Siemię lniane, tak często używane przez nasze babcie, okazuje się prawdziwym superfood prosto z naszego rodzimego podwórka. Nasiona lnu możemy spożywać pod wieloma postaciami – czas przyjrzeć się na nowo temu trochę zapomnianemu cudowi natury.
Siemię lniane – zalety zdrowotne
Niepozorne ziarenka siemienia lnianego kryją w sobie mnogość składników odżywczych, witamin i minerałów. Zalety siemienia lnianego trudno przecenić, między innymi dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (DHA oraz EPA), przeciwutleniaczy, jak również aminokwasów egzogennych (czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć). Ziarna lnu zawierają również spore ilości błonnika i pierwiastków śladowych, takich jak potas, magnez, cynk czy kwas foliowy. Regularne spożywanie siemienia lnianego pomaga w regulacji poziomu „dobrego” i „złego” cholesterolu, stabilizuje ciśnienie krwi, zmniejsza stany zapalne i obniża poziom cukru we krwi. Ponadto działa osłonowo na żołądek i jelita oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Włączenie do diety siemienia lnianego jest szczególnie pożądane w przypadku kobiet w ciąży czy mężczyzn pragnących zwiększyć jakość swojego nasienia.
Jak siemię lniane wpływa na urodę?
Spożywanie siemienia lnianego wpływa również na kondycję naszej skóry; sprawia między innymi, że włosy i paznokcie są mocniejsze i mniej łamliwe. Olej lniany, prócz spożywania na zimno, może być również stosowany zewnętrznie, w formie olejku do włosów bądź jako składnik naturalnych, domowych kosmetyków. Olej lniany wykazuje między innymi działanie przeciwzapalne i pomaga w gojeniu skóry; reguluje również nawilżenie skóry oraz działa ochronnie na barierę lipidową naskórka. Naparem z siemienia lnianego można również przemywać zmiany łuszczycowe.
W jakiej formie je zjadać?
Nasiona lnu, czyli potocznie zwane siemię lniane, możemy spożywać w kilku postaciach. Najbardziej popularne są nieprzetworzone, całe ziarna lnu, dostępne w odmianie brązowej lub złocistej, które spożywamy w postaci zawiesiny przypominającej kisiel po poprzednim zalaniu ich gorącą wodą. Złociste siemię lniane zawiera więcej składników odżywczych niż jego brązowa wersja, jest też również droższe. W sklepach znajduje się również odtłuszczone, mielone siemię lniane, jednakże różni się one nieco właściwościami od siemienia w postaci całych ziaren; niedługo po zmieleniu len traci część swoich dobroczynnych właściwości. Aby zachować cenne składniki siemienia lnianego, najlepiej mielić je samemu na bieżąco, aby nie dopuścić do jego zjełczenia. Ponadto na rynku dostępny jest również tłoczony na zimno olej z lnu, będący świetnym przykładem „zdrowego tłuszczu” dzięki wysokiej zawartości omega-3 i omega-6 o właściwych proporcjach. Z uwagi na dość intensywny i charakterystyczny smak, nie każdemu może przypaść do gustu. Olej lniany nie nadaje się do smażenia i najlepiej sprawdzi się jako składnik sałatek. Kupując olej lniany, pamiętajmy, iż ma krótki okres przydatności do spożycia i przechowujmy go w lodówce.
Zastosowanie siemienia lnianego w kuchni
Zmielone siemię lniane można dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych, pasty kanapkowej czy muesli; lekko wyczuwalny, przyjemny, orzechowy smak sprawia, iż jest dobrze tolerowane nawet przez dzieci. Siemię lniane może być również składnikiem wypieków, takich jak chleby czy ciasta; odtłuszczone, mielone siemię świetnie sprawdzi się w roli składnika zastępującego jajka. Należy mieć na uwadze, by nie przesadzać z dzienną, zalecaną dawką siemienia lnianego z uwagi na wysoką zawartość błonnika (2-3 łyżeczek dla osoby dorosłej).
Siemię lniane a odchudzanie
Spożywanie siemienia lnianego w formie zawiesiny z zalanych gorącą wodą nasion jest szczególnie polecane osobom odchudzającym się. Siemię lniane reguluje metabolizm i poprawia perystaltykę jelit; ponadto działa osłonowo na nabłonek układu pokarmowego, zapobiegając jego podrażnieniom czy wrzodom żołądka. Siemię polecane jest również w czasie biegunki, zaparć oraz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – reguluje wypróżnienia i działa pozytywnie na proces trawienia. Regularne spożywanie siemienia lnianego reguluje apetyt i zmniejsza ochotę na słodkie przekąski.
KOMENTARZE