Ziołomiody zaliczane są do zdrowej i naturalnej żywności. Ziołomiody to tak naprawdę nie miody, tylko syropy. Są bardzo cennym produktem, który warto włączyć do swojej diety. To połączenie wyciągów z ziół oraz naturalnych właściwości miodu, mające korzystny wpływ na ludzki organizm. Dlaczego warto jeść ziołomiody?
Ziołomiody – jak powstają?
Ziołomiody, w przeciwieństwie do miodów, przygotowywane są przez człowieka, który potem podaje je pszczołom, aby wzbogaciły je o cenne enzymy. Ziołomiody mają postać syropu, a dzięki pszczołom zawarta w nich sacharoza zostaje rozłożona na cukry proste. Miód wytwarzany jest przez pszczoły – z zebranego przez nie nektaru, który potem łączą z własnymi, specyficznymi substancjami, całość odwadniają i pozostawiają w plastrach, aby dojrzała.
Podstawowym składnikiem do wytwarzania ziołomiodów jest specjalnie przygotowana pożywka dla pszczół, składająca się z ziół lub owocowych soków, powstała w wyniku ekstrakcji. Pszczoły traktują pożywkę tak samo jak nektar, dodają do niej swoje hormony oraz enzymy i zagęszczają do takiej samej konsystencji, jak miód.
Taki sposób uzyskiwania ziołomiodów może wydawać się nieco sztuczny – jest jednak konieczny, bo nie wszystkie zioła kwitną (a jeśli kwitną, pszczoły często nie są nimi zainteresowane). Do pozyskiwania ziołomiodów pszczoły karmione są nie tylko ziołową pożywką, otrzymują też wyciągi z owoców i warzyw.
Zalety ziołomiodów
Ziołomiody, choć nie są lekiem, mogą być pomocne w leczeniu wielu schorzeń. Mają też unikalny aromat i smak, można je komponować i łączyć na nieskończenie wiele sposobów. Ziołomiody produkowane nie tylko z kwiatów, ale i łodyg, liści czy korzeni, mają o wiele lepsze zdrowotne właściwości niż miody wytworzone jedynie z nektaru rośliny. Poza leczniczymi ziołami, w ziołomiodach znajdują się ekstrakty z takich warzyw jak: kapusta, buraki, pietruszka, cebula i brokuły oraz owoców, m.in. malin, agrestu, czarnego bzu, aronii, czarnej porzeczki.
Ziołomiody są bardzo łatwe w użyciu, w porównaniu np. do naparów z leczniczych ziół – nie wymagają macerowania, zaparzania ani przyrządzania naparów. Ziołomiody można jeść same lub dodawać niewielką ilość do szklanki wody i pić po dokładnym wymieszaniu.
Substancje odżywcze
Ziołomiody mają znacznie bogatszy skład niż nektarowe i spadziowe miody. Zawierają czynne substancje pochodzące z ziół: enzymy, witaminy, biopierwiastki i sole mineralne. W zależności od rodzaju, działają na konkretne dolegliwości:
• problemy z układem pokarmowym – ziołomiód aloesowy, miętowy;
• problemy z układem krążenia – ziołomiód głogowy, aroniowy;
• problemy z układem moczowym – ziołomiód pokrzywowy;
• zapalenie górnych dróg oddechowych – ziołomiód malinowy, sosnowy;
• problemy jamy ustnej – ziołomiód tymiankowy, rumiankowy.
Badania wykazują, że ziołomiody mają także pozytywne działanie przy wirusowym zapaleniu wątroby oraz u pacjentów po wycięciu pęcherzyka żółciowego.
Ziołomiody bogate są też w mikro- i makroelementy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są naprawdę bardzo skuteczne i pomocne przy leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Są skuteczniejsze niż miody, bo zawierają czynne substancje i inhibitory pochodzące ze świeżych ziół.
Kiedy warto jeść ziołomiody?
Ziołomiody warto jeść nie tylko podczas choroby. Mogą też stanowić element codziennej profilaktyki przed schorzeniami. Ziołomiody to lepszy wybór niż pochodzące z apteki suplementy diety czy środki sztucznie wzmacniające odporność. Ziołomiody mają naturalne pochodzenie. Są dobrym wyborem nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci, które często nie lubią pić zwykłych naparów z ziół. Już pół łyżeczki ziołomiodu dodanej do kubka ciepłej herbaty sprawi, że organizm wzmocni się i to w sposób naturalny.
Ziołomiody znane są od wielu lat, znajdują też zastosowanie w apiterapii – to rodzaj medycyny naturalnej, polegający na leczeniu chorób produktami pszczelimi.
Przed zastosowaniem ziołomiodów warto sprawdzić, czy nie mamy alergii na produkty pszczelego pochodzenia.
KOMENTARZE