Dodano:

0
Kategoria: Porady

Wątroba jest jednym z największych narządów wewnętrznych w naszym organizmie. Pełni bowiem różnorodne, a przy tym niezwykle ważne role. To właśnie w wątrobie następuje przemiana takich substancji, jak lipidy, węglowodany czy białka. Od prawidłowego funkcjonowania wątroby zależy także odporność organizmu. Wątroba waży niemal dwa kilogramy, zaś funkcjonalnością przypomina wielką fabrykę. Nie tylko pochłania i neutralizuje rozmaite trucizny znajdujące się w naszym organizmie, ale także produkuje żółć, bez której niemożliwe byłoby trawienie tłuszczów. To także niezastąpiony magazyn krwi – w przypadku utraty dużej jej ilości wątroba natychmiast uwolni zgromadzone zapasy do organizmu. Jest to więc jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie – dbaj zatem o jej dobrą kondycję każdego dnia, by jak najdłużej móc cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.


Wątroba – jak dbać o nią na co dzień?

Wątroba jest właściwie jedynym narządem, który ma zdolność do regenerowania się. Nie zapominajmy jednak, że możliwości te nie są nieograniczone, zaś przeciążanie jej i zaniedbywanie na co dzień może doprowadzić do tragicznych w skutkach konsekwencji.

Aby wątroba mogła bez problemów spełniać swoje funkcje, musi być w dobrej kondycji – tą zaś niszczymy najczęściej poprzez nieprawidłową dietę. Błędne jest także myślenie, iż jeżeli jakiś narząd jest chory, to dowiemy się o tym poprzez jego ból: wątroba nawet w zaawansowanym stadium choroby nie boli, a jedynie zwiększa swój rozmiar. Dziwne uczucie, jakie lokalizujemy w jej okolicach, wynikać może właśnie z tego faktu. Powiększając się, wątroba napiera na inne narządy. Jeśli więc odczuwasz nietypowe dolegliwości – czym prędzej zgłoś się do lekarza.

Do najbardziej charakterystycznych objawów chorej wątroby należą powtarzające się wzdęcia i problemy z wypróżnianiem, pogorszenie samopoczucia, brak apetytu, a także świąd skóry. Najpoważniejszymi konsekwencjami zaniedbywania wątroby są jej stany zapalne, zwłóknienia, a nawet marskość wątroby. Chorób wątroby możemy jednak uniknąć – przede wszystkim poprzez stosowanie zdrowej diety.

wątroba nie lubi niezdrowej diety

Dieta na zdrową wątrobę

Bez względu na to, jaki tryb życia prowadzisz, już od dziś postaraj się wdrożyć do codziennych nawyków kilka prostych kroków, które pomogą utrzymać ci wątrobę w nienagannej kondycji jak najdłużej. Największym wrogiem dla zdrowia (nie tylko wątroby) jest spożywanie dużych ilości alkoholu bądź sięganie po niego regularnie. Alkohol jest niezwykle szkodliwy dla tego narządu, bowiem aż 95 % jego ilości metabolizuje się właśnie w wątrobie. Wypity alkohol trafia do wątroby, w której jest bezpośrednio przetwarzany, neutralizowany, a następnie wydalany. Jeśli wypijesz dwa kieliszki wina, cały proces zajmuje aż 4 godziny. Jeżeli chcesz uniknąć rychłego uszkodzenia wątroby, ogranicz ilości spożywanych procentów. 

Drugim w kolejności, niezwykle szkodliwym dla wątroby czynnikiem, są zwierzęce tłuszcze. By mogły zostać strawione, wątroba musi wytworzyć więcej żółci niż w każdym innym przypadku. Długotrwała, wytężona praca wątroby odbija się po jakimś czasie na jej kondycji. O wiele bezpieczniejsze są tłuszcze rybie bądź roślinne – w miarę możliwości więc staraj się zwiększać ich ilości w diecie. Jeśli na stałe przyjmujesz leki bądź przechodzisz właśnie kurację antybiotykową, zwróć szczególną uwagę na zabezpieczenie wątroby dodatkowymi preparatami. Większość leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych bądź przeciwgrzybiczych metabolizuje się w wątrobie – w efekcie tego powstają niezwykle szkodliwe toksyny, które ją uszkadzają.

Dbaj także o swoją wagę. Nadwaga sprzyja bowiem stłuszczeniu wątroby, w efekcie czego jej działanie również jest zaburzone. Z kolei zaś problemy z tym narządem sprzyjają odkładaniu się dodatkowych kilogramów – powstaje w ten sposób błędne koło.

Jednym z najważniejszych kroków w profilaktyce problemów z wątrobą jest więc dbanie o prawidłową wagę ciała. Do posiłków dodawaj także przyprawy, które wspomogą pracę tego narządu: niech będzie to mięta, kminek, oregano, ziele karczocha i majeranek.