Dodano:

0
Kategoria: Porady

Często łączymy ze sobą wiele składników pokarmowych, myśląc, że w ten sposób poprawimy wartość odżywczą posiłków. Tymczasem nie zawsze takie działanie to dobry pomysł. Trzeba wiedzieć, łączenie których produktów jest dozwolone. W przeciwnym razie można sobie zaszkodzić.


Łączenie produktów spożywczych – podstawowe zasady

Jednym z podstawowych mitów dotyczących łączenia produktów spożywczych jest stereotyp mówiący o tym, że nie należy mieszać ze sobą węglowodanów, białek i tłuszczów. To bujda. Każdy z tych składników wymaga co prawda innych enzymów do prawidłowego trawienia, jednakże organizm potrafi sobie z tym poradzić. Wszystkie procesy są przeprowadzane niezależnie, dlatego nie trzeba obawiać się tego typu połączenia. Trzeba jednak uważać z komponowaniem posiłków złożonych m.in. z warzyw, twarogu, cytryny i herbaty. Pewne popularne połączenia produktów spożywczych mogą okazać się toksyczne.


Z czym nie można łączyć twarogu?

Wielu z nas uwielbia jeść pomidora z twarogiem. Niestety tego typu połączenie ma zły wpływ na stawy. Ze względu na zawarte w pomidorach silnie działające kwasy, wapń z twarogu zmienia się w nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, przez co mogą wywołać ból podczas poruszania się. Nie należy także pić herbaty lub kawy w trakcie jedzenia twarożku. Ich łączenie pozwala na wytwarzanie się tzw. szczawianów, które odkładają się w drogach moczowych. Podobnie w połączeniu z herbatą i kawą działają ser lub jogurt.

łączenie twarogu z popularną herbatą jest niewskazane

Herbata z cytryną to zły pomysł

W liściach herbaty znajduje się glin, który reaguje z kwasem cytrynowym, tworząc cytrynian glinu. Substancja ta jest nieprzyswajalna przez ludzki organizm. W 99% jest ona wydalana w niezmienionej formie, jednakże jej niewielka część może odkładać się w mózgu, przyczyniając się do rozwoju Alzheimera. Herbaty nie powinno się także pić podczas jedzenia ciasta drożdżowego. Garbniki zawarte w napoju ograniczają wchłanianie witaminy B1 zawartej w wypieku.


Ryby, warzywa kapustne i oleje

Nie należy łączyć ze sobą oleju i ryb. W owocach morza zawiera się wiele zdrowych kwasów omega-3. Ich korzystne działanie może jednak zostać zaburzone, jeśli połączy się je z kwasami omega-6, które znajdują się np. w oleju słonecznikowym lub kukurydzianym. Nie powinno się także łączyć ryb z majonezem lub sosem winegret. Błędem jest również dodawanie do potraw rybnych warzyw kapustnych – uniemożliwiają one wchłonięcie się jodu do organizmu.


Połączenie: czerwone wino i czerwone mięso

Czerwone mięso jest jednym z najważniejszych źródeł żelaza. Najwięcej tego składnika znajduje się np. w wieprzowinie, wołowinie, wątróbce lub dziczyźnie. Co ciekawe, wszędzie można spotkać zalecenia, by potrawy z czerwonego mięsa łączyć z wytrawnym czerwonym winem. Powszechnie uważa się, że połączenie to pozwala na wydobycie najlepszego smaku. Niestety nie można zestawiać ze sobą tego rodzaju trunku i mięsa. Garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza, co może się przyczynić do powstania anemii.


Łączenie ogórka i pomidora

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że nie można łączyć ze sobą świeżego ogórka i pomidorów. Zawarta w ogórkach askorbinaza niszczy witaminę C. Z tego powodu zielonego warzywa nie powinno łączyć się zarówno z pomidorami, jak i np. z kapustą, papryką czy natką pietruszki. Warto zadawać sobie sprawę z tego, że łyżeczka soku z ogórków jest w stanie zniszczyć całą witaminę C w 3 litrach soku z pomidorów.