Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Węglowodany i białka łączone ze sobą w jednym posiłku potrafią obciążyć układ trawienny oraz przyczynić się do szybszego tycia. Za te składniki odpowiedzialne są bowiem różne enzymy, które wzajemnie się zwalczają. To podstawowe twierdzenie doktora Haya, który zaproponował dietę rozłączną, zgodnie z którą produkty białkowe i węglowodanowe spożywane są w innym czasie. Jedne na śniadanie, drugie na obiad. Ustalenie jadłospisu w takiej diecie może dostarczyć wielu problemów – na co dzień nie zgłębiamy dokładnie tajników składu poszczególnych pokarmów. Dlatego przygotowaliśmy małą ściągawkę, które uporządkuje jedzenie według zawartości białka lub węglowodanów. Może dieta Haya jest dla ciebie?


3 podstawowe kategorie produktów

Białka: mięsa (szczególnie chudy drób), ryby i owoce morze, jajka, nabiał, mleko, soja i produkty pochodne (m.in. tofu), otręby.

Węglowodany: chleb i inne pieczywo (razowe lub pełnoziarniste), makaron pełnoziarnisty, ziemniaki (to także potas), różne kasze, ryż, owoce, suszone owoce.

Produkty neutralne: warzywa, zioła, przyprawy, mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt naturalny), tłuszcze i oleje roślinne, kiełki, grzyby.

dieta haya - białka oddziel od węglowodanów

Dieta Haya – przykładowy dzienny jadłospis

Poszczególne posiłki możemy dowolnie komponować – ważne jednak, by nie mieszać w jednym daniu węglowodanów i białka. Możemy za to korzystać z bogactwa produktów naturalnych. Dotyczy to także drugiego śniadania oraz podwieczorku, które nie powinny przekraczać 100 kcal. Mogą to być morela, kiść winogron, orzechy czy banan. Dieta Haya mówi, że poszczególne posiłki białkowe i węglowodanowe powinny być oddzielone minimum czterogodzinną przerwą. Minimalizujemy też ilość smażonych i ostro doprawionych potraw, tak by dodatkowo nie drażnić wątroby. I na koniec – rezygnujemy ze wszelkich używek, jedzenia typu fast food, napojów gazowanych, kawy i czarnej herbaty, czerwonego mięsa, alkoholu, soli, białego pieczywa. Przykładowy jadłospis:

Poniedziałek:

Śniadanie: owsianka na mleku z kiełkami;
Obiad: łosoś pieczony w ziołach z grillowaną papryką oraz marynowanymi grzybami;
Kolacja: kromka chleba razowego z kefirem.

Wtorek:

Śniadanie: kasza jaglana z owocami;
Obiad: pełnoziarnisty makaron wegetariański – z brokułami, cukinią, pomidorami i oliwą z oliwek;
Kolacja: frytki z dyni.

Środa:

Śniadanie: sałatka z jajkiem, tuńczykiem, mieszanką sałat;
Obiad: kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z otrębami i ogórkami;
Kolacja: pomidor nadziewany twarożkiem, szczypiorkiem oraz rzodkiewką.

Czwartek:

Śniadanie: omlet z otrębami, świeżymi ziołami oraz czerwoną papryką;
Obiad: krewetki smażone na oliwie z surówką z rzodkiewki;
Kolacja: dwa kotlety sojowe z surówką z marchewki.

Piątek:

Śniadanie: tost z niskosłodzonym dżemem, miseczka owoców;
Obiad: zupa pomidorowo-jarzynowa;
Kolacja: gotowany ryż z owocami i cynamonem.

Sobota:

Śniadanie: naleśniki z pełnoziarnistej mąki z niewielkim dodatkiem syropu klonowego;
Obiad: indyk na parze z brokułami i sosem beszamelowym;
Kolacja: fasolka szparagowa z dodatkiem masła.

Niedziela:

Śniadanie: grahamka po hiszpańsku – z pomidorem i oliwą;
Obiad: papryka nadziewana mięsem, cebulą i marchewką;
Kolacja: sałatka śledziowa z jabłkiem, cebulą, jogurtem naturalnym.