Dodano:

0
Kategoria: Porady

Wątroba jest ważnym narządem w organizmie, pełni wiele istotnych funkcji. Często jednak ją zaniedbujemy, a nasze złe nawyki żywieniowe sprawiają, że wciąż poddawana jest ciężkim próbom. Co szkodzi wątrobie najbardziej? Alkohol, kawa, tłuste jedzenie – co jest groźne dla wątroby? Co może spowodować uszkodzenie tego narządu?


Wątroba – ważny organ

Wątroba pełni w organizmie wiele funkcji. W swoich komórkach zatrzymuje szkodliwe substancje, unieszkodliwia je i wydala z organizmu z krwią (przez nerki) lub też z żółcią przez przewód pokarmowy. Wątroba oczyszcza krew, do której mogą dostawać się toksyny powstałe w wyniku złej pracy jelit. To ona kontroluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w organizmie, produkuje hormony i białka mające wpływ na prawidłowe funkcjonowanie różnych procesów.

O wątrobę trzeba dbać. Niestety zapominamy o tym i codziennie narażamy ją na niebezpieczeństwo. Szkodliwy wpływ na naszą wątrobę ma przede wszystkim żywność pełna sztucznych, chemicznych substancji, niewłaściwie nawodnienie organizmu czy też stosowanie wielu chemicznych kosmetyków.
Wątroba daje znać, kiedy jest z nią coś nie tak, ale sygnały mogą zostać źle interpretowane. Pierwsze objawy uszkodzenia wątroby to np. mdłości, złe samopoczucie czy zmęczenie. Czasem uszkodzona wątroba w ogóle nie daje żadnych objawów – to narząd nieunerwiony, dlatego nie boli.

wino do obiadu? Wątroba ci nie podziękuje

Co szkodzi wątrobie – alkohol

Nadużywanie alkoholu to jedna z najczęstszych przyczyn uszkodzeń wątroby. Bardziej narażone na uszkodzenie wątroby przez alkohol są kobiety. Bezpieczna tygodniowa dawka alkoholu dla kobiet to 14 porcji po 8 g czystego etanolu, natomiast u mężczyzn – nawet 21 porcji po 8 g. Kobieca bezpieczna dawka alkoholu jest zatem znacznie mniejsza. W dodatku u kobiet uszkodzenie wątroby postępuje znacznie szybciej.

Jeszcze gorsze dla wątroby niż sam alkohol jest jego połączenie z lekami, nawet tymi bez recepty. Alkohol wpływa na zażyte leki zmieniając ich metabolizm i wydalanie, może też zmieniać ich działanie – wzmacniać je lub osłabiać. To sprawia, że wątroba narażona jest na toksyczne uszkodzenia. Szczególnie niebezpiecznym połączeniem jest alkohol i paracetamol, stosowany przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.


Restrykcyjne diety odchudzające nie zaopiekują się wątrobą

Choć stosowanie odchudzających, bardzo restrykcyjnych diet może przynieść efekty w postaci utraty wagi, to bardzo źle wpłynie to na wątrobę. Bardzo rygorystyczna dieta wykluczająca wiele produktów może prowadzić do zaburzeń białkowych i energetycznych niedoborów. To znacznie utrudnia regenerację miąższu wątroby. Zbyt szybka utrata wagi sprawia, że nadmiar tłuszczu uwalnia się do krwi i obrasta wątrobę. Może to powodować także powstawanie kamieni w pęcherzyku żółciowym. Trzeba uważać szczególnie na tzw. diety eliminacyjne, które usuwają z jadłospisu np. tłuszcze. Dlatego najlepiej tracić miesięcznie do 2 kg. Diety powinny być jak najbardziej urozmaicone, bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.


Nadwaga także uszkadza wątrobę

Nadwaga i otyłość są bardzo niebezpieczne dla prawidłowej pracy wątroby. Powodują insulinooporność, czyli stan, w którym trzustka prawidłowo produkuje insulinę, ale tłuszcz otaczający komórki uniemożliwia wnikanie insuliny do ich wnętrza. Insulina pozostająca na zewnątrz komórek jest toksyczna, zaburza węglowodanową i tłuszczową gospodarkę, może wywoływać procesy zapalne. Tkanka tłuszczowa, zgromadzona w nadmiarze staje się aktywną tkanką – produkuje hormony przyczyniające się do powstawania szkodliwych rodników lub hamuje procesy, które mogą temu przeciwdziałać. To prowadzi to stłuszczenia wątroby – stanu niebezpiecznego dla organizmu.


Co szkodzi wątrobie – stres, zmęczenie i brak snu
Tak, nasz tryb życia ma duży wpływ na wątrobę. Brak snu osłabia ten narząd, a kiedy wątroba słabnie, nasz sen staje się jeszcze gorszy. Objawem osłabienia wątroby może być senność pojawiająca się po zjedzeniu posiłku, a siły powracają późno w nocy. Niezbędna w takim przypadku jest zmiana trybu życia.