Dodano:

0
Kategoria: Ciekawostki

Większość osób kojarzy konserwanty z niezdrową chemią i w rzeczy samej trudno się temu dziwić. Z założenia konserwanty chronią żywność przed szybkim psuciem, wpływają także na jej smak i wartość odżywczą. Zdaniem producentów żywności są one całkowicie bezpieczne. Czy w rzeczywistości tak jest?


Żywność ekologiczna, czy przetworzona?

Wiele osób zastanawia się, czy konserwanty są bezpieczne dla zdrowia. Praktycznie każdy produkt spożywczy, który możemy znaleźć na sklepowych półkach, nafaszerowany jest różnego rodzaju konserwantami, zapewniającymi świeżość produktów i przystępną cenę.
Zdaniem ekologów najzdrowsza jest naturalna, nieprzetworzona żywność, niestety ekologiczne produkty odznaczają się także wysoką ceną. Nic więc dziwnego, że większość osób kupuje produkty „wzbogacone” chemicznymi dodatkami.

Ekologiczna produkty z założenia stanowią odpowiednik naturalnych produktów, przygotowywanych niegdyś w przydomowych wędzarniach. Tego typu specjały charakteryzowały się bardzo długim terminem spożycia, a przy tym były bardzo zdrowe i smaczne.
Sporo popularnością cieszyły się także beczki z kiszonymi ogórkami i kapustą, które nierzadko zatapiano w stawach nawet na całą zimę. Odpowiednikiem współczesnych lodówek były tzw. lodownie, czyli wykopane w ziemi i wyłożone lodem piwnice.

Pojawienie się konserwantów stanowi odpowiedź na rozwój cywilizacji. Głównym czynnikiem jest brak czasu na przygotowywanie żywności, zdecydowanie łatwiej kupić gotowe produkty. Nowoczesne substancje chemiczne znacznie zapewniają optymalną barwę, smak, zapach, konsystencję oraz wartość odżywczą poszczególnych produktów.

konserwanty to zmora wielu rodzajów żywności

Co oznaczają poszczególne symbole? Gdzie kryją się konserwanty?

Z założenia ilość konserwantów znajdujących się w produkcie jest taka, by produkt zachowywał świeżość i trwałość, a przy tym był bezpieczny dla zdrowia. Alternatywa ma także chronić przed szkodliwymi substancjami, które znajdują się także w naturalnych produktach.
Najczyściej pojawiającym się symbolem jest litera E, która w rzeczywistości oznacza, że konkretny dodatek spełnia normy europejskie. Każdy symbol zawiera trzy lub cztery liczby, stanowiące kod konkretnego konserwantu.
Symbole znajdujące się w przedziale od E100 do E199 oznaczają barwniki, E200 do E299 – substancje konserwujące, E300 do E399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, E400 do E499 – substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące, stosowane na powierzchniach wyrobów, natomiast konserwanty powyżej wartości E500 to m.in. środki spulchniające.

Warto pamiętać, że symbol E może oznaczać także naturalne substancje, m.in. witaminę C, glicerydy, benzoesan sodu itp.
Ogólnie rzecz ujmując, substancje dodawane do żywności można podzielić na naturalne, syntetyczne niewystępujące w naturze oraz syntetyczne identyczne z naturalnymi, czyli posiadające taki sam skład jak naturalne, tylko uzyskane w sposób syntetyczny.

Kupując produkty zawierające konserwanty, warto zwrócić uwagę na ilość i charakter tego typu substancji. Unikanie tego typu produktów nie jest koniecznie, bez obawy można kupować żywność zawierająca konserwanty, niemniej jednak ważne jest to, aby zwrócić uwagę na ich ilość i jakość.