Dodano:

1
Kategoria: Dieta

Zakwaszenie organizmu to termin, który jest ostatnio na ustach wszystkich. Pojawia się w kontekście zdrowego stylu życia i uznawany jest za przyczynę wielu dolegliwości. Czym tak naprawdę jest zakwaszenie organizmu? Czy każdy z nas może go doświadczyć? I jak rozpoznać, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie została zachwiana?


Czym jest zakwaszenie organizmu?

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan zachowania fizjologicznego pH organizmu, które jest niezbędne dla właściwego przebiegu każdego procesu komórkowego. Nasz organizm wyposażony jest w szereg mechanizmów mających zapewnić utrzymanie pH w wąskich granicach 7,35–7,45. Mowa chociażby o buforach występujących we krwi i komórkach ciała: hemoglobinowym i białczanowym, a także czynnościach fizjologicznych nerek i płuc.
Jeśli fizjologiczny, lekko zasadowy odczyn krwi ulegnie zmianie, możemy mówić o kwasicy bądź zasadowicy. Poważne zaburzenia tego typu są następstwem wielu schorzeń metabolicznych wynikających m. in. z dysfunkcji płuc czy nerek i mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia.

Ale spokojnie – zakwaszenie organizmu, o którym mówimy w kontekście niewłaściwego stylu życia i źle zbilansowanej diety – nie stanowi aż tak poważnego zaburzenia, choć może być odczuwalne w negatywny sposób. Tak rozumiane zakwaszenie to nadmiar jonów wodorowych, które powinny być zneutralizowane, a to z kolei pociąga za sobą szereg niekorzystnych zmian w organizmie. Jakich?


Zakwaszenie organizmu – co się wtedy dzieje?

Kwaśne pH organizmu zaburza przebieg procesów komórkowych, a więc aby temu zapobiec, organizm uruchamia szereg mechanizmów neutralizujących nadmiernie zgromadzone jony wodorowe. W tym celu uwalniane są m. in. jony wapnia z kości, co skutkować może ich odwapnieniem, rozwojem osteoporozy oraz tendencją do złamań. Innym mechanizmem jest wzmożona praca nerek i wiązanie jonów wodorowych w świetle dróg moczowych przez inne jony, co powoduje powstanie ich nierozpuszczalnych soli i wytrącenie w drogach moczowych. Może to ostatecznie prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej.

Zakwaszenie organizmu sprzyja ponadto zaburzeniom gospodarki węglowodanowej i zwiększeniu glikemii, a także hiperlipidemii. Zwiększa także ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia. Wpływa także niekorzystnie na stan mięśni, z których uwalniana zostaje glutamina, co w perspektywie czasu powoduje zubożenie masy mięśniowej.

Odpowiedź na postawione wcześniej pytanie: zakwaszenie organizmu – mit czy prawda, jest zatem następująca: zakwaszenie nie jest pojęciem tożsamym z kwasicą, czyli poważnym zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej, a jedynie zespołem objawów związanych z delikatnym jej zachwianiem. Skąd wiadomo, kiedy pojawia się zakwaszenie?
Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu?

Organizm na wiele sposobów sygnalizuje zakwaszenie. Najczęściej spotykane objawy to:
– problemy skórne o rozmaitym charakterze: przesuszona i podrażniona skóra, wysypka;
– łamliwe paznokcie;
– nadmiernie wypadające włosy;
– zajady w kącikach ust;
– skurcze mięśni;
– ciągłe rozdrażnienie i nerwowość;
– problemy ze snem;
– chroniczne zmęczenie;
– bóle głowy;
– reumatyzm czy artretyzm;
– osłabione kości, osteoporoza;
– zaburzenia gospodarki węglowodanowo-lipidowej.

Objawy te są niespecyficzne i ich wystąpienie przypisać można wielu czynnikom. Jednak szczególną uwagę powinny zwrócić na nie osoby szczególnie narażone na zakwaszenie organizmu. Kto znajduje się w grupie ryzyka? Na pewno osoby często sięgające po używki – alkohol i papierosy, a także głodzące się w ramach restrykcyjnych diet odchudzających. Do rozwoju zakwaszenia przyczynia się ponadto siedzący tryb życia lub przeciwnie – zbyt intensywna aktywność fizyczna. Najistotniejszą przyczyną zakwaszenia organizmu jest jednak niewłaściwie zbilansowana dieta – spożywanie dużych ilości przetworzonej żywności, smażonych potraw, mięsa i wędlin, kawy, słodyczy i cukru.

zakwaszenie organizmu najczęściej wywoływane jest nieodpowiednią dietą


Zakwaszenie organizmu – badanie

Oznaczanie w laboratorium parametrów równowagi kwasowo-zasadowej we krwi nie ma w przypadku zakwaszenia organizmu żadnego zastosowania, gdyż tego typu badania stosowane są jedynie w diagnostyce poważnych kwasic czy zasadowic. Jeśli zatem podejrzewamy u siebie zakwaszenie organizmu, jak sprawdzić, czy mamy rację?

Testem możliwym do przeprowadzenia w warunkach domowych jest badanie pH moczu w ciągu całego dnia. Wystarczy w tym celu nabyć w aptece papierki lakmusowe oraz kilka pojemniczków na mocz. Badamy pH pierwszej, porannej próbki moczu oraz próbek pobranych kilkukrotnie w ciągu dnia w równych odstępach czasowych. Fizjologicznie powinniśmy zauważyć wahania pH moczu od wartości 5 do 7,5. Jeśli jednak rozpoznamy stale malejące pH osiągające wartości coraz bardziej kwasowe, prawdopodobnie jest to skutkiem niewłaściwej diety i niezdrowego stylu życia. Co wtedy robić?


Zakwaszenie organizmu – domowe sposoby

Podstawą eliminacji zakwaszenia organizmu jest zmiana diety. Dieta alkaliczna wyklucza używki, większość produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności przetworzoną. Należy wtedy spożywać jak najwięcej warzyw, owoców oraz roślin strączkowych. Zalecane jest ponadto odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli picie minimum dwóch litrów wody źródlanej, najlepiej z dodatkiem cytryny, a także herbaty zielonej i herbatek ziołowych.
A czy istnieją skuteczne leki na zakwaszenie organizmu?

Można także stosować suplementy wspomagające odkwaszanie, które zawierają m. in. wapń, magnez, sód i potas oraz wyciągi roślinne, np. ekstrakt z lucerny, spirulinę i chlorellę, aloes, zieloną herbatę czy zioła.