Strona 3 z 219 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 53 103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 2181

Wątek: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

  1. #21
    VincMM jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-07-2009
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Posty
    28

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    hej,
    właśnie zaczynam 4 tydzien diety
    startowałam od 75kg już mam mniej 8 kg
    czuję się o niebo lepiej
    zastanawiam sie tylko czy można używac musztardy

    byłam juz na tej diecie przed 5 laty - przed dwoma ciążami - największy problem miałam z odżywianiem po 6 tygodniach
    może mam ktos przepisy z rozłożeniem na tydzień jak się odzywiac po diecie, co po kolei wprowadzac i w jakich ilościach?
    Ostatnio edytowane przez VincMM ; 15-07-2009 o 05:29

  2. #22
    VincMM jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-07-2009
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Posty
    28

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    widzę, że nikt nie jest w tej chwili zainteresowany

  3. #23
    VincMM jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-07-2009
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Posty
    28

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    pomimo że jestem tu sama nie poddaje sie
    4 tydzień leci
    nie chce mi sie jeśc, na wrzywa nie moge już patrzec
    najlepiej mi wchodzą pomidory i ogórki
    ale 8,5 kg juz zgubione
    wiec trzymam się :-)

  4. #24
    Awatar Basia80
    Basia80 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-07-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    326

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    PRZEPISY DIETY
    WARZYWNO-OWOCOWEJ


    Na życzenie wielu radiosłuchaczy podajemy przykładowe przepisy 2-tygodniowej diety codziennej ,warzywno-owocowej, oraz zdrowego żywienia.
    Istotą leczenia chorób cywilizacyjnych żywieniem jest w pierwszym etapie kuracja “oczyszczająca”, polegająca na czasowym powstrzymaniu się od spożywania pokarmów bogato białkowych, bogato tłuszczowych oraz bogato węglowodanowych. W drugim etapie stosuje się zdrowe żywienie.
    Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
    W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
    - korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
    - liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
    - cebulowe: cebula, por, czosnek;
    - psiankowate: papryka, pomidor;
    - kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
    - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
    - Owoce: jabłka, cytryny, grapefruity;
    W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysoko odżywczych roślin jest równoznaczne z zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
    Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
    a) soku z warzyw i owoców,
    b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
    c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
    d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
    e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
    f) owoców.
    Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
    Kuracje warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych pole¬kowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, betablokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
    Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
    Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
    Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, który oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
    Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
    Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
    Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

    Z książki)

  5. #25
    Awatar Basia80
    Basia80 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-07-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    326

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    Dzień 1
    Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy.
    Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (z goździkami, bez cukru).
    Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.

    Dzień 2
    Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego; surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pora; sok z marchwi i jabłek, herbata;
    Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny i soli; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.
    Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą; jabłko pieczone; sok pomidorowy, herbata miętowa.

    Dzień 3
    Śniadanie: jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli; utarte jabłko z chrzanem; sok z kiszonej kapusty, herbata miętowa.
    Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni z goździkami bez cukru.
    Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z chrzanem na ciepło; sok z czerwonej porzeczki, herbata z melisy.

    Dzień 4
    Śniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany kalafior; surówka: czerwona kapusta, por, jabłko; sok z czarnej porzeczki, herbata wieloowocowa.
    Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.
    Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z rzodkwią; sok pomidorowy, herbata wieloowocowa.

    Dzień 5
    Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor z ogórkiem kiszonymi, sok z marchwi, herbata miętowa.
    Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami.
    Kolacja: 1/2 grapefruita, surówka: papryka czerwona, cebula, jabłko, ogórek kiszony; burak gotowany; herbata z melisy.

    Dzień 6
    Śniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa.
    Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.
    Kolacja: 1/2 grapefruita; surówka: kapusta świeża, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa.

    Dzień 7
    Śniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna; kalafior gotowany; pomidor pokrojony z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej róży.
    Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.
    Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka: świeża kapusta, melon, jabłko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa.
    Dzień 8
    Śniadanie: kapusta biała gotowana; ogórek kiszony, pomidor z cebulą; surówka: papryka, pomidor, jabłko, ogórek kiszony, natka, sałata, seler naciowy z kwaskiem mlekowym; sok z marchwi.
    Obiad: barszcz ukraiński; surówka z jabłka i porów; surówka z białej kapusty z arbuzem; sok pomidorowy, sok jabłkowy, herbata miętowa.
    Kolacja: bigos jarski; jabłko pieczone; surówka: kiszona kapusta, marchew, szczypiorek, jabłko; sok jabłkowy, herbata owocowa.

    Dzień 9
    Śniadanie: burak gotowany; pomidor z cebulą; surówka: marchew, jabłko, chrzan; sok z buraka kiszonego; herbata miętowa.
    Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; ogórek kiszony z cebulą; surówka: seler korzeniowy, jabłko, cytryna, z dodatkiem wody; kompot z jabłek.
    Kolacja: jabłko pieczone; surówka: kapusta kiszona z grapefruitem; surówka: brukiew, jabłko, marchew; sok jabłkowy, sok pomidorowy.

