Dodano:

2
Kategoria: Dieta

Kwas chlebowy pomimo zawartości alkoholu zaliczany jest do napojów niealkoholowych. Powstaje w wyniku fermentacji chleba z dodatkiem drożdży oraz cukru. Jest on dostępny niemalże w każdym sklepie spożywczym, warto jednak przygotować kwas chlebowy w warunkach domowych. Charakteryzuje się on swoistym kwaśno-słodkim zapachem, jasnobrązową barwą oraz specyficznym goryczkowym smakiem. Kwas chlebowy jest uznawany za naturalny probiotyk, jednak uważa się, że wykazuje on również sporo innych właściwości zdrowotnych. Poznaj więcej przydatnych informacji na temat kwasu chlebowego.

Kwas chlebowy – krótka charakterystyka

Kwas chlebowy jest uznawany za niealkoholowy napój pomimo niewielkiej zawartości alkoholu. Jak sama nazwa wskazuje jest otrzymywany poprzez fermentację chleba. Od wieków jest on używany w Europie. W swoim składzie zawiera około 0,7–2,2% alkoholu, kwas mlekowy, bakterie oraz drożdże. Kwas chlebowy charakteryzuje się słodko-kwaśnym zapachem oraz lekko chlebowym smakiem. Jest stosowany głównie w upalne dni, ponieważ doskonale gasi pragnienie, a po schłodzeniu długo utrzymuje niską temperaturę. Jego barwa jest jasnobrązowa, natomiast na dnie butelki bardzo często powstaje naturalny osad, który powinien zniknąć po wstrząśnięciu butelki. Kwas chlebowy otrzymywany jest poprzez alkoholową fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców oraz drożdży. Bardzo często w celu podkręcenia jego smaku w produkcji wykorzystuje się odrobinę mięty. Prawdziwy kwas chlebowy powinien posiadać datę przydatności obejmującą maksymalnie 3–4 dni. Co szczególnie istotne, jest on również skarbnicą wielu witamin oraz składników mineralnych, przez co wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.

Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego

Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego są szczególnie doceniane na terenie Rosji, Białorusi oraz Ukrainy, obecnie staje się on jednak popularny również w Polsce. Nie bez powodu jest stosowany w Europie oraz Azji Zachodniej od wieków. Posiada bowiem szereg prozdrowotnych właściwości, między innymi:
– szybko gasi pragnienie oraz działa orzeźwiająco w czasie upałów, właśnie dlatego stanowi zdrowszą alternatywę dla popularnych słodkich napojów gazowanych,
– pomaga zwalczać zgagę, wzdęcia oraz inne dolegliwości związane z układem trawiennym,
– wspomaga trawienie oraz skutecznie przyspiesza przemianę materii, przez co można stosować go podczas kuracji odchudzających,
– wspomaga oczyszczanie organizmu,
– skutecznie obniża poziom frakcji cholesterolu LDL, przez co może być stosowany w profilaktyce miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych,
– wspomaga układ immunologiczny, przez co zapobiega powstawaniu wielu chorób,
– kwas chlebowy jest również bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego,
– skutecznie redukuje również napady migreny,
– pomaga w leczeniu zapalenia stawów,
– wpływa na unormowanie poziomu cukru we krwi,
– jego spożywanie jest zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych,
– poprawia ogólny stan organizmu.

Właściwości probiotyczne kwasu chlebowego

Większość właściwości zdrowotnych związanych ze spożywaniem kwasu chlebowego wynika głównie z jego działania probiotycznego, co oznacza, że zawiera on bakterie kwasu mlekowego, przez co wspomaga funkcjonowanie mikroflory jelitowej oraz ją reguluje. Dzięki wzmocnieniu oraz poprawie funkcjonowania układu immunologicznego spożywanie kwasu chlebowego ochrania ludzki organizm przed powstawaniem wielu chorób.

Jak stosować kwas chlebowy?

Kwas chlebowy głównie dzięki swoim właściwościom nawadniającym doskonale sprawdza się jako zamiennik słodkich napojów gazowanych w upalne dni. Jest on stosowany jako napój, głównie wtedy, gdy dokuczają nam dolegliwości trawienne. W kuchni jest on jednak również stosowany jako dodatek do dań. Na jego bazie można przygotowywać między innymi sosy, marynaty oraz zupy. Sam zdecyduj, jakie zastosowanie kwasu chlebowego najbardziej Ci odpowiada.

kwas chlebowy

Kwas chlebowy – przeciwwskazania do stosowania

Bezwzględny zakaz spożywania kwasu chlebowego dotyczy kobiet ciężarnych. Zarówno ten sklepowy oraz produkowany w warunkach domowych nie powinien być przez nie stosowany głównie ze względu na zawartość alkoholu. Kształtuje się ona bowiem na poziomie 0,7–2,2%, co może nieść za sobą wiele negatywnych skutków na rozwijający się płód. Fermentacja mlekowo-alkoholowa jest również niewskazana w okresie laktacji. Ze względu na to, że zawiera w swoim składzie alkohol, nie powinien być stosowany również przez dzieci oraz osoby unikające jakichkolwiek, nawet najmniejszych ilości alkoholu.

Przepis na domowy kwas chlebowy

Na rynku dostępne są gotowe koncentraty, które umożliwiają przygotowanie kwasu chlebowego poprzez dodanie cukru oraz wody. Niestety w większości przypadków zawierają one w swoim składzie substancje konserwujące. Lepszym rozwiązaniem będzie więc przygotowanie kwasu chlebowego samodzielnie w warunkach domowych.

Do przygotowania takiej mikstury niezbędne będzie przygotowanie:
– 0,3 kg suchego chleba razowego,
– 0,3 kg suchego chleba żytniego,
– 0,5 szklanki cukru lub prawdziwego miodu,
– 3 litrów wody,
– 30 g drożdży.

Podstawą udanego kwasu chlebowego jest przygotowanie dobrego chleba. Warto, aby był to chleb z domowego wypieku. Pomocne również jest użycie wody źródlanej. Aby poprawić smak kwasu chlebowego, można dodać do niego kilka listków mięty oraz rodzynki.

Sposób przygotowania:
– rozgrzać piekarnik oraz zagotować wodę,
– chleb pokroić w kostkę i upiec aż do zarumienienia,
– pieczywo ostudzić, przesypać do miski, zalać wcześniej zagotowaną wodą oraz odstawić na około 3 godziny,
– cukier/miód rozpuścić w letniej wodzie, dodać do roztworu oraz wymieszać,
– pozostawić w temperaturze pokojowej na około 24 h.,
– przecedzić roztwór oraz przelać do wcześniej wyparzonych oraz osuszonych butelek,
– do każdej z butelek wsypać po kilka rodzynek oraz listki mięty,
– butelki pozostawić w chłodnym miejscu, w pozycji leżącej przez około 3 dni. Po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do spożycia.

Całkowicie naturalnym zjawiskiem jest pojawienie się mętnego osadu na dnie butelki, który po wstrząśnięciu butelki natychmiast znika. Zaleca się również przechowywanie kwasu mlekowego w lodówce. Zdecydowanie lepiej smakuje lekko schłodzony.

Niestety zdarzają się też produkty nazywane kwasem chlebowym, które w swoim składzie zawierają jedynie wodę, cukier oraz barwniki. Oczywiście takie napoje nie wykazują żadnych zdrowotnych właściwości, nie zaleca się ich stosowania. Warto więc przed zakupem uważnie czytać skład znajdujący się na etykiecie produktu. Pewność, że jest to prawdziwy kwas chlebowy, możemy uzyskać, kiedy w składzie znajdziemy słód jęczmienny oraz żytni, cukier, drożdże oraz nie będzie w nim konserwantów, słodzików oraz barwników. Jeśli nie chcemy sami przygotowywać kwasu chlebowego, warto wybrać ten znajdujący się w sklepach z ekologiczną żywnością. Zazwyczaj jest to kwas dobrego pochodzenia, który nie zawiera żadnych barwników oraz konserwantów.


Bibliografia
Mansfield S., Domowe alkohole: wina, miody, nalewki, piwa, kwas chlebowy, Warszawa 2016.
Dziugan P., Kwas chlebowy – napój na nowo odkrywany, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2006, 6, 74–76.
Żakowska-Biemans S., Kuc K., Żywność tradycyjna i regionalna w opinii i zachowaniach polskich konsumentów, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2009, 3(64), 105–114.

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

"...że zawiera on bakterie kwasu mlekowego," Skad kwas chlebowy ma bakterie kwasu mlekoweg- chyba nie z wrzadku ani chleba nim zalanego. Pozniej zas dodajemy tylko drozdze.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A gdzie i kiedy dodać drożdże? Czy cis przeoczyłam...?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi