Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Z jakiegoś powodu szpinak uchodzi za warzywo niesmaczne i niedające się polubić. Tymczasem wystarczy odpowiedni przepis, by cieszyć się zarówno zdrowym posiłkiem, jak i wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem.


Właściwości zdrowotne szpinaku

Szpinak jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza. Stanowi więc nieocenioną pomoc przy takich chorobach jak np. anemia. Poza tym zawiera w sobie dużo wapnia oraz witamin C, E, K, a także witamin z grypy B (B1, B2 i B6). Warto pamiętać o tym, że to zielone warzywo posiada również mnóstwo mikroelementów, w tym jodu, magnezu, potasu, manganu i beta-karotenu. Nie można zapominać o wspaniałych właściwościach antynowotworowych szpinaku. Warzywo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. 


Szpinak jako koszmar z dzieciństwa

Któż z nas nie pamięta tych strasznych dni, gdy rodzice zapraszali do obiadu składającego się ze szpinaku? Większość dzieci nie lubi tego warzywa i ucieka przed łyżką z zieloną papką jak przed zarazą. Dlaczego tak się dzieje? W przeważającej większości chodzi po prostu o sposób przyrządzania zielonego warzywa. Z jakieś powodu w polskiej kuchni potrawy z dodatkiem szpinaku są mdłe i nieciekawe. Tak jednak być nie musi, o czym świetnie wiedzą Francuzi i Włosi.


Makaron ze szpinakiem

Świetnym sposobem na smaczną potrawę zawierającą szpinak jest dodanie go do makaronu. Sekretem świetnego smaku dania jest sos z sera pleśniowego (najlepiej typu lazur). Wspaniale ze szpinakiem komponuje się także mięso. Jeśli ktoś lubi, może do makaronu dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę lub pierś z kurczaka. Warto też do potrawy dorzucić cebuli i czosnku dla smaku. Przyda się także gałka muszkatołowa oraz łyżka startego sera do posypania.

szpinak


Naleśniki ze szpinakiem

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez naleśników, czas na wypróbowanie innego farszu niż ze słodkiego sera, dżemu lub mięsa i kapusty. Szpinak świetnie sprawdzi się w tej roli. Żeby go przygotować, trzeba najpierw wrzucić na rozgrzaną patelnię posiekany czosnek, po czym, gdy chwilę się podsmaży, dodać do niego rozmrożony szpinak. Całość należy lekko poddusić. Na koniec do masy dodaje się pokruszony ser feta oraz odrobinę soli z pieprzem. Świetnym uzupełnieniem dla tego typu naleśników może być beszamel.


Tarta ze szpinakiem

Dużą popularnością w wegetariańskich knajpkach cieszą się tarty ze szpinakiem. Nic dziwnego – odpowiednio przyrządzone i podane na ciepło smakują wyśmienicie. Istnieje szereg wariantów tego typu tart. Można je podawać z fetą i pomidorami lub z sosem roquefort. Bardzo ciekawym połączeniem jest także szpinak i łosoś na cieście. Krucha tarta jest lekkim posiłkiem, który możesz z powodzeniem podawać zarówno dzieciom, jak i w trakcie spotkań towarzyskich.


Pierogi ze szpinakiem

Polacy uwielbiają pierogi! Wiemy o tym nie od dziś. Czy jednak można je przyrządzić nieco inaczej niż się to przyjęło? Oczywiście, że tak! Farsz ze szpinaku smakuje obłędnie, do tego ma o wiele więcej wartości odżywczych niż np. pierogi ruskie. Do takich pierożków wystarczy standardowe ciasto. Na farsz będziesz potrzebowała cebuli, czosnku, szpinaku, masła oraz trochę sera – może być ostry żółty lub delikatniejszy biały.


Który szpinak wybrać?

Najlepszy jest szpinak świeży. Z tego powodu w sezonie nie kupuj mrożonek, tylko wybierz się na targ warzywny. Pamiętaj, że młode i delikatne listki powinno się jadać w całości. Musisz dobrze oczyścić warzywo – najlepiej włóż kupiony szpinak do miski z zimną wodą i delikatnie go przemieszaj. Jeśli jesteś na diecie, możesz często jadać szpinak w formie sałatek. Co zaskakujące, to specyficzne warzywo bardzo dobrze komponuje się… z owocami. Pasują do niego truskawki, cytrusy, gruszki i winogrona.