    Dzień 10
    Śniadanie: marchew gotowana (w całości), pomidor z cebulą; surówka: kapusta kiszona, papryka, szczypiorek, natka, jabłko; sok z kiszonego buraka; sok z marchwi, herbata miętowa.
    Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; kabaczek pokrojony w paski i ugotowany; surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny, sałata z sokiem z cytryny; sok z jabłek i buraków.
    Kolacja: leczo jarskie; surówka z kapusty białej z papryką; buraczki na gorąco, sok z selera i t.narchwi, herbata owocowa.

    Dzień 11
    Śniadanie: pomidor z cebulą; ogórek kiszony; surówka z rzepy, rzodkiewki, jabłka; surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem; sok z marchwi; sok z surowego buraka z wodą i sokiem z cytryny; herbata miętowa.
    Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; surówka z czerwonej i żółtej papryki z jabłkiem i ogórkiem kiszonym; pomidor z cebulą; kompot z jabłek; 1/2 grapefruita.
    Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi i jabłka; surówka z selera, dyni, jabłka; sok z marchwi; herbata wieloowocowa.

    Dzień 12
    Śniadanie: marchew gotowana; surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli; pomidor z cebulą; surówka z kapusty czerwonej, pomarańczy, cytryny; sok z pokrzywy i jabłek.
    Obiad: zupa ogórkowa; biała kapusta gotowana; surówka z rzepy, jabłka; kompot jabłkowy.
    Kolacja: mus jabłkowy; surówka z białej kapusty, grapefruita, cytryny; sok wielowarzywny: marchew, seler, pietruszka, rzepa, burak; surówka z selera, dyni i jabłka; sok jabłkowy; herbata miętowa.

    Dzień 13
    Śniadanie: burak gotowany; surówka z pomidora, ogórka kiszonego, papryki i cebuli; surówka: biała kapusta, jabłko, przyprawy ziołowe; sok z marchwi; sok z ogórka kiszonego.
    Obiad: barszcz; marchew gotowana; surówka z jabłka z chrzanem; surówka: jabłko, ogórek kiszony, kapusta pekińska, seler naciowy, szczypior, natka, pomidor; herbata z róży.
    Kolacja: bigos jarski; surówka z marchwi; surówka z pora z jabłkiem; sok z marchwi; herbata miętowa.

    Dzień 14
    Śniadanie: kapusta biała na gorąco; pomidor z cebulą, ogórek kiszony; surówka: marchew, seler, jabłko i sok z cytryny; 1/2 grapefruita, sok z marchwi.
    Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; surówka: pomidor, papryka, ogórek kiszony, jabłko; kompot jabłkowy.
    Kolacja: mus jabłkowy; pory gotowane; surówka: kapusta kiszona, marchew, szczypiorek; sok pomidorowy; herbata z róży.
    Uwaga: do surówek można dodawać zmielony kminek i majeranek, a także przyprawy ziołowe, co ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom.

  6. #26
    Awatar Basia80
    Basia80 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-07-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    326

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    Wykonanie potraw


    Kiszenie buraków: Do kamiennego garnka wrzucić 1 kg obranych i pokrojonych w plastry buraków i zalać 2 l przegotowanej wody (najlepiej mineralnej lub źródlanej). Dodać 3 płaskie łyżeczki soli szarej, 3 ząbki czosnku i zawiniętą w gazę skórkę z chleba razowego. Garnek przykryć gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła i sok używać do picia lub zupy. Resztę przelać przez gazę do butelek i przenieść do lodówki. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.
    Kiszenie kapusty: Uszatkować 1 kg kapusty białej. Dodać 3 utarte marchwie, 1 łyżeczkę kminku, 3 dkg szarej soli. Wymieszać i ugnieść w kamiennym garnku aż sok pokryje powierzchnię. Przykryć talerzykiem, obciążyć np. słojem z wodą i przykryć gazą. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po 3 dniach kapustę nakłuć drewnianym trzonkiem, aby upuścić gaz. Następnie znów ucisnąć i przenieść w chłodne miejsce.
    Kiszenie ogórków: 2 kg ogórków ułożyć w kamiennym garnku lub słoiku, dodać suszonego kopru, kawałek korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Zalać 1,5 l wody przegotowanej z 3 płaskimi łyżkami soli. Obciążyć talerzykiem i słoikiem z wodą. Po około 7 dniach ogórki nadają się do spożycia.
    Bigos jarski: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłka, przecier pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść laurowy) i zagotować.
    Leczo jarskie: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną surową paprykę (można też dodać kabaczek), przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.
    Jarzyny na ciepło: Marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić i ugotować w małej ilości wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, sól.
    Gotowane jarzyn: najlepszym sposobