Dodano:

5
Kategoria: Porady

Nadkwasota żołądka to bardzo nieprzyjemne uczucie, które może znać wiele osób. Uczucie palenia w żołądku, a także wynikający z tego refluks to nic przyjemnego! Jednym ze sposobów, na złagodzenie objawów nadkwasoty, jest stosowanie odpowiedniej diety.


Nadkwasota żołądka – dieta

Nadkwasota żołądka bierze się z tego, że w żołądku jest produkowanych zbyt wiele kwasów, szczególnie kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie. Palące uczucie, znane jako zgaga, jest jednym z objawów nadkwasoty. Stosowanie odpowiedniej diety daje doskonałe rezultaty i pomaga pozbyć się problemu bardzo szybko. Dieta powinna być stosowana przez całe życie, gdyż problem może nawracać. Na szczęście nie jest ona zbyt restrykcyjna, można nadal jeść wiele potraw – trzeba tylko uważać na produkty, które mogłyby podrażnić ścianki żołądka. Dieta opiera się przede wszystkim na unikaniu określonych grup pokarmów.


Nadkwasota – co można jeść?

Nadkwasota żołądka ma objawy, które trudno pomylić z jakimiś innymi, więc można już od samego początku zadbać o prawidłowe odżywianie. Szczególnie polecane jest picie nasion lnu, ponieważ wykazują one działanie ochronne, wzmacniają żołądek i powodują, że trudniej podrażnić jego ścianki. Wystarczy wypić codziennie szklankę naparu z siemienia lnianego. Innym produktem, który jest szczególnie polecany, jest kasza jaglana. Jest ona drobna i łatwa do przetrawienia. Dodatkowo kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze. Bez problemów można także jeść inne kasze, makaron, ryż, ziemniaki. Dozwolone są: pieczywo, warzywa, owoce (ale nie wszystkie). Można bez żadnych kłopotów przyjmować produkty nabiałowe (o ile nie ma się na nie nietolerancji), także fermentowanie, takie jak zsiadłe mleko lub kefir. Bez żadnych kłopotów można spożywać mięso oraz ryby, nie powinno jednak to być tłuste, smażone mięso. Lepsze są te chude, duszone, gotowane, pieczone lub przyrządzane na grillu, czyli z niższą zawartością tłuszczu.

nadkwasota żołądka - zwalcz ją dietą

Czego nie można jeść przy nadkwasocie?

Czego nie można spożywać, gdy doskwiera nam nadkwasota żołądka? Należy unikać słodyczy oraz produktów, które mają wysoką zawartość cukrów. Fast foody i podobne produkty także są zakazane, gdyż mocno obciążają żołądek i powodują problemy z trawieniem. Należy z diety wyeliminować mocną herbatę, kawę, napoje z kofeiną (na przykład napoje energetyczne). Nie można pić mięty, można za to wybierać inne naturalne napary i herbatki, które nie będą działać negatywnie na żołądek. Należy też unikać cytrusów i kwaśnych produktów.


Ostre przyprawy

W nadkwasocie zakazane są całkowicie ostre przyprawy i dania. Jeżeli lubisz dużą ilość czosnku, papryczki chilli i sos tabasco, to musisz je niestety odstawić. Nie poleca się jedzenia także chipsów czy ziemniaków, które są doprawione jakąś ostrą przyprawą, gdyż nawet mała ilość może prowadzić do nadkwasoty.

Z nadkwasotą można żyć, a stosowanie odpowiedniej diety sprawia, że nie jest ona nawet bardzo uciążliwa. Wymagane jest przede wszystkim kontrolowanie zjadanych dań, a także czytanie składów w sklepach. W nadkwasocie podrażniać mogą niektóre konserwanty, więc polecane jest zrezygnowanie z wysokoprzetworzonych produktów.

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Czy przy nadkwasocie można jeść kapustę kiszona, ogórki kiszone i sok z cytryny na czczo- słyszałam gdzieś w audycji radiowej że te artykuły są zasadzie. Pozdrawiam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Wskazane, szczególnie sok z kapusty kiszonej / nie kwaszonej!!/. Wszystkie te wymienione produkty mają właściwości zasadowe, czyli odkwaszają. Moja znajoma kwasem z kapusty wyleczyła wrzody żołądka. Pila go codziennie po szklaneczce.

Uwielbiam pomidory,jem codziennie,a moze przyczyniaja sie do nadkwasoty?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Kiszona A kwaszona to dwa różne produkty

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

MKS, tak przy kiszonej jest naturalna fermentacja(kapusta +sól). Przy kwaszonej jest przyspieszenie innymi środkami kwaśnymi).