Pieczone krewetki z jarmużem, batatem i burakami w sosie czosnkowym

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Piekarnik nagrzej do 180–200 stopni.
  2. 2Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój w plastry, jarmuż porwij w palcach.
  3. 3Warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem, skrop oliwą z oliwek, piecz przez 15–20 minut.
  4. 410 minut przed końcem pieczenia dodaj rozmrożone i oczyszczone krewetki.
  5. 5W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą jogurt naturalny, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
~71 kcal ~367 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 5.5 g
Tłuszcze: 2.2 g
Węglowodany: 7.0 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 28.6 g
Tłuszcze: 11.4 g
Węglowodany: 36.7 g

SKŁADNIKI

Krewetki świeże 100 g(0.5 x porcja)
Oliwa z oliwek 8 g(1 x łyżka)
Jarmuż 120 g(2 x liść)
Batat 115 g(0.5 x sztuka)
Burak 120 g(1 x sztuka)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 50 g(2 x łyżka)
Czosnek 5 g(1 x ząbek)
Zioła prowansalskie 4 g(1 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane