Dodano:

0
Kategoria: Dieta

Zielona herbata należy do najzdrowszych i najbezpieczniejszych napojów. Jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie człowieka – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Wymaga ona jednak odpowiedniego parzenia – jest to warunek konieczny, który należy spełnić, by wydobyć optymalny aromat zielonej herbaty oraz jej właściwości zdrowotne. 


Zielona herbata i jej rodzaje

Istnieje wiele gatunków zielonej herbaty, w rzeczywistości jest ich niemalże tyle, ile czarnej. Każdy gatunek powinien być inaczej traktowany, przede wszystkim w zakresie zaparzania.
W zasadzie nie ma jednego sposobu przygotowywania zielonej herbaty. Poszczególne gatunki wymagają odpowiedniej temperatury wody, której różnica waha się od 60 st. do ponad 90 st. C, różny jest także czas parzenia.

Przeważającą większość zielonych herbat, zwłaszcza tych, które charakteryzują się długimi liśćmi, należy zaparzać w wysokich szklankach, a następnie przelać do dzbanka, z którego nalewamy herbatę bezpośrednio do filiżanek lub czarek. Ten sposób zaparzania wynika nie tylko z tradycji, ale przede wszystkim chroni liście przed połamaniem lub rozkruszeniem. Ponadto rozkładające się pod wpływem gorącej wody liście dają wyjątkowy efekt wizualny.
Warto dodać, że większość zielonych herbat można zaparzać kilkakrotnie, uzyskując za każdym razem oryginalny, wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

zielona herbata


W jaki sposób parzyć zieloną herbatę?

Wiele osób zastanawia się, czy listki herbaty należy wrzucać do wody, czy też zalewać je gorącą wodą. Wbrew pozorom kolejność tych czynności jest bardzo ważna i zależy przede wszystkim od gatunku herbaty.

Ogólnie rzecz ujmując, istnieją trzy sposoby parzenia zielonej herbaty: „xia tou fa” – metoda polegająca na wsypaniu herbaty do wysokiej szklanki i zalaniu jej gorącą wodą, „zhong tou fa” – metoda, w której wlewamy do naczynia 1,3 objętości wody, następnie wsypujemy herbatę i zalewamy pozostałą częścią wody oraz „shang tou fa” – metoda polegająca na wsypaniu herbaty do naczynia z gorącą wodą.

Jak wiadomo, zielona herbata ma przede wszystkim właściwości orzeźwiające i ochładzające, dlatego najlepiej spożywać ją w okresie wiosenno-letnim, aczkolwiek nie ma żadnych przeciwwskazań, by zieloną herbatę pić również zimą czy jesienią, tym bardziej, jeśli dodamy do napoju składniki o właściwościach rozgrzewających, np. imbir.

Zielona herbata najlepiej smakuje bez dodatków słodzących, aczkolwiek jej smak można poprawić za pomocą cukru, słodzika czy też miodu.
Najlepiej parzyć herbatę od jednej do trzech minut, jest to optymalny czas, który pozwala wydobyć jej aromat i smak. Zieloną herbatę można parzyć kilkakrotnie, z całą pewnością jest to rozwiązanie ekonomiczne, aczkolwiek należy pamiętać, że przy każdym parzeniu uzyskamy napar o innym aromacie i smaku.

Zielona herbata posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego też bez obawy można podawać ją także dzieciom, osobom starszym oraz borykającym się z dolegliwościami zdrowotnymi, zakładając oczywiście, że nie ma przeciwwskazań medycznych, które zabraniają spożywania zielonej herbaty.