Dodano:

0
Kategoria: Porady

Celiakia, znana inaczej jako nietolerancja glutenu, to poważny problem dla wielu osób. Jest to choroba, w której po zjedzeniu glutenu aktywują się przeciwciała, które przy okazji niszczą kosmki jelitowe. Objawami jest osłabienie, bóle brzucha, czasami pojawia się wysypka i inne schorzenia, a w rezultacie może rozwinąć się rak jelit. Nie można więc celiakii ignorować. Sprawdź, jakie bezglutenowe produkty możesz jeść.


Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa polega na tym, że zjada się tylko i wyłącznie produkty bezglutenowe. Gluten jest białkiem, które naturalnie występuje chociażby w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Od glutenu wolny jest owies (chociaż nie poleca się jego spożywania, bo może być zanieczyszczony innymi zbożami), a także kukurydza, soja i wiele innych produktów. Dieta bezglutenowa nie jest prosta w utrzymaniu, ale na pewno jest możliwa. Przepisy bezglutenowe jednak bywają trudne w wykonaniu, szczególnie te, w których należy wykorzystać mąkę. Biała mąka pszenna, która najczęściej jest przez zdrowe osoby używana, posiada pewne cechy, które zyskuje dzięki glutenowi.


Gluten w mące

Zrobienie bezglutenowego ciasta nie jest to tak proste, jak upieczenie ciasta na białej mące. Gluten odpowiada bowiem za elastyczność, ciągliwość i dobrą konsystencję ciasta. Jest on aktywowany poprzez proszek do pieczenia, a ciasto łatwiej rośnie i się nie kruszy tak mocno. Także w przypadku wypieków drożdżowych lub chleba na naturalnym zakwasie gluten znacznie pomaga - dzięki niemu ciasto jest pulchne, miękkie po upieczeniu i szybko rośnie. Zrobienie bezglutenowego ciasta drożdżowego jest trudniejsze, bo wymaga ono dłuższego czasu wyrastania, wyrasta mniej (więc może być bardziej twarde), a dodatkowo łatwo jest je niechcący zepsuć. Podobnie wygląda sprawa z ciastami na pierogi - bez użycia glutenu ciasto nie będzie elastyczne. W przypadku bezglutenowych naleśników problemem może być nietrwała konsystencja, a także utrzymanie ładnego i równego naleśnika.

gluten niektórym może szkodzić

Gotowe miksy mąk

Ciasta czy pierogi bezglutenowe są jednak możliwe do zrobienia! Sekretem jest stosowanie mąki bezglutenowej, która wymieszana jest w odpowiednich proporcjach. W sklepach można kupić gotowe miksy bezglutenowe. W ich składzie znajduje się mieszanka mąk oraz guma guar. Guma guar zastępuje gluten, nadaje elastyczności i lepiej wiąże ciasto, dzięki temu zrobienie potraw jest łatwiejsze. Nie każdy jednak toleruje gumę guar, może ona bowiem działać uczulająco.


Nasiona babki płesznika

Innym sposobem na ciasteczka bezglutenowe jest zastosowanie w przepisie nasion babki płesznika. Można je ewentualnie zastąpić zmielonymi nasionami lnu, ale uzyskany efekt będzie gorszy. Nasiona babki płesznika mocno pęcznieją pod wpływem wilgoci, więc doskonale wiążą wypieki.


Domowy miks mąki bezglutenowej

Jeżeli nie masz zaufania do kupowanych już miksów bezglutenowych, można zrobić samodzielnie taką mieszankę w domu. Wystarczy wykorzystać 60% dowolnej białej mąki lub skrobi bezglutenowej oraz 40% bezglutenowej mąki razowej (na przykład gryczanej, z brązowego ryżu lub kukurydzianej). Taka mieszanka dobrze się sprawdzi i pozwoli na upieczenie smacznych ciast lub zrobienie naleśników.