Dodano:

0
Kategoria: Suplementy

Czystek bez wahania możemy nazwać kolejnym superfoods. Znany od dawien dawna obecnie wraca do łask. Posiada silne właściwości zdrowotne m.in. dzięki występowaniu związków przeciwutleniających. Jest to zioło, które powinno na stałe zagościć w naszych kuchniach. Podstawą jest systematyczna podaż, dzięki której ludzki organizm odczuje prozdrowotne efekty jego wpływu. Jaki czystek wybrać? Jak często go stosować? W czym może pomóc? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdują się w artykule.  

Czym jest czystek?

Czystek jest to wiecznie zielony krzew o białych, różowych bądź czerwonych kwiatach pochodzący z obszarów Morza Śródziemnego. Najbardziej znany jest czystek z rejonu Grecji, jednak w Polsce najpowszechniej dostępny jest ten pochodzący z Turcji i Albanii. Istnieje dużo synonimów czystka, m.in. Cistus villosus, Cistus polymorphus, Cistus vulgaris.

Ze względu na prozdrowotne właściwości, dzięki obecności związków polifenolowych, które są silnymi przeciwutleniaczami, czystek jest bardzo pożądaną rośliną. W skład biologicznie czynnych związków czystka szarego wchodzą: flawonoidy, katechiny, kwas galusowy, proantycyjanidyny, rutyna oraz diterpeny.

Czystek – efekty działania

Już w dawnej medycynie ludowej czystek odgrywał ważną rolę. Stosowano go na leczenie ran oraz skaleczeń oraz jako środek rozszerzający naczynia krwionośne.
Czystek podobnie jak inne superfoods ma wielokierunkowe działanie na ludzki organizm. Jako przeciwutleniacz znalazł zastosowanie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, chorób nowotworowych, czy też stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwwirusowe (wirusy jelitowe, opryszczka, półpasiec) i wzmacniające organizm.

Prowadzono badania nad wpływem naparu z czystka u chorych z infekcją górnych dróg oddechowych. Zaobserwowano znaczącą poprawę, jeśli chodzi o objawy i obniżenie poziomu białka C-reaktywnego (CRP) świadczącego o stanie zapalnym organizmu.
Herbatka z czystka ma zdolność oczyszczania z toksyn oraz usuwania obciążających organizm metali ciężkich pochodzących z dymu papierosowego czy zanieczyszczonego otoczenia. Regularne stosowanie naparów staje się w takiej sytuacji bardzo dobrym, a wręcz niezbędnym elementem naturalnego procesu odtruwania.

Nadal prowadzone są liczne badania na temat wpływu substancji czynnych w czystku na proliferację komórek nowotworowych. Okazuje się, że są badania, które potwierdzają wcześniej wysuwane tezy na temat przeciwnowotworowego działania naparów.
Bogactwo antyoksydantów powoduje, że napary, czy ekstrakty, z czystka są skutecznym sposobem na hamowanie starzenia się organizmu. Flawonoidy poprzez walkę z wolnymi rodnikami wpływają na zmniejszenie funkcji kolagenozy i chronią kolagen przed rozkładem. A to pozwala nam cieszyć się młodą, sprężystą i elastyczną skórą przez długi czas.

Każdy stara się dbać o higienę jamy ustnej, jednak nie zawsze stosowane metody doprowadzają do śnieżnobiałego uśmiechu i świeżego oddechu. Okazuje się, że i w tym przypadku czystek jest bardzo dobrym wyjściem. Gotowe płyny do płukania ust można zamienić na napar z czystka o bakteriobójczym działaniu, gdyż radzi sobie świetnie z nieprzyjemnym zapachem, infekcjami czy zapaleniem gardła.

Nie tylko higiena jamy ustnej jest ważna. Wywar z czystka świetnie sprawdza się przy problemach z nadmierną potliwością i cerą trądzikową. Dzięki właściwościom grzybobójczym i ściągającym czystek jest środkiem wspomagającym walkę z łuszczycą, łupieżem i grzybicami.

Czystek a odchudzanie

Herbatki z czystka nie posiadają cudownych właściwości odchudzających. Jednak jeśli pijemy je regularnie, wspomagamy ten proces. Tak, jak wspomniano wyżej, herbatka z czystka wpływa na oczyszczanie organizmu, wspomaga usuwanie toksyn, co niejednokrotnie jest dobrym wstępem do procesu redukcji masy ciała. Regularnie picie naparu zmniejsza obrzęki, co wizualnie zauważalne może być jako gubienie kilogramów.

Czystek – jak parzyć?

Przygotowanie naparu z czystka nie jest taką oczywistą sprawą. Bardzo ważne są warunki, w jakich on powstaje. Prowadzono na ten temat badania, które wskazały, iż najwyższa koncentracja flawonoidów obserwowana jest przy zachowaniu około 95°C przez około godzinę parzenia. Sama biodostępność występujących wówczas związków nie została jednak określona. Trudno jednak w warunkach domowych spełnić tę zasadę.

Zaleca się łyżeczkę czystka zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na około 10 min, po tym czasie odcedzić i po przestudzeniu wypić. Warto pozostawić odsączone zioła, gdyż można je do 4 razy zaparzyć, co pozwoli na wyciągnięcie wszystkich prozdrowotnych składników w nim występujących. Nie ma ograniczeń co do ilości filiżanek czystka, jaką można wypić dziennie. Wszystko zależy od nas i naszych preferencji smakowych. Można dodać miód, sok z cytryny bądź stewię.

W przypadku walki z przewlekłymi schorzeniami zaleca się przygotowanie odwaru, około 10 g ziół zalać 200 ml wody, po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 5 minut. Kolejnym etapem jest ostudzenie naparu i przecedzenie go. Można stosować zewnętrznie jako płukankę do włosów bądź środek do przemywania skóry. Oczywiście tak samo jak w powyższym przykładzie możemy gotowy napar pić.

Podstawą stosowania naparów z czystka jest regularność i długofalowość. Sporadyczne jednorazowe stosowanie Cistus incanus niestety nic nam nie da. Pierwsze konkretne efekty są odczuwalne po około miesiącu stosowania. Dlatego niech picie naparu z czystka stanie się codziennością i naturalnym elementem każdego dnia.

Czystek – który wybrać?

Po pierwsze należy przeczytać informacje na opakowaniu dotyczące rodzaju czystka i jego pochodzenia, gdyż ma to ogromny wpływ na prezentowane przez niego właściwości przeciwutleniające. Warto sprawdzić producenta. Jeśli opinie i skład są zbliżone, to sięgajmy po polskie produkty.

Jakość surowca to podstawa, i tak samo jak w przypadku herbat należy wybierać susz o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, najlepiej grubo cięty, niezawierający gałązek. Drobno rozdrobnione saszetki czystka wiążą się z niską jakością zarówno pod względem smakowym jak i odżywczym. Tutaj nasuwa się od razu pytanie o cenę. Cena ma zazwyczaj przełożenie na jakość oferowanego produktu. Wydanie kilku złotych więcej i pewność jakości jest tak naprawdę zaoszczędzeniem w porównaniu do kupna produktu o niskiej wartości odżywczej.
Świetną informacją jest fakt, iż czystek może być stosowany przez każdego bez względu na wiek i stan, w związku z czym także kobiety w ciąży i dzieci mogą czerpać korzyści z jego dobrodziejstw. Dodatkowo jeśli połączymy napary z czystka ze źródłem witaminy C, wywołamy działanie synergistyczne, czyli mocniejszy efekt przeciwutleniający, tak ważny w np. w czasie infekcji.

Znamy już działanie prozdrowotne naparu z czystka, wiemy, jak go przygotować oraz jaki wybrać. Pijmy go na zdrowie zawsze i wszędzie. W czasach, kiedy brakuje nam czasu, kiedy stres towarzyszy nam codziennie, mało śpimy i kupujemy gotowe przetworzone dania, czystek wydaje się niezastąpionym wybawieniem i nadzieją na zdrowie.


 

Bibliografia
Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, „Pielęgniarstwo i „Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health” 2015, 5(4), 401–408.
Newerli-Guz J., Erdman M., Ocena wybranych wyróżników jakościowych czystka (róży skalnej) Cistus incanus L., „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, 96(3), 693–696.