"Twoje pożywienie może być lekarstwem" – twierdził starożytny uczony Hipokrates. Z całą pewnością jest to stwierdzenie ponadczasowe, które sprawdza się także w życiu współczesnym. Doskonałym potwierdzeniem tych słów może być także pochodząca z XII wieku dieta św. Hildegardy, w której przypadku podstawowym produktem spożywczym jest orkisz. Płatki orkiszowe, kasza orkiszowa, mąka orkiszowa to produkty, które wzmacniają organizm, usprawniają pracę układu pokarmowego, a co najważniejsze, nie wywołują alergii. Mogą je spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli.
Orkisz dla każdego
Orkisz to produkt zdrowy i bezpieczny, dlatego też bez obaw mogą go spożywać osoby w różnym wieku, także cierpiące na wiele dolegliwości zdrowotnych. Warto pamiętać, że istnieje tylko sześć odmian tego zboża, które w rzeczywistości posiadają właściwości lecznicze. Odmiany modyfikowane i mieszane z klasyczną pszenicą posiadają zdecydowanie mniej wartości odżywczych, a tym samym mniej korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Orkisz nie przyczynia się do przyrostu masy ciała, zawiera natomiast wiele cennych witamin i minerałów.
Dieta św. Hildegardy to jedna z najbardziej bezpiecznych i uniwersalnych diet. Mogą z niej korzystać osoby zmagające się z wieloma chorobami, kobiety starające się o dziecko, ciężarne, a także matki karmiące. Ponadto alternatywa ta pozwala oczyścić organizm z toksyn i wyregulować jego pracę. Dieta ta łączy w sobie zalety alternatywy leczniczej, oczyszczającej oraz stricte kosmetycznej.
Na czym polega dieta św. Hildegardy?
Zgodnie z zasadami diety orkiszowej, nazywanej także dietą św. Hildegardy, w codziennej diecie powinny dominować produkty orkiszowe, czyli kasze, pieczywo z mąki orkiszowej, makarony, płatki musli, otręby. Są to produkty bogate w błonnik, zawierające wiele witamin i soli mineralnych.
Ważne jest, aby tego typu produkty znajdowały się w każdym podstawowym posiłku, czyli należy je jeść podczas śniadania, obiadu i kolacji. Z produktów orkiszowych można przygotowywać wiele potraw, począwszy od zup, poprzez kotlety, sałatki, a na ciastach skończywszy. Orkisz doskonale współgra z miodem i orzechami, można go również przyrządzać na ostro.
W diecie św. Hildegardy nie brakuje oczywiście surowych warzyw i owoców, (z wyłączeniem brzoskwini, truskawek i śliwek), mleka, produktów mlecznych, a także mięsa. Należy jednak podkreślić, że są to produkty uzupełniające codzienny jadłospis, dlatego też należy spożywać je w mniejszych ilościach. Ważną funkcję odgrywają natomiast kasztany jadalne i koper włoski, które są tak samo cenne jak orkisz.
Kto może odżywiać się z dietą św. Hildegardy?
Z diety św. Hildegardy może korzystać każdy, bez względu na wiek i płeć – zarówno dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, jak i osoby starsze, nierzadko schorowane.
W szczególny sposób dieta ta adresowana jest dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego oraz krwionośnego – orkisz skutecznie reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Dieta orkiszowa jest także wskazana w przypadku osób z osłabionym układem odpornościowym – w tym przypadku funkcję priorytetową odgrywa znajdujący się w orkiszu rodanid, a także witaminy z grupy B, potas i magnez. Ponadto zawarte w orkiszu bogactwo kwasów krzemowych korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.
KOMENTARZE