Dodano:

1
Kategoria: Porady

Olejek rycynowy uzyskuje się z nasion rośliny silnie trującej, a jego cenne właściwości wykorzystywane są zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Marzysz o pięknych włosach, skórze i paznokciach? Pragniesz zapomnieć o zaparciach? Poznaj dobroczynne działanie olejku rycynowego.


Jak powstaje olejek rycynowy?

Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego, zwanego również kleszczowiną i rycynusem. Roślina najprawdopodobniej pochodzi z Afryki Wschodniej. Jego przemysłową uprawą zajmują się m.in.: Chiny, Brazylia, Indie, a także śródziemnomorskie kraje europejskie.

W Polsce rycynus zyskał popularność jako roślina ozdobna oraz patent na nieproszonych gości. Aby naturalnie pozbyć się turkuci i kretów, wystarczy posadzić krzew lub dwa na terenie posiadłości. Chociaż kleszczowina rośnie w wielu ogrodach, mało kto wie, że z nasion drzewa o liściach i owocach podobnych do rodzimych kasztanowców produkowany jest cenny olejek. Mało kto wie, że w swej pierwotnej formie ziarenka zamknięte w torebkach owocowych zawierają czystą rycynę, której spożycie prowadzi do zgonu. Jako to się dzieje, że trucizna zamienia się w lek?

W procesie tłoczenia oleju na zimno śmiertelna substancja ulega rozkładowi. Kolejnym etapem jest podgrzewanie roztworu wymieszanego wraz z wodą, a następnie gotowanie. Po truciźnie nie ma śladu. Powstały olej jest lepki i gęsty, pozostaje też bezbarwny lub uzyskuje słomkowożółty kolor.


Olejek rycynowy dla zdrowia

Rycynowy lek znany był na wszystkich kontynentach. Archeolodzy odnaleźli ziarna rycyny w grobowcach sprzed czterech tysięcy lat. Przy nasionach znajdowała się także instrukcja, jak należy stosować olej rycynowy w chorobach oczu. Natomiast w Indiach i Chinach z pomocą cennego eliksiru wywoływano poród i wydalanie łożyska. W Rzymie olej z rycynusa funkcjonował (i nadal funkcjonuje) pod nazwą „dłoń Chrystusa” – „Palma Christi”.

Ze względu na prozdrowotne właściwości zalecane jest stosowanie olejku rycynowego przy dolegliwościach takich jak:
- wrzody trawienne, zaparcia, hemoroidy, pęknięcia odbytu,
- schorzenia pochwy i szyjki macicy,
- bóle głowy, gorączka, zapalenia kości i stawów,
- regeneracja skóry, usuwanie znamion, brodawek, przebarwień,
- wypryski, oparzenia, wrzody skóry,
- zmęczone i obolałe stopy,
- w postaci kropel do oczu zalecany przy jęczmieniu.

Najważniejsze przeciwwskazania do zabiegu z użyciem olejku rycynowego to: ciąża, miesiączka, diety przeczyszczające.

Poza wyżej wymienionymi dolegliwościami olejek rycynowy bywa wskazany jako remedium na zaparcia. Lek spowalnia wchłanianie wody w jelicie grubym, przez co znika problem z wypróżnianiem, a to z kolei sprzyja odchudzaniu.

Olejek rycynowy zalecany jest jako środek wspomagający oczyszczanie jelit z zalegających kamieni kałowych, toksyn i złogów. Preparat zawiera wiele cennych składników m.in.: kwasy omega-9 i witaminę E, dzięki czemu nie niszczy flory bakteryjnej jelit. Działa szybko i skutecznie, dlatego w dniu kuracji oczyszczającej lepiej pozostać w domu.

 

Olejek rycynowy dla urody

olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy można stosować w czystej postaci lub nabyć kosmetyk z jego optymalną zawartością. Dobroczynne działanie produktu cenią osoby borykające się z problemami skórnymi, bliznami, przebarwieniami, rozstępami oraz zmarszczkami. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, olejek rycynowy jest substancją odżywczą, nawilżająca, ochronną, która wnikając w głąb tkanek, pobudza produkcję kolagenu i elastyny. Co więcej, stosowany zewnętrznie szybko usuwa zrogowaciały naskórek, pobudza krążenie oraz pomaga pozbyć się toksyn. Aby osiągnąć najlepsze efekty, rycynowy eliksir należy nakładać codziennie.

Olejek rycynowy zawiera znaczne ilości kwasu omega-6 odpowiedzialnego za kondycję włosów, ponadto pobudza krążenie krwi oraz jej dopływ do mieszków włosowych. W efekcie fryzura zyskuje na objętości i dobrze wygląda. Włosy nie wypadają, lecz zaczynają odrastać. Polecane jest też łączenie oleju rycynowego z kokosowym i migdałowym.

Butelkę zawierającą olej należy przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od światła. Chociaż jest to substancja biodegradowalna, przestarzałego oleju nie powinno się wylewać do kanalizacji, lecz oddać do apteki.

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Stosuję olejek rycynowy na twarz i włosy. Nie wiedziałam że ma też tyle innych zastosowań. Zaciekawilo mnie to oczyszczanie jelit, i fajnie by było uzyskać więcej informacji jak to zrobić. Rozumiem że mam zrobić 'miksture'. Co dalej?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi