Dodano:

1
Kategoria: Porady

Mikrofalówka to współczesny wynalazek, który w znaczny sposób ułatwia życie. Łatwo i szybko można przygotować ciepły posiłek, a dokładniej rzecz ujmując, podgrzać do odpowiedniej temperatury uprzednio przygotowane danie lub zakupioną w sklepie mrożonkę. Potrawy z mikrofali posiadają tyle samo zwolenników, ilu przeciwników. Przyznać należy, że przygotowanie ciepłego posiłku często zajmuje zaledwie kilka minut, pozostaje jednak pytanie, czy tego typu dania faktycznie są zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu?


Mikrofalówka – czy należy się jej bać?

Mikrofalówka to urządzenie, z którego korzysta bardzo wiele osób. Jest to jeden z nielicznych wynalazków współczesności, który cieszy się tak dużą popularnością i jednocześnie jest traktowany z wyraźnie zauważalną nieufnością. Ludzie obawiają się działania fal i napromieniowania posiłków.

Czy te obawy są słuszne? Jak dowodzą badania naukowe, korzystanie z mikrofalówek jest całkowicie bezpieczne i nie stanowi żadnego zagrożenia dla organizmu człowieka. Działanie fal znajdujących się w mikrofali nie jest w stanie zmienić struktury chemicznej jedzenia.

Niezgodne z prawdą jest także stwierdzenie, że mikrofalówka wydziela niezdrowe promieniowanie. Mikrofalówka jest skonstruowana w taki sposób, aby promienie nie wydostawały się poza główną komorę.
W praktyce oznacza to, że bez obawy można korzystać z alternatywy, jaką jest mikrofalówka.

mikrofalówka skutecznie podgrzewa i nie szkodzi

Zalety mikrofalówki

Wbrew funkcjonującym stwierdzeniom, kuchenki mikrofalowe mają wiele zalet. Potrawy przyrządzane w mikrofali nie tracą wartości odżywczych, podczas nagrzewania nie zachodzi także żaden proces chemiczny, który mógłby wywołać szkodliwe dla zdrowia czynniki.

Mikrofalówka nie niszczy także znajdujących się w potrawach witamin i minerałów. Co ciekawsze, podczas przygotowywania posiłku w mikrofalówce poszczególne produkty zachowują więcej witaminy C, B1 oraz A niż podczas tradycyjnego gotowania. Ryzykowne może okazać się wyłącznie podgrzewanie potraw do bardzo wysokich temperatur, aczkolwiek tego typu działania zdarzają się bardzo rzadko.

Mitem jest także opinia, że mikrofala wydziela rakotwórcze promieniowanie. Kuchenka jest skonstruowana w taki sposób, by powstające w niej fale nie wydostawały się na zewnątrz, dzięki czemu jest ona całkiem bezpieczna.
Zaletą kuchenek mikrofalowych jest także to, że przygotowywane za ich pomocą potrawy nie zawierają niebezpiecznych dla organizmu toksyn. Należy jednak pamiętać, by podgrzewać potrawy w naczyniach szklanych, najlepiej żaroodpornych, ewentualnie plastikowych.

Mikrofalówkę bez obawy można również wykorzystywać do rozmrażania potraw, oczywiście pod warunkiem, że działanie to jest wykonywane zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Godny uwagi jest także fakt, że mikrofala posiada właściwości dezynfekujące, dzięki czemu bez obawy można w niej sterylizować butelki dla niemowląt.

Z możliwości, jakie daje kuchenka mikrofalowa, może korzystać każdy. Przygotowywane w niej potrawy bez obawy mogą jeść zarówno dzieci, jak i osoby starsze.