Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Głodówka zazwyczaj jest kojarzona ze skutecznym i szybkim chudnięciem. Ma ona tyle samo zwolenników, ilu przeciwników. Wiele osób uważa, że odmawianie sobie jedzenia negatywnie wpływa na nasz organizm. Są jednak i tacy, którzy upatrują w tym działaniu skutecznego oczyszczania organizmu. Badania naukowe dowiodły, że kontrolowana głodówka to rozwiązanie korzystne, dlatego też od czasu do czasu warto skorzystać z tej alternatywy.


Głodówka jako lekarstwo

Głodówka to dobrowolna rezygnacja z przyjmowania pożywienia przez określony czas, w skrajnych przypadkach głodówka obejmuje także brak picia wody. Zdaniem naukowców jest to doskonały sposób, by oczyścić organizm, wyciszyć się, a nawet doskonalić na płaszczyźnie duchowej.

Głodówka często bywa określana mianem postu leczniczego, używanego często w terapii układu krążenia, oddechowego i pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że głodówka musi być prowadzona pod nadzorem kompetentnego lekarza lub dietetyka. Ważne jest także to, aby głodówka nie trwała zbyt długo, nie należy jej także często powtarzać. Optymalnie prowadzona głodówka pozwala skutecznie zniwelować wiele dolegliwości zdrowotnych, zwłaszcza w zakresie układu trawiennego.

Czas trwania głodówki powinien być ustalany indywidualnie, zgodnie z możliwościami organizmu. Przeciętnie okres kontrolowanej głodówki trwa od dwóch do trzech tygodni. Ważnymi kwestiami na tej płaszczyźnie są wiek, płeć oraz ogólny stan fizyczny i psychiczny danej osoby. Uwzględnić należy ponadto ewentualne choroby, z którymi boryka się dana osoba.

czy głodówka pomoże skutecznie schudnąć?

Jak przygotować się do głodówki?

Głodówka wymaga odpowiedniego przygotowania. Ważną funkcją jest nastawienie danej osoby do kontrolowanego postu. Inaczej rzecz ujmując, osoba decydująca się na głodówkę powinna mieć świadomość tego, jakie skutki może pociągnąć za sobą niewłaściwie wykonany proces.
Bardzo ważne jest nastawienie psychiczne, czyli świadomość, na czym polega głodówka, jakie są trudności oraz efekty. Odpowiednie przygotowanie sprawia, że dana osoba prawidłowo znosi post, a co za tym idzie, nie ma skutków ubocznych.

Należy jednak pamiętać, że w pierwszych dniach głodówki mogą pojawić się mdłości, nudności, ból głowy, zamroczenie czy też nieprzyjemne odczucia w obrębie jamy brzusznej. Po kilku dniach można zauważyć zanik apetytu, a także perystaltyki jelit.
Podczas głodówki mogą pojawić się osłabienie w obrębie kończyn dolnych, obniżenie nastroju oraz przeczulica. Powodem tej sytuacji jest przede wszystkim obniżenie poziomu cukru we krwi.

Najtrudniejszy jest pierwszy tydzień, określany często przełomem kwasicznym. Po upływie tego czasu organizm zaczyna wracać do poprzedniego stanu – normalizuje się ciśnienie tętnicze, stabilizuje się oddech, a w przypadku osób z astmą często zanika konieczność przyjmowania stałych leków.

Bardzo ważną funkcję w czasie głodówki odgrywa nawadnianie. Przez cały okres postu należy pić co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej, studziennej lub źródlanej dziennie. Można także przyjmować preparaty multiwitaminowe, a także wprowadzić sole potasu w celu profilaktyki hipokaliemii.
W czasie głodówki należy zrezygnować z intensywnych treningów, wskazane są jednak spacery, uwzględniające odpowiednią ilość przerw.