Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Ciastka owsiane to przysmak niemal doskonały. Sprawdzają się znakomicie jako dodatek do kawy podczas spotkania z przyjaciółkami oraz jako smaczna przekąska będąca swego rodzaju nagrodą za trening. Zachwycają smakiem i tym, że nie mają zbyt wielu kalorii. A do tego są korzystne dla zdrowia. I choć dziś można je już kupić w każdym sklepie, najlepiej smakują przygotowane własnoręcznie.


Magia ciastek owsianych, czyli kilka słów o płatkach owsianych i ich zaletach

Szukając odpowiedzi na pytanie dlaczego ciastka owsiane są tak smaczne, warto zwrócić uwagę na ich najważniejszy składnik. Są nim płatki owsiane, o których od dawna wiadomo, że cieszą się ogromnym uznaniem w oczach dietetyków.

O tym, że płatki owsiane mają korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, wiemy nie od dziś. Archeologowie są zdania, że z uprawami owsa w Europie Środkowej mieliśmy do czynienia nawet cztery tysiące lat temu. Wiemy też, że jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą codziennego wyżywienia. Trudno się temu dziwić. Spośród wszystkich rodzajów zbóż to właśnie owies jest najlepszym źródłem białka. Co więcej, zawiera też najbardziej wartościowy zestaw aminokwasów. Zawiera solidną dawkę poprawiającej pamięć i koncentrację witaminy B6, kwas pantotenowy zapobiegający zbyt szybkiemu zmęczeniu i rozdrażnieniu, a nawet substancje o działaniu antydepresyjnym.

Na uwagę zasługuje również fakt, że owies charakteryzuje wysoka zawartość błonnika, co jest znakomitą wiadomością nie tylko dla osób chcących żyć aktywnie, ale również dla tych, którzy walczą z nadmiarem kilogramów. Betaglukan nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale również spowalnia procesy przyswajania cukrów. Dłużej podtrzymuje uczucie sytości, co jest szczególnie dobrą wiadomością dla tych osób, które nie radzą sobie z pokusą podjadania.


Ciastka owsiane – składniki

Istnieje wiele przepisów na ciastka owsiane. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzać do nich pewne modyfikacje. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ciastka będą nie tylko pożywne, ale i smaczne.

ciastka owsiane

Potrzebne nam będą:

- 1,5 szklanki płatków owsianych,

- 4 łyżki otrębów,

- 1 jajko,

- 1 jabłko (opcjonalnie),

- 1 banan (opcjonalnie),

- 8 suszonych śliwek (opcjonalnie).

Obecność otrębów nie jest tu przypadkowa. Znane są z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, a do tego stanowią skuteczną ochronę organizmu przed ryzykiem zachorowania na raka jelit.


Przepis na ciastka owsiane

Przygotowanie musu rozpoczynamy od włożenia jabłka na kilka minut do kuchenki mikrofalowej,

Gdy jabłko staje się miękkie należy połączyć je z rozgniecionym bananem, drobno krojonymi śliwkami oraz pozostałymi składnikami,

Powstała w ten sposób masa powinna być dodatkowo zagnieciona rękoma i pozostawiona przynajmniej na kilka minut, aby płatki zdążyły napęcznieć,

Odpowiednio wcześniej przygotowujemy piekarnik, aby panująca w nim temperatura osiągnęła 180 stopni,

Z masy formujemy niewielkie kulki, które następnie układamy na blasze i spłaszczamy,

Proces pieczenia trwa około 15 minut a ciastka można spożywać zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.