Dodano:

0
Kategoria: Porady

Zapewne wiesz, że niektóre składniki produktów spożywczych mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych. Ale czy wiesz, że twoje nawyki żywieniowe również zwiększają ryzyko rozwoju raka?


Czy zła dieta powoduje raka?

Zdaniem Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) i Funduszu Badań nad Rakiem (WCRF), około jedna trzecia wszystkich nowotworów spowodowana jest nieprawidłową dietą. Według uczonych ponad 40% przypadków raka jelita grubego, przełyku i żołądka można uniknąć, zmieniając jadłospis oraz styl życia. Polscy specjaliści są podobnego zdania. I chociaż lekarze biją na alarm, ludzie nie kwapią się do zmian. Przeciwnie z upodobaniem napychają się fast foodem oraz żywnością ubogą w składniki odżywcze, a bogatą w chemię.

Choroby nowotworowe są ewidentnie związane z żywieniem. Na przykład alkohol sprzyja rozwojowi raka przełyku, gardła, krtani, jamy ustnej oraz wątroby. Chociaż wydaje się to niewiarygodne, efekt jo jo także stymuluje rozwój chorób nowotworowych. Na tym jednak nie koniec. Oto niektóre produkty przyjazne rakowi: smaczny popcorn z mikrofali, biała mąka – proces produkcji pozostawia wiele do życzenia i sprawia, że do sklepów trafia produkt bezwartościowy, przetworzona żywność nafaszerowana konserwantami, ryby hodowlane oraz żywność GMO. Wniosek? Konsekwentne spożywanie wymienionych przysmaków zaprocentuje rozwojem omawianej dolegliwości. Warto zatem, otworzyć oczy, szanować swoje zdrowie i w miarę możliwości robić przemyślane zakupy.

zwalcz otyłość żywieniem - bo może powodować raka

Otyłość a choroby nowotworowe

Otyłość sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia, cukrzycy i... raka. Tak twierdzą specjaliści. Według Światowej Organizacji Zdrowia plaga otyłości jest jednym z kluczowych czynników wywołujących raka. Okazuje się także, że problem nowotworów związanych z nadwagą w przeważającej większości dotyczy kobiet. Z raportu IARC wynika, że nadprogramowe kilogramy spowodowały 345 tys. zachorowań wśród kobiet oraz 136 tys. u mężczyzn. Powód? Tkanka tłuszczowa magazynuje nadwyżki energii oraz wytwarza estrogen. Podwyższony poziom wspomnianego hormonu odpowiedzialny jest m.in. za raka trzonu macicy i raka piersi. Ponadto istnieją dowody potwierdzające związek wysokiego wskaźnika BMI z nawrotami raka, wzrostem umieralności spowodowanej nowotworami oraz zmniejszoną skutecznością chemioterapii.


Jak ustrzec się raka?

Chcąc zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, trzeba zmodernizować dietę. Od czego zacząć? Przede wszystkim należy zmniejszyć spożycie przetworzonego mięsa i mięsa czerwonego. Należy także unikać aflatoksyn, czyli substancji rakotwórczych zawartych w spleśniałych nasionach roślin strączkowych, orzechach i ziarnach zbóż.

W menu powinny pojawić się warzywa o małej zawartości skrobi, m.in. papryka, brokuły, cykoria, sałata, warzywa cebulowe, produkty spożywcze bogate w beta-karoten, np. jaja, szpinak, morele, dynia; witaminę C – czarna porzeczka ziemniaki, likopen, np. pomidory, grejpfruty; oraz żywność zawierająca foliany – awokado, banany, orzechy, warzywa ciemnozielone. Warto także wzbogacić smak potraw przyprawami ziołowymi. Niezastąpione będą m.in. kurkuma, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, lubczyk.
Wymienione produkty pomogą ustrzec się przed rakiem gardła i krtani, jamy ustnej, przełyku, trzustki, żołądka i jelita grubego.