Dodano:

2
Kategoria: Suplementy

Potas to jeden z najbardziej niedocenianych pierwiastków śladowych w organizmie, chociaż odpowiedzialny jest za szereg istotnych funkcji. O podaż tego pierwiastka w diecie powinni dbać szczególnie sportowcy i osoby aktywne fizycznie.


Rola potasu w organizmie – charakterystyka

Potas należy do grupy elektrolitów wraz z sodem, chlorem, wapniem, magnezem i fosforem. Odpowiedzialny jest między innymi za stan nawodnienia organizmu, prawidłowe ciśnienie komórkowe i równowagę kwasowo-zasadową. Ponadto reguluje wydzielanie insuliny i bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Wchodzi w skład tak zwanej pompy sodowo-potasowej, usuwającej z komórki produkty przemiany materii i dostarczającej składników odżywczych. Należy pamiętać o fakcie, iż nadmiar sodu usuwany jest wraz z potasem. Oznacza to, iż dieta wysokosodowa naraża nas na niedobory potasu. Potas działa również przeciwzakrzepowo i reguluje pracę serca.


Potasu w organizmie i objawy jego niedoboru

Objawy niedoboru potasu są niespecyficzne i różnorodne; mogą się objawić obrzękami, nieregularnym rytmem serca, nadciśnieniem a nawet skurczami mięśni, co mylone może być z brakiem magnezu. Niedobór potasu objawia się również zmęczeniem, sennością i niepokojem.

potas jest ważny w diecie

Jak zapobiegać niedoborom potasu

Odpowiednie nawadnianie organizmu, szczególnie wodami wysokozmineralizowanymi, oraz dbanie o zróżnicowaną i dobrze zbilansowaną dietę skutecznie pomaga w zachowaniu odpowiedniego wysycenia organizmu potasem. Wskazane jest również unikanie zbyt wielu słonych przekąsek i solonych potraw. Ponadto osoby intensywnie pocące się, pracujące fizycznie, w gorącym klimacie bądź często trenujące, powinny pamiętać o zwiększonej podaży potasu. W przypadku stwierdzonych niedoborów, dobrym rozwiązaniem może się okazać również suplementacja potasem – największą biodostępność potas wykazuje w postaci cytrynianu potasu.


Produkty bogate w potas

Potas jest pierwiastkiem występującym w szerokiej gamie produktów – zapotrzebowanie przeciętnej osoby na potas pokrywa spożycie dziennej porcji warzyw. Jego dobrym źródłem są przede wszystkim suszone owoce, takie jak morele, rodzynki czy figi, ale również świeże owoce, jak np. banany, jabłka bądź awokado. Do bogatych źródeł potasu należą również ziemniaki i bataty oraz zielone części warzyw liściastych. Spore ilości potasu znajdują się również w podrobach. Aby zwiększyć podaż potasu w diecie, sól kuchenną można zastąpić himalajską, bogatą w wiele dodatkowych minerałów, takich jak właśnie potas, magnez czy cynk.


Rola potasu w odżywianiu sportowców

Osoby aktywne fizycznie szczególnie powinny zwracać uwagę na dostarczanie sobie odpowiedniej ilości potasu. Jego zmniejszony poziom w trakcie wysiłku fizycznego lub tuż po nim objawiać się może bólami i zawrotami głowy, oszołomieniem, nudnościami i hiponatremią. Odpowiednia podaż potasu wpływa dodatnio na potreningowe procesy regeneracyjne organizmu; potas działa również alkalizująco i zapobiega negatywnym skutkom zakwaszenia mięśni. O uzupełnianiu potasu powinno się pamiętać szczególnie w czasie intensywnego treningu (np. za pomocą izotoników) bądź bezpośrednio po nim.

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Świetny tekst!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Bardzo długo zmagałem się z niskim poziomem potasu. Chodziłem spuchnięty jak świnia. Palce, to masakra. Zgiąć nie mogłem. Pomogła mi tylko suplementacja....:/

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi