Dodano:

0
Kategoria: Porady

Aromatyczna włoska pizza, ciągnący się ser i rozpływające się w ustach warzywa z dobrze doprawionym mięsem. Chyba nie ma osoby, która wprost nie przepadałaby za tym przysmakiem rodem z Italii. Swoją popularność zawdzięcza sprawdzonej recepturze, różnorodności oraz prostocie. Przechodząc na dietę, musimy zrezygnować z dań typu fast food. Na szczęście pizzę można przygotować w odchudzonej, dietetycznej wersji i nadal pałaszować to ulubione danie. Tajemnica tkwi w rezygnacji z najbardziej tuczących składników na rzecz bardziej naturalnej mąki czy chudszego sera. Zatem do dzieła – dietetyczna pizza!


Dietetyczna pizza. Przepis na ciasto

Na początek wyrzucamy mąkę pszenną, jej miejsce na półce powinna zająć mąka razowa, która stanie się bazą wielu pełnoziarnistych przekąsek. Ciasto możemy przygotować zawczasu i zamrozić je, by potem przygotowywać smakowity obiad w 15 minut.

Składniki:
10 g drożdży;
¾ szklanki lekko ciepłej wody;
1½ mąki razowej;
łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego;
½ łyżeczki soli;
1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier i zostawiamy do lekkiego zapienienia, na około 5 minut. W jednym naczyniu mieszamy mąkę z solą, stopniowo dodajemy drożdże. Następnie dolewamy pozostałą część wody i oliwę z oliwek. Delikatnie mieszamy, po czym miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Drożdżowe ciasto wymaga czasu – przykrywamy je papierem śniadaniowym lub do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 20–30 minut. Wyjmujemy masę i rozwałkujemy owalny kształt.

Takie ciasto to podstawa. Potem możemy dodać dowolne dodatki i piec w 200 stopniach, aż do zarumienienia.

dietetyczna pizza jest równie smaczna

Dietetyczna pizza w najprostszej wersji – szynka i pomidor

Czasami najprostsze dania są tymi najsmaczniejszymi. A świeże pomidory i dobra szynka sprawią, że pizza zyska niezapomnianego smaku.

Składniki:
100 g mozzarelli ;
1 pomidor;
4 plastry szynki;
oregano;
tymianek;
czysty przecier pomidorowy;
sól, pieprz;
bazylia;
chilli, papryka słodka.

Sposób przygotowania:
Przecier pomidorowy mieszamy z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy. Jeśli sami przygotowujemy sos, to zdejmujemy skórkę z pomidorów, usuwamy zieloną część i lekko podgotowujemy. Potem miksujemy. Ciasto pokrywamy sosem, układamy ser, pomidory oraz pokrojoną szynkę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.


Pizza z brokułami w roli ciasta

Czemu ograniczać się do mącznego ciasta, gdy możne je równie dobrze przyrządzić z kalafiora, brokułów czy ciecierzycy? Dietetyczna pizza z brokułowym spodem jest niskokaloryczna, pyszna oraz zdrowa.

Składniki:
1 brokuł;
1 jajko;
40 g startej mozzarelli + dodatkowo mozzarella jako dodatek do pizzy;
sól, pieprz;
świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano);
2 pieczarki;
1 filet z kurczaka;
pomidory w puszce;
1 cebula;
1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:
Na bazie pomidorów, ziół oraz cebuli oraz czosnku przygotowujemy sos pomidorowy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, obtaczamy w ziołach i przygotowujemy na parze. Następnie zabieramy się za ciasto. Brokuła płuczemy, dzielimy na mniejsze różyczki, odcinamy twarde części, gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Potem przekładamy do miski i blendujemy. Odsączamy nadmiar wody, filtrując masę brokułową przez sitko. Doprawiamy do smaku. Potem mieszamy nasze warzywo ze startą mozzarellą oraz rozbełtanym jajkiem.

Masę delikatnie wylewamy na papierze do pieczenia, dla uzyskania jednolitego wyglądu, możemy skorzystać z foremki do naleśników lub po prostu uformować ją ręcznie w kształt koła. Papier wraz z naszym spodem przekładamy na blachę i podpiekamy przez 5 minut w 180 stopniach. Potem wyjmujemy ciasto, smarujemy je sosem oraz dodajemy ser, pieczarki, kurczaka czy inne, warzywne dodatki. Pieczemy przez kolejne 10 minut.


Dietetyczna pizza z owocami morza

Krewetki, małże, kalmary – to składniki, które powinny pojawić się w zdrowej diecie. Tak popularne we Włoszech czy Hiszpanii, wciąż raczkują w polskiej kuchni. Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepszych, niskokalorycznych, dlatego pora włączyć te składniku do domowego menu.

Składniki:
wcześniej przygotowane ciasto na pizzę
150 g krewetek, kalmarów oraz małży(najwięcej walorów mają świeże)
mały bakłażan;
mała cukinia;
czerwona papryczka chilli;
2 łyżki oliwy z oliwek;
świeże zioła;
rukola;
sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Owoce morze podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy (ok. 2 minuty z każdej strony). Cukinię i bakłażan kroimy w kostkę. Papryczkę siekamy w talarki (jeśli chcemy uniknąć zbyt ostrego smaku możemy usunąć pestki). Spód pizzy smarujemy oliwą z oliwek, układamy ukolę, warzywa, posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 20 minut.