Dodano:

0
Kategoria: Uroda

Chcesz zachować zdrową i promienną cerę? Nie czujesz się dobrze w swoim ciele? Zacznij jeść produkty, które odmłodzą twój organizm, nadadzą ci wigoru i sprawią, że zachowasz młodość na bardzo długo!


Gorzka czekolada – sposób na młodość

Prawdziwa gorzka czekolada jest nie tylko pyszna, ale także pozytywnie wpływa na organizm. Co znaczy "prawdziwa"? Oznacza to, że zawartość kakao powinna wynosić w niej przynajmniej 80%. W takiej czekoladzie zawarte są flawonoidy, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe. Związki te świetnie wpływają na wygląd i stan skóry. Dzięki nim skóra odzyskuje promienny wygląd i przestaje być szorstka. Gorzka czekolada sprawdzi się również w walce z uszkodzeniami cery spowodowanymi np. nadmierną ekspozycją na słońce.


Awokado – jedzenie młodości

Kolejny pyszny, a zarazem zdrowy produkt. Awokado możemy dodawać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Posiada ono nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają gromadzeniu się złogów w tętnicach i powstaniu miażdżycy. Dowiedz się ile kalorii ma awokado.


Łosoś

Ryby są źródłem zdrowych tłuszczów i wielu pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowaniu organizmu. Prawdziwym królem wśród ryb jest pyszny łosoś. Jest on źródłem witaminy D niezbędnej do zachowania zdrowia kości, serca i mózgu. Ryby dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 świetnie sprawdzają się w walce z niedoskonałościami skórnymi, zmarszczkami oraz zmianami trądzikowymi.

zielona herbata to jeden z eliksirów młodości

Zielona herbata – pij ją dla zachowania młodości

Smakoszom herbaty nie trzeba przedstawiać jej niezwykłych właściwości, jednak ci, którzy do tej pory pili wyłącznie czarną herbatę, powinni koniecznie spróbować zielonej. Jest ona bowiem o wiele zdrowsza. Zawiera antyoksydanty oraz kwas L-teaninowy. Zielona herbata pomaga wyciszyć organizm i zwalczyć stres. Ma także działanie przeciwnowotworowe. Dzienne spożycie zielonej herbaty to nawet kilka filiżanek dziennie.


Szpinak

Szpinak to dla wielu koszmar z dzieciństwa. Jednak przy odpowiednim przygotowaniu może być nie tylko zdrowy, ale także przepyszny. Połączenie szpinaku z odrobiną żółtego sera i wyrazistymi przyprawami uwydatni jego smak i pozwoli na stworzenie pysznego dania. Ponadto jest on źródłem: magnezu, żelaza, kwasu foliowego oraz witamin: A, C i E. Jest bardzo przydatny w walce z problemami skórnymi dzięki zawartym z nim przeciwutleniaczom.


Marchew

To popularne warzywo, które możemy dodawać do wielu potraw, ma nie tylko niezwykłe właściwości smakowe, ale także zdrowotne. Marchew jest źródłem witaminy A niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania oczu. Beta-karoten zawarty w marchwi jest swego rodzaju filtrem przeciw promieniowaniu UV. Nadaje on także skórze lekko pomarańczową barwę, dzięki której wygląda ona zdrowo.


Kefiry i jogurty

W jogurtach naturalnych i kefirach zawarty jest kwas mlekowy. Jego działanie polega na unieszkodliwianiu trucizn docierających do organizmu. W produktach tych znajdują się również pożyteczne dla organizmu bakterie, które przyczyniają się do wyniszczania chorobotwórczej flory. Każdego dnia powinniśmy sięgać po jogurty lub kefiry i wypijać ich 150 ml, by dostrzec efekty działania tych produktów.


Brokuły – warzywa młodości i zdrowia

Warzywo to jest kolejnym źródłem antyutleniaczy. Oprócz nich zawierają również sulforafan, który wzmacnia włosy i paznokcie, a także zapobiega wystąpieniu depresji. Brokuły mają właściwości antyrakowe. Zapobiegają również rozwojowi miażdżycy, osteoporozie czy reumatyzmowi.


Czerwona papryka

Warzywo to cenione jest ze względu na właściwości smakowe. Jednak papryka nie tylko świetnie smakuje, ale także jest źródłem witamin i karotenoidów. Jednak papryka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto zawarte w niej karotenoidy sprzyjają walce z trądzikiem i zmarszczkami.


Jabłka

Te smakowite owoce są źródłem substancji, która neutralizuje szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Skórka jabłek zawiera pektyny, które działają dobroczynnie na skórę i przewód pokarmowy. Dużą zaletą jabłek jest ich uniwersalność – można dodawać je do ciast, sałatek, robić z nich pyszne soki lub po prostu jeść na surowo. Jeśli chcesz przedłużyć życie, spożywaj jabłka codziennie.