Czekolada kojarzy nam się zawsze ze słabością, która może nas kosztować w dłuższej perspektywie czasu utratą szczupłej sylwetki. Jednakże nie powinniśmy z niej radykalnie rezygnować, ponieważ może nieść ze sobą wiele dobrego – i to nie tylko jeśli chodzi o kwestię smaku. Czekolada jest zdrowa! Ale jaka czekolada? Na co dokładnie wpływa i jakie zalety posiada?
Czekolada ma wiele zalet! Ale jaka?
Czy wszystkie rodzaje czekolad są tak samo zdrowe? Okazuje się, że nie – przytyć można zwłaszcza po białej, ponieważ jest najbardziej sztuczna. Koneserzy czekolady często nawet odmawiają jej miana "czekolady", ponieważ nie posiada w swym składzie miazgi kakaowej, a to przecież ona kojarzona jest z tym pysznym produktem. Niektóre białe czekolady składają się jedynie z tłuszczu, mleka i cukru, co sprawia, że choć są smaczne, do zdrowych nie należą.
Najzdrowszą czekoladą jest ta gorzka – choć przez wielu nie jest lubiana, ponieważ oczekują oni od czekolady słodkiego smaku. Gorzka czekolada wpływa jednak pozytywnie na zdrowie i w małych ilościach powinniśmy ją jeść nawet codziennie! Ma w sobie bowiem antyoksydanty, które nie tylko opóźniają procesy starzenia skóry i całego organizmu, lecz również zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór! Za co jeszcze odpowiada?
Najlepsza będzie czekolada gorzka
Gorzka czekolada obniża ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Wystarczy zjadać jedną tabliczkę tygodniowo – nie można zatem przesadzać z żadnym produktem. Ale już taka niewielka ilość w dłuższej perspektywie czasu sprawi, że będziemy się czuli lepiej. Czekolada gorzka jest też bogata we flawonoidy, które odpowiadają za dobrą pamięć – jeśli zatem mamy dużo informacji do przyswojenia, warto wspomóc się czekoladą. Nie tylko pobudzi, oddalając senność, ale również sprawi, że materiał szybciej trafi do naszej głowy i zostanie w niej na długo. Z racji na tę właściwość, gorzka czekolada hamuje rozwój Alzheimera i demencji. Może zapobiegać ich pojawieniu się! Flawonoidy wykazują również działanie przeciwzapalne. Chronią skórę przed promieniowaniem UV, dlatego powinniśmy sięgać po tą pyszną przekąskę zwłaszcza w wiosenno-letnim okresie, gdy się chętnie i długo opalamy.
Gorzka czekolada potrafi również zmniejszyć cholesterol, a nawet – i to pewnie będzie zaskoczeniem – odchudzić! Nie bez powodu po jej zjedzeniu czujemy się bardziej syci niż po zjedzeniu czekolady innego typu. Gorzka czekolada potrafi bowiem odegnać głód, a przy tym nie pozostawia po sobie słodkiego smaku, który kusi do zjedzenia zbyt dużej ilości produktu. Ponadto spowalnia trawienie. I choć teoretycznie szybsze trawienie oznacza szybsze tempo spalania pokarmów, spowolnienie tego procesu także może mieć swoje zalety – dłużej nie jesteśmy głodni. Jemy zatem mniej, a to ewidentnie odbija się na wadze.
Zawartość kakaowca w czekoladzie
Zalety jedzenia czekolady gorzkiej są udowodnione – naukowcy prowadzili bowiem badania na ten temat. Wszystko jednakże zależy od zawartości kakaowca – którego w zdrowej czekoladzie musi być naprawdę wiele.
Obliczono, że prawdziwa gorzka czekolada to ta, w której zawartość kakaowca wynosi więcej niż 70%. Tego typu czekolada ma bardzo wyrazisty smak i nie da się go pomylić z licznymi podróbkami – czekoladami określanymi mianem gorzkich, które tak naprawdę nawet w smaku są słodkie.
KOMENTARZE