Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Śliwki jeść możemy przez cały rok, ale tylko latem i jesienią są świeże, a zimą i wiosną – musimy zadowolić się suszonymi. Jednak suszone śliwki mają dokładnie te same właściwości co świeże. Jest to owoc bardzo popularny w całej Europie. Można go nie tylko suszyć, ale i gotować czy wędzić. W dalszej części artykułu dowiesz się, jakie tak naprawdę zalety ma ten niewielki i smaczny owoc.


Śliwki – niskokaloryczne owoce

Śliwki są polecane osobom będącym na diecie, ponieważ zawierają stosunkowo mało kalorii, a bardzo dużo witamin, minerałów i związków fenolowych. W jednej niewielkiej śliwce znajduje się ok. 30 kcal, co stanowi około 1,5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla kobiety prowadzącej mało aktywny tryb życia. Taką liczbę kalorii spalisz w ciągu 4-minutowej jazdy na rowerku stacjonarnym. Oprócz tego owoc ten zawiera bardzo mało tłuszczów i węglowodanów. W jednej śliwce znajduje się ok. 0,2 g tłuszczów nienasyconych i 7,5 g węglowodanów. Stąd nadają się do spożycia, nawet jeżeli jesteś na diecie niskowęglowodanowej.

śliwki mają wiele zalet

Witaminy i minerały zawarte w śliwkach

Śliwki są doskonałym źródłem witaminy C, mały owoc zawiera ok. 7% zalecanego dziennego spożycia. Witamina C to silny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Sprzyja wytwarzaniu podobnej do witamin karnityny oraz noradrenaliny i kolagenu, który jest ważnym białkiem strukturalnym obecnym praktycznie we wszystkich tkankach naszego organizmu. Oprócz tego śliwki zawierają również witaminę A, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia kości, skóry, włosów, jest niezbędna dla oczu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo w śliwkach znajduje się witamina K, która zapobiega krzepnięciu krwi, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i reguluje rytm serca.
Śliwki zawierają również fluor, potas i żelazo. Taki zestaw powoduje powstawanie nowych krwinek czerwonych, a one normalizują ciśnienie i wpływają na prawidłową pracę serca.
Z kolei zawarte w śliwach niacynawitamina B6 i kwasy fenolowe przyczyniają się do normalizacji procesów metabolicznych.

Oprócz tego śliwka jest bogatym źródłem witaminy E. Ma jej więcej niż większość owoców cytrusowych, wiśnie czy czereśnie.


Właściwości przeciwutleniające śliwek

Właściwości przeciwutleniające śliwki zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C. Oprócz tego znajdują się w nich antocyjany, które nadają owocom kolor, a także luteina i kryptoksantyna. Wszystkie te związki mają zdolności do wchłaniania wolnych rodników i produktów procesów tlenowych, które odgrywają ważną rolę w procesach starzenia się i pojawianiu się różnych chorób, m.in. raka przewodu pokarmowego czy dróg oddechowych. Składniki odżywcze w śliwkach hamują rozwój komórek nowotworowych.


Środek przeczyszczający

Chyba każda z nas wie, że zarówno świeże, jak i suszone śliwki mają właściwości przeczyszczające. Ten owoc jest jednym z najlepszych sposobów na radzenie sobie z zaparciami dzięki zawartości błonnika, pektyny, fruktozy i siarki. Duża zawartość błonnika zwiększa perystaltykę jelit, a siarka i fruktoza działają przeczyszczająco. W odróżnieniu od innych środków śliwki nie powodują syndromu tzw. leniwych jelit.


Śliwki – inne zalety

Regularne spożywanie śliwek sprzyja produkcji i absorpcji żelaza przez organizm, co prowadzi do poprawy krążenia krwi oraz do rozwoju zdrowych tkanek. Stąd ten owoc jest zalecany osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Codzienne spożycie śliwek ratuje od zwyrodnienia plamki żółtej i innych infekcji oczu. Oprócz tego pozytywnie wpływa na pracę układu oddechowego. Owoce te pomagają walczyć z kaszlem, powodując odkrztuszanie wydzieliny i przynoszą korzyści przy zapaleniu oskrzeli.
Oprócz tego zalecane są osobom cierpiącym na różnego rodzaju obrzęki, ponieważ zawierają spore ilości sodu. Również jeżeli masz słabe nerki, to powinnaś wprowadzić ten owoc do swojej diety. Śliwka ma właściwości do wyprowadzania szkodliwego cholesterolu.