Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Sałatka z makaronem może, choć wcale nie musi, może wchodzić w skład dietetycznych potraw. Grunt to wiedzieć, z czego ją przyrządzić i jakich dodatków kategorycznie unikać. Na co zwrócić uwagę, kreując własną sałatkę z makaronem?


Sałatka z makaronem – czy włączyć ją do menu?

Dla osób, które szczególnie restrykcyjnie dbają o ilość spożywanych kalorii, sałatka z makaronem niekiedy w ogóle nie wchodzi w rachubę, a to ze względu na węglowodany zawarte w makaronie. Odstawmy jednak drastyczne diety na bok. Prawda jest taka, że jeśli odpowiednio taką sałatkę skomponujemy, a dodatek makaronu będzie niewielki, śmiało możemy od czasu do czasu po nią sięgnąć. Makaron sam w sobie wcale nie jest tak kaloryczny, jak to się wielu wydaje. Dopiero stosowane dodatki (np. tłuste sosy) czynią z niego prawdziwą kaloryczną bombę. Jeśli jednak zależy nam na zmniejszeniu przyswajalności kalorii z makaronu, możemy zastosować odmianę pełnoziarnistą. Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie lekkiego makaronu ryżowego.


Lista składników do sałatki z makaronem

Niewielka ilość pełnoziarnistego lub ryżowego makaronu w sałatce nie zrobi naszej sylwetce krzywdy. Zastanawiając się nad kompozycją składników do sałatki makaronowej, na plan pierwszy powinny wysunąć się zdrowe i sycące warzywa, takie jak: ciecierzyca, fasola biała i czerwona, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia, marchewka, brokuły, seler, szparagi, papryka, pomidorki cherry. Do zwieńczenia warzywnej kompozycji przydadzą się również zielone „sałatowe” akcenty, np. jarmuż, szpinak, sałata lodowa, masłowa lub rzymska, roszponka, rukola, kapusta pekińska.

sałatka z makaronem

Połączenie makaronu oraz wybranych warzyw będzie świetną bazą sałatki. Jeśli jednak chcemy, aby znalazły się w nim również białka, warto wykorzystać chude mięso lub sery. Świetnie sprawdzi się tutaj filet z piersi kurczaka albo indyka (może być wędzony jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym smaku), chuda szynka lub polędwica wieprzowa, a także łosoś, tuńczyk lub inna rybna morska. Niewielki dodatek sera feta, sera pleśniowego lub żółtego zaostrzy smak naszej sałatki i nada jej intensywności.


 Sałatka z makaronem – czego unikać?

Aby sałatka makaronowa była pożywnym, ale i dietetycznym posiłkiem, na pewno nie możemy potraktować jej tłustym majonezem. Należy zdecydowanie z niego zrezygnować, podobnie jak z obecności tłustych kiełbas oraz boczku. Zamiast majonezu możemy stworzyć sos ziołowy lub czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Doskonały sos do sałatki makaronowej może też stanowić klasyczny winegret.


Niebanalne dodatki do sałatek makaronowych

Warzywa, gruby makaron, ser, dodatki mięsne, ryby – te produkty najczęściej pojawiają się w przepisach na sałatki. Tworząc własne kompozycje, warto skorzystać niekiedy z innych produktów, które dobrze wkomponują się w sałatkę, a jednocześnie nadadzą jej nietypowy smak. W niektórych wariantach sałatek makaronowych, np. w połączeniu z kurczakiem, papryką, kukurydzą, świetnie będą sprawdzać się owoce: ananas, brzoskwinia, awokado lub melon.

Dobrym dodatkiem do sałatki makaronowej są również suszone pomidory, oliwki, kapary albo ostre papryczki pepperoni lub jalapeno. Jeśli chcemy, aby nasza sałatka miała śródziemnomorski charakter, możemy dodać do niej krewetki lub inne owoce morza. W takiej wersji nie powinno zabraknąć dużej ilości zielonych warzyw ani dobrej jakości oliwy.

Jeśli chcemy, by nasza sałatka z makaronem miała wyjątkowy, wyrazisty smak, nie może zabraknąć w niej odpowiednich przypraw. W zależności od spodziewanego rezultatu i wykorzystanych składników możemy użyć: ziół włoskich, musztardy, sosu sojowego, chilli, przyprawy curry.