Dodano:

0
Kategoria: Porady

Obniżona odporność i braki żywieniowe bardzo często powodują zmiany skórne w postaci swoistych uszczerbków. Nie są on niebezpieczne, ale bolesne i bardzo uciążliwe – na przykład zajady, opryszczka lub trądzik. Do tej grupy należy również zaliczyć afty – charakterystyczne w okresie jesienno-zimowego ochłodzenia białe wykwity. Dowiedzcie się, czym tak naprawdę są oraz jak należy sobie z nimi radzić. Sprawdźcie także nasze domowe sposoby na afty!


Co to jest afta?

Afta jest niewielkim, lecz bardzo bolesnym wykwitem bądź owrzodzeniem zaliczanym do grona ubytków w błonie śluzowej jamy ustnej. Należy ją różnicować z pleśniawkami, które powstają w wyniku infekcji drożdżakami. Charakterystyczną cechą afty jest przede wszystkim biały nalot występujący w towarzystwie rumieniowatego obrzeża o charakterze zapalnym. Afty mogą rozwijać się zarówno pojedynczo, jak i w grupach. Najczęstszymi miejscami rozwoju tych bolesnych i uciążliwych wyprysków jest język, podniebienie miękkie, a przede wszystkim wewnętrzna strona policzków wraz z dziąsłami.


Skąd biorą się afty?

Przyczyny występowania aft są nierozerwalnie związane z ich rodzajem. W systematyce wyróżnia się dwie konkretne grupy tych dermalnych wykwitów. Pierwszą grupą są afty małe, nazywane też przewlekłymi bądź nawrotowymi. Ten model ubytków jest najczęściej wywołany przez nieprawidłową higienę jamy ustnej, przez którą należy rozumieć miedzy innymi zjadanie brudnych artykułów spożywczych, wykorzystywanie nieumytych sztućców oraz niektóre nawyki – jak chociażby obgryzanie paznokci. Równie często afty małe powodują choroby zębów w postaci próchnicy bądź stanu zapalnego kanałów zębowych.

Z kolei duże rodzaje aft mogą być przyczyną niedoborów witaminowych i mineralnych. Mowa tu głównie o niedoborach takich składników jak kwas foliowywitamina B12 czy cząsteczki żelaza. Oprócz tego druga grupa dermalnych wyprysków bardzo często jest efektem zaburzeń na tle hormonalnym lub odpornościowym na skutek spożywania niektórych artykułów spożywczych. W tej grupie głównie wskazuje się na orzechy, niektóre rodzaje sera czy produkty wzbogacone bardzo dużą liczbą konserwantów. Warto też wspomnieć, że oprócz powyższych klas wyróżnia się odrębną grupę aft opryszczkowych.


Afty i ich objawy

Afta jest chorobą rozwijającą się na drodze stanu zapalnego w obrębie śluzówki jamy ustnej – w efekcie dochodzi do powstawania niewielkich, bolesnych i nieprzyjemnych nadżerek o rumieniowatym zabarwieniu. Proces okrywania charakterystycznym białym nalotem trwa zwykle od 1 do 2 dni. Małe afty utrzymują się zazwyczaj od 4 do 8 dni i mogą prowadzić do znacznego powiększenia okolicznych węzłów chłonnych. Z kolei duże najczęściej występują podwójnie lub potrójnie. Po okresie od 4 do 8 tygodni powodują bolesne i wyczuwalne blizny.

leczenie afty

Afty zwykle znikają samoistnie po 2 tygodniach. Przyjmuje się, że każdy człowiek raz w roku odbywa epizod związany z tą chorobą. Zwykle wskazuje się na okresy znacznego obniżenia odporności organizmu, czyli końca jesieni i początku zimy. W sytuacji częstszych przypadków należy przeprowadzić dokładniejszą diagnozę, czy nie doszło do rozwinięcia się aftowego zapalenia błony śluzowej. Choroba ta jest bardzo często spotykana pod nazwą aftozy nawrotowej. Badania dowodzą, że blisko 30% naszego społeczeństwa boryka się z problemem stale powracającego zapalenia jamy ustnej.


Jak skutecznie leczyć afty?

Leczenie aft rozpoczyna się od poprawienia kondycji swojej diety oraz uzupełnienia jej w sposób kompleksowy o zasób witamin i minerałów. Najlepiej to zrobić poprzez włączenie dużej ilości warzyw do swojej diety. Dobrze będzie zaopatrzyć się w takie produkty jak drożdże, produkty nabiałowe, kwasy omega oraz żeń-szeń. Oprócz tego warto unikać nadmiernie gorących, ostrych i słonych potraw, a także alkoholu, cytrusów i słodyczy.

Oprócz tego należy położyć nacisk na higienę jamy ustnej poprzez częstsze mycie zębów, stosowanie ziołowych płukanek (również na bazie alkoholu) czy specjalnych preparatów kosmetycznych o działaniu pielęgnacyjnym, regenerującym oraz wysuszającym. W momencie, gdy powyższe sposoby nie zdadzą egzaminu, należy sięgnąć po bardziej radykalne środki. Cięższe postaci aft mogą wymagać zastosowania specjalnych środków koagulacyjnych, maści z antybiotykami, środków odkażających, a nawet preparatów steroidowych.

Istnieje jeszcze jeden istotny aspekt w przypadku tej choroby. Warto pamiętać, aby przed rozwinięciem się dolegliwości dokonać badania różnicowego. Bardzo podobne objawy może dawać opryszczkowe zapalenie jamy ustnej, dlatego cięższe postaci aft oraz dłuższe epizody mogą mieć zupełnie inne podłoże. Wirus opryszczki wargowej charakteryzuje działanie zakaźne, dlatego wykwity rozprzestrzeniają się dodatkowo na podbródek, nos i wargi.


Domowe sposoby na afty

Domowe leczenie afty może stanowić bardzo dobry sposób na wsparcie diety bądź alternatywę dla sklepowych preparatów. Jak się okazuje, nasza kuchnia może nam pomóc w pozbyciu się bolesnego owrzodzenia. Poniżej lista sposobów na przeprowadzenie samodzielnej terapii:

– obecność kwasu mlekowego w jogurcie pozwoli na złagodzenie stanu ust oraz powstawania nowych cząsteczek wirusa. W celu zastosowania należy nałożyć wacikiem kosmetycznym niewielką ilość jogurtu bezpośrednio na wykwit;

– w celu zmniejszenia dolegliwości bólowych oraz uciążliwego swędzenia wynikającego z działania nadżerek warto przyłożyć do afty zaparzony woreczek czarnej bądź zielonej herbaty. Zawarta w niej tanina zmniejszy te dolegliwości, a także pozwoli odkazić ranę;

– sól nie jest zalecana do bezpośredniego stosowania ze względu na zwiększenie podrażnienia i uczucie dyskomfortu. Jednak użycie roztworu wykonanego z połowy łyżeczki soli na szklankę gorącej wody pozwoli na złagodzenie bólu. W celu szybkich efektów należy stosować płukankę trzy razy dziennie;

– soda wykazuje silne działanie antyseptyczne, co oznacza, że skutecznie przyczynia się do oczyszczenia i dezynfekcji zranionego miejsca. Należy wykonać gęsty roztwór, którym pokryjemy bolesną aftę.