Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Wątroba odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest jednak narażona na wiele ataków, wynikających przede wszystkim z niewłaściwej diety. Faktem jest, iż wątroba bardzo szybko się regeneruje, należy jednak pamiętać o istnieniu potraw, które wyjątkowo jej szkodzą, czego efektem są nieprzyjemne dolegliwości ze strony tego narządu. Chcąc uniknąć problemów, warto zmienić dietę. Czego kategorycznie należy unikać, by zapewnić komfort wątrobie?


Jaką funkcję spełnia wątroba?

Wątroba bierze aktywny udział w procesach trawiennych, czyli codziennie przetwarza to, co jemy i pijemy – zamienia węglowodany w glukozę, produkuje żółć, która jest niezbędna dla prawidłowego trawienia, magazynuje żelazo i witaminy, bez których nasz organizm byłby całkowicie pozbawiony energii i witalności, a także tworzy białka oraz czynniki, które w bezpośredni sposób wpływają na krzepnięcie krwi. Wątroba oczyszcza ponadto nasz organizm z toksyn, dzięki czemu czujemy się lepiej, bardziej komfortowo i lekko.

Praktycznie każdy posiłek wymaga wzmożonej pracy wątroby. Należy jednak pamiętać, że lekkostrawne dania znacznie mniej obciążają ten organ niż tłuste, ciężkie, wysokokaloryczne dania.

Szczególnie niebezpieczne dla wątroby są stosowane przez dłuższy czas leki przeciwbólowe, antybiotyki, alkohol i tłuste jedzenie.

wątroba - szkodzi jej nadmiar alkoholu

Symptomy uszkodzenia wątroby

Warto pamiętać, że nadmierne i długotrwałe obciążenie wątroby w wielu przypadkach staje się przyczyną jej trwałego uszkodzenia. Jak mówi znane powiedzenie, lepiej zapobiegać niż leczyć – fakt ten dotyczy również wątroby. Eliminując określone potrawy lub produkty z codziennej diety, w znaczny sposób odciążymy wątrobę i z cała pewnością poczujemy się lepiej.

Pierwsze symptomy mogą nas wywieźć na manowce, gdyż często przybierają zupełnie inną postać i dają objawy niezwiązane z wątrobą. Większość osób może odczuwać mdłości, ogólne osłabienie organizmu, chroniczne zmęczenie, senność czy też ogólne złe samopoczucie.
Wątroba jest narządem nieukrwionym, a więc nie boli, a tym samym nie potrafi odpowiednio zasygnalizować pojawiających się problemów. Dlatego też konieczne jest zwrócenie uwagi na odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną, która pozwoli naszej wątrobie zdrowo funkcjonować przez całe życie.


Wątroba – co najbardziej jej szkodzi?

Przede wszystkim wątrobie nie służą tłuste, ciężkostrawne potrawy, alkohol oraz większość leków. Szczególnie niebezpieczne jest łączenie niektórych rozwiązań. Za najbardziej niebezpieczne, niekiedy zagrażające wręcz zdrowiu i życiu, jest łączenie alkoholu z lekami. Nawet piwo wypite po zażyciu popularnej polopiryny może okazać się niebezpieczną kombinacją. Niebezpieczne są także wszystkie leki zawierające paracetamol – w połączeniu z alkoholem powstaje mieszanka, która może trwale uszkodzić wątrobę.

Leków nie należy także popijać sokiem grejpfrutowym, fakt ten dotyczy w szczególności środków nasercowych, obniżających poziom cholesterolu oraz leków na nadciśnienie tętnicze.

Niebezpieczne są także diety, dzięki którym w krótkim czasie można schudnąć nawet kilka kilogramów. Jest to najprostsza droga, by nabawić się kamieni żółciowych.

Należy unikać także nieregularnych, spożywanych w pośpiechu posiłków. Regularne i racjonalne odżywianie sprzyja nie tylko naszej wątrobie, ale także figurze.