Dodano:

0
Kategoria: Porady

Trzymanie jedzenia w lodówce ma na celu przedłużenie jego świeżości i przydatności do spożycia. Jednak niektórych produktów spożywczych nie powinno się trzymać w lodówce, gdyż szybciej tracą swoje właściwości odżywcze, a nawet się psują. Jakie to produkty? Oto lista, która z pewnością cię zaskoczy – pamiętaj, nigdy nie wkładaj tych produktów do lodówki.


Czy świeże zioła można trzymać w lodówce?

Świeże zioła trzymane w lodówce szybko stracą swój aromat, a ich listki więdną. O wiele lepiej wstawić je do kubeczka z wodą lub trzymać ich końcówki owinięte gazą nasączoną wodą. Jeśli używasz dużo świeżych ziół, dobrym pomysłem będzie wysianie ich do doniczki i trzymanie na parapecie. Podobnie sprawa wygląda jeśli chodzi o warzywa liściaste, np. szpinak, sałatę czy szczaw, w lodowce będą szybciej więdły.


Owoce i warzywa, których nie powinno się trzymać w lodówce

Przynosząc do domu zakupy z warzywniaka wszystko wrzucamy do lodówki, a jak się okazuje, nie wszystkie warzywa i owoce dobrze znoszą chłód lodówki. Których owoców i warzyw lepiej nie trzymać w lodówce?

- ziemniaki – kiedy ziemniaki trzymane są w bardzo niskich temperaturach, zachodzi w nich proces rozkładania się skrobi i cukrów. Przez to stają się słodkie i miękną. O wiele lepiej trzymać je w zacienionym miejscu np. w szafce kuchennej lub specjalnej komórce;

- awokado – trzymane w lodówce traci swój smak. Awokado należy trzymać owinięte w gazetę, najlepiej na parapecie;

- banany – podobnie jak awokado, tracą swój smak, kiedy są trzymane w lodówce. Należy je przechowywać podobnie jak awokado;

- brzoskwinie – pod wpływem niskiej temperatury tracą swój smak, stają się gorzkie i twarde. Owoce te należy przechowywać w temperaturze pokojowej;

- pomidory – w lodówce szybciej się psują. Najlepiej przechowywać je w temperaturze od 10 do 18 stopni.

Pomidorów nie przechowuj w lodówce. Zdziwiona?

Produkty sypkie w lodówce – czy to dobry pomysł?

Produkty sypkie w lodówce bardzo szybko wilgotnieją, w przypadku płatków stają się miękkie i niesmaczne. Mogą też chłonąć zapachy innych produktów znajdujących się w lodówce.

- kawa – kawa pochłonie wilgoć oraz zapachy innych produktów żywnościowych znajdujących się w lodówce. Kawę najlepiej trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu;

- płatki, ryż, kasza – podobnie jak kawę, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w zacienionym miejscu. W lodówce szybko wilgotnieją i się psują.


Inne produkty spożywcze i alkohole

- pieczywo – trzymane w lodówce wysycha szybciej i traci smak. Lepiej trzymać je owinięte w lnianą chusteczkę w chlebaku;

- czerwone wino – wydawać by się mogło, że nie ma lepszego miejsca dla alkoholu niż lodówka. Chłodne piwo, czy dobrze schłodzony mocniejszy alkohol jest chętnie spożywany. Jak się okazuje, czerwone wino lepiej trzymać w temperaturze 10-14 stopni. W niższej traci swój kolor, aromat i smak.

- miód – trzymany w lodówce szybciej zmienia swoją konsystencję – krystalizuje się i staje się twardy. Optymalną temperaturą do przechowywania miodu jest 18 stopni. Przy przekładaniu miodu do nowego pojemnika trzeba dopilnować, aby był on dobrze wysuszony, gdyż inaczej miód może się zepsuć.