Kukurydza jest bardzo rozpowszechniona na całym świecie. Dietetycy uważają, że jej korzyści płyną z wyjątkowo zbilansowanej zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów. Jeżeli chcesz zmniejszyć spożycie mięsa, to koniecznie wprowadź do diety kukurydzę, ponieważ pomoże ona uzupełnić braki w ilości białka.
Kukurydza i jej wpływ na wzrok
Z wiekiem zaczynamy odczuwać nieprzyjemne skutki stopniowego oksydacyjnego uszkodzenia siatkówki. Wzrok systematycznie się pogarsza, co może doprowadzić nawet do ślepoty. Jednak starość to niejedyna przyczyna tej choroby. Powodem jest również niedobór witamin C i E oraz innych pierwiastków: cynku, karotenoidów luteiny i zeaksantyny. W walce z utratą wzroku może pomóc spożywanie kukurydzy. Jest ona cennym źródłem karotenoidów luteiny – naturalnego przeciwutleniacza, dzięki czemu jest uważana za dobry produkt do profilaktyki przeciwko ślepocie i zaćmie.
Wpływ kukurydzy na poziom cukru we krwi
Kukurydza potrafi obniżać poziom cukru we krwi. Większość ludzi taka informacja dziwi i zaskakuje. Ale owszem, ta roślina ma takie właściwości i nie mam tu na myśli ziaren, a włoski, które pokrywają kolbę. Wystarczy zrobić z nich wywar, który często jest zalecany właśnie osobom chorym na cukrzycę. Również przygotowuje się kaszę z kukurydzy, w skład której wchodzą ziarna, włoski i sama kolba. Dzięki takie obróbce zwiększa się w niej poziom amylozy, która wpływa na poziom cukru. A dzięki temu, że ta roślina ma niski indeks glikemiczny, po dostaniu się do krwiobiegu spowalnia proces wchłaniania glukozy.
Kukurydza a praca mózgu
Kukurydza zawiera substancję niezbędną dla ludzkiego życia – tiaminę. Bierze ona udział w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania mózgu pod kątem poznawczym. Na skutek obniżenia poziomu tiaminy w organizmie pojawia się utrata pamięci, pogorszenie wzrokowo-przestrzennej percepcji i sprawności umysłowej. Stąd aby uniknąć utraty pamięci, należy częściej spożywać kukurydzę.
Energia dzięki kukurydzy
Kukurydza jest świetnym źródłem energii, ponieważ zawiera witaminę C, fosfor i kwas pantotenowy (B5), bez których niemożliwy jest normalny przepływ węglowodanów, białek i lipidów. Gdy występuje deficyt tych elementów, zaczynamy mieć objawy chronicznego zmęczenia, depresji, zaburzenia snu, czujemy się bardzo zmęczone. Dodając kukurydzę do diety, unikniesz kłopotów związanych z brakiem witalności i energii.
Kukurydza i jej wpływ na odchudzanie
Dzięki kukurydzy, a dokładnie włoskom znajdującym się na kolbie, możesz wspomóc efekty odchudzania. Należy przygotowywać je w formie wywaru. Substancje zawarte we włoskach mają zdolności do tłumienia apetytu, zmniejszania napadów głodu i regulacji procesów metabolicznych organizmu. W celu zmniejszenia apetytu możesz korzystać z wywarów przez cały okres trwania odchudzania, a nawet później w celu utrzymania wagi. Oprócz mobilizacji procesów metabolicznych i tłumienia apetytu mają również działanie moczopędne. Biorąc to pod uwagę, należy wypijać dziennie około 2 litrów wody, nie wliczając herbaty, kawy i innych napojów, ponieważ istnieje ryzyko nadmiernego przeciążenia nerek i odwodnienia organizmu. A nawet małe odwodnienie wyjątkowo niekorzystnie wpływa na stan skóry. Dodatkowo włoski kukurydzy pozytywnie wpływają na wątrobę, normalizując wydzielanie kwasu żółciowego i zmniejszając stężenie bilirubiny.
Natomiast same ziarna to bogactwo lekkostrawnego białka roślinnego oraz węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które na długo zaspokoją uczucie głodu. Oprócz tego kukurydza zawiera jedynie 1 g tłuszczu na 100 g produktu. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które rozkładają podskórny tłuszcz i oczyszczają naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu. Kukurydza zawiera też sporo błonnika, który daje uczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn. Jak już wspomniałam wcześnie, zawiera praktycznie cały kompleks witamin i mikroelementów. No i jest to warzywo niskokaloryczne, ma jedyne 86 kcal na 100 g.
KOMENTARZE