Dodano:

0
Kategoria: Porady

Orzechy włoskie często traktowane są po macoszemu, wiele osób unika tej smacznej przekąski przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Rzeczywistość weryfikuje jednak to stwierdzenie dowodząc, że wbrew ogólnym opiniom, orzechy włoskie są bardzo zdrowe, dlatego też warto uwzględnić je w codziennej diecie. 


Jakie korzyści dają orzechy włoskie?

Orzechy włoskie najlepiej spożywać bez obróbki, czyli w postaci surowej. Produkt ten jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które w szczególny sposób wpływają na pracę naszego mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a także podzielność uwagi. Ponadto orzechy włoskie zapobiegają wystąpieniu chorób nowotworowych, chronią serce i posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Badania naukowe dowiodły także, że orzechy włoskie przeciwdziałają wystąpieniu raka piersi. Jako ciekawostkę warto dodać, że orzechy włoskie znane i cenione były już w starożytności.

orzechy włoskie - sam smak!

Zdrowe kalorie

Faktem jest, iż orzechy włoskie są bardzo kaloryczne – pięć sztuk tej smacznej przekąski zawiera tyle samo kalorii, co pączek, jednakże należy podkreślić, że dostarczamy organizmowi zdrowych i pożądanych wartości odżywczych, nie zaś pustych kalorii, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

Orzechy zawierają znaczną ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych, a tym samym skutecznie mogą zastąpić ryby. Zarówno jeden, jak i drugi produkt posiada działanie przeciwzakrzepowe i obniżające poziom złego cholesterolu.

Wystarczy zjeść trzy orzechy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Warto wiedzieć, że jądro orzecha, czyli jego część, którą zjadamy, w przeważającej większości składa się ze zdrowych tłuszczów oraz wysokowartościowego białka. Orzechy włoskie zawierają także spore ilości fosforu i magnezu, witaminy E oraz cynku, czyli pierwiastków, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Orzechy włoskie i ich zalety

Znaczna zawartość fosforu sprawia, że orzechy włoskie dobrze wpływają na pracę mózgu, dlatego też są polecane osobom uczącym się oraz kobietom w ciąży. Ponadto są one doskonałym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz witamin E i B6, która bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. Podobne właściwości ma tłoczony z orzechów włoskich olej.

Wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają lepkość krwi oraz tendencję do powstawania zakrzepów. Kolejną zaletą orzechów włoskich jest to, że posiadają one działanie antynowotworowe, zwalczają nadmierną potliwość, a także leczą żylaki i hemoroidy.

Warto dodać, że orzechy włoskie znajdują również zastosowanie w kosmetyce – dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i ściągającym skutecznie oczyszczają i tonizują cerę, nadając jej młody, aksamitny wygląd i blask. Wyciąg z orzecha włoskiego można znaleźć w wielu gotowych kosmetykach, warto także skorzystać z alternatywy, jaką jest domowa maseczka do cery tłustej i trądzikowej.