcza jej suche nasiona dostarcza organizmowi 216 mg magnezu w 100 g. Biała fasola (także w suchej postaci) zawiera nieco mniej tego pierwiastka – w 100 g fasoli jest 169 mg magnezu. Najmniej, ale wciąż sporo magnezu można znaleźć w grochu. 100 g suchego grochu to 124 mg magnezu.

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Rośliny strączkowe takie jak np.fasola zawierają fityniany,które zaburzają w diecie wchłanianie magnezu,dlatego trzeba namaczac fasole z sokiem cytryny ,aby zobojetniec fityniany.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi