Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Ciasto marchewkowe dotarło do nas z Wielkiej Brytanii, ale jest również bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Wilgotne, miękkie, a przede wszystkim bardzo lekkie – może być idealnym deserem dla tych, którzy prowadzą zdrowy styl życia i zwracają uwagę na to, co gości na ich talerzach.


Ciasto marchewkowe – co to takiego?

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą drobno marchwią, która podczas wypiekania mięknie, jednocześnie nadając ciastu wilgotnej i gęstej konsystencji. Nazwa może być nieco myląca, bowiem ciasto to nie przypomina wizualnie placka, choć w swojej długiej już historii dorobiło się kilku różnych wariacji. Carrot cake jest popularne głównie w krajach anglosaskich, jednak coraz częściej gości również w polskiej kuchni. Warzywny deser jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą wzbogacić swoje menu, zachowując nadal wszystkie zasady zdrowego żywienia.


Deser w wersji fit

Ciasto marchewkowe cieszy się ogromną popularnością szczególnie wśród zwolenników zdrowej kuchni. Dlaczego? Otóż w recepturze tego ciasta nie znajduje się nic, co odbiegałoby od założeń odpowiednio zbilansowanej diety. Jest nie tylko lekkie, ale przede wszystkim zdrowe i dostarcza naszemu organizmowi sporo witamin.

Wszystko za sprawą marchwi, która jest podstawowym składnikiem tego ciasta. Marchewka zawiera nie tylko ogromne ilości beta-karotenu, ale jest również bogata w witaminy B, PP, K i C, a także w istotne dla naszego organizmu związki mineralne – w tym m.in. cynk, wapń, żelazo czy potas. Na liście większości przepisów na ciasto marchewkowe znajdują się także orzechy, które są źródłem białka, kwasów wielonienasyconych, sporej ilości minerałów, a także witaminy E.

Kaloryczność ciasta zależy od receptury i użytych podczas pieczenia składników. Najpopularniejsza wersja carrot cake’a jest oblana cukrową polewą dodającą nieco słodyczy do deseru. Można ją jednak z powodzeniem zastąpić innym zestawem smaków – choćby mieszanką przypraw takich jak: cynamon, gałka muszkatołowa czy goździki. Dobrze przygotowane ciasto świetnie sprawdzi się nie tylko jako poobiednia przekąska, ale może stać się również pełnowartościowym i energetycznym śniadaniem.

przepis na ciasto marchewkowe


Przepis na ciasto marchewkowe

Jak przygotować szybkie, lekkie i smaczne ciasto marchewkowe?
Produkty:
- 350–400 g startej drobno marchwi;
- 4 jajka;
- 100–150 g płatków owsianych;
- garść orzechów, migdałów i suszonych owoców (np. śliwek, rodzynek lub żurawiny);
- 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu;
- łyżeczka proszku do pieczenia i cynamonu, a także szczypta imbiru i soli.

Oddzielone od żółtek białka ubijamy z odrobiną soli. Stale mieszając, dodajemy żółtka, startą drobno marchew, a na końcu stopniowo oliwę i miód. Do ubitej masy dodajemy zmielone uprzednio płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawy, a także owoce i rozdrobnione orzechy. Delikatnie wymieszaną masę przelewamy do odpowiedniej formy i w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza pieczemy przez niepełną godzinę.


Ciasto marchewkowe – krótka historia kulinarna

Marchewka, która jest właściwie podstawą tego ciasta, była używana jako składnik słodkich wypieków już w okresie średniowiecza. Cukier był wówczas produktem dość trudno dostępnym, a marchew w parze z burakiem cukrowym, zawierała go znacznie więcej niż inne uprawiane wtedy warzywa. Właśnie dlatego tak chętnie wykorzystywano ją w kuchni, gdzie dodawała nieco słodyczy deserom i wypiekom – w tym również ciastu marchewkowemu.

Samo ciasto zyskało na popularności w czasie II wojny światowej, gdy Brytyjczycy zmuszeni byli do racjonowania swojej żywności i przygotowywania posiłków tanich i z łatwo dostępnych produktów. Prawdziwy boom na ciasto marchewkowe wybuchł jednak dopiero 20 lat później – w latach 60. w Stanach Zjednoczonych. Deser stał się tak powszechnym daniem amerykańskim, że na początku drugiego tysiąclecia Food Network umieściło go prawie na szczycie rankingu najpopularniejszych dań lat 70.