Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Kasza jaglana staje się coraz częstszą pozycją w codziennym menu tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę i starają się zachować dobrą formę. Nic dziwnego, bowiem kasza jaglana kapitalnie wpływa na nasze zdrowie – zawiera mnóstwo witamin, ma wysoką wartość energetyczną, a przy okazji wspiera trawienie i odkwasza nasz organizm.


Kasza jaglana jako stały składnik zdrowej diety

Popularność kaszy jaglanej wzrosła w momencie pojawienia się informacji na jej temat na blogach związanych ze zdrowym stylem życia, żywnością i fitnessem. Okazuje się, że jako składnik dań słodkich i słonych jest elementem każdej zbilansowanej diety, którą stosują osoby dbające o swoją kondycję, formę i sylwetkę. Dlaczego? Otóż kasza jaglana posiada ogromne wartości odżywcze – zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka przy niskiej ilości skrobi, a ponadto charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny), a także miedzi i żelaza.

Kasza jaglana to również wyjątkowo bogate źródło przeciwutleniaczy, czyli aminokwasów naturalnie wspierających mechanizmy obronne naszego organizmu. A to nadal nie wszystko. Kasza zawiera również lecytynę i krzemionkę, które wpływają bezpośrednio na nasz metabolizm, „zwalniają” nieco procesy starzenia i świetnie oddziałują na włosy, paznokcie, a nawet oczy i zęby. Warto też wspomnieć, że kasza jest lekkostrawna i wspomaga procesy trawienne naszego organizmu – nierzadko zakwaszonego w wyniku złej diety i stosowania używek. Jako składnik zasadotwórczy świetnie sprawdza się w procesie detoksykacji, czyli oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn.

Ile kalorii ma kasza jaglana


Kasza jaglana usuwa toksyny i zbędne kilogramy

Bogata w substancje odtruwające kasza jaglana to jeden z najlepszych sposobów na wspomniany już zdrowy detoks. Według niektórych ekspertów świetnie sprawdza się jako podstawa kilkudniowej diety monoproduktowej, która ma na celu usunięcie z organizmu wszystkich niepotrzebnych toksyn. Sama kasza jednak pomoże również i tym, którzy chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Choć, podobnie jak większość kasz, jest dość kaloryczna (ok. 350 kcal/100 gramów) i posiada stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, warto stosować ją w diecie odchudzającej.

kasza jaglana

Należy pamiętać, że dieta odchudzająca powinna być zbilansowana i stosowana w rozważny sposób, co pozwala uniknąć niechcianego efektu jo-jo lub poważniejszych schorzeń. Kasza jaglana jest jej nieodzownym składnikiem, ponieważ nie tylko wspiera procesy trawienne, zwiększając nasz metabolizm, ale również dostarcza sporej dawki energii, a sama w sobie jest lekkostrawna.


Kasza jaglana – remedium na wszystko, czyli wartości lecznicze

Przygotowywana z prosa, jest jedną z najstarszych znanych kasz na świecie. Choć przez długi czas nie była doceniana, aktualnie staje się coraz popularniejsza i częściej gości w zdrowej kuchni. Wszystko za sprawą nie tylko jej wartości odżywczych, ale także leczniczych. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc świetnie nadaje się jako element diety chorych na celiakię, a także tych, którzy po prostu unikają tego składnika.

Warto też zauważyć, że kasza nie uczula i jest wyjątkowo pomocna dla tych, którzy często odczuwają zimno lub łatwo łapią infekcje bakteryjne i wirusowe. Często spożywana „ociepla” organizm od wewnątrz, usuwa śluz, zwalcza zgagę, neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, a z racji wszystkich wartości leczniczych jest nawet stosowana w dietach osób borykających się z chorobami nowotworowymi, żołądka, trzustki, jelit i nerek.


Kasza jaglana w kuchni, czyli smacznie i zdrowo!

Śniadania z kaszą jaglaną i owocami to bomba energii o poranku. Odpowiednio przygotowane główne dania okażą się sycące, ale nie spowodują uczucia ciężkości. Kasza świetnie sprawdza się także jako dodatek do mniejszych posiłków lub sałatek – w tym wypadku najlepiej się sprawdzi delikatnie podprażona. Należy jednak pamiętać o odpowiednim przygotowaniu kaszy – aby nie stała się gorzka, warto przed gotowaniem namoczyć ją w zimnej wodzie, a potem dokładnie przepłukać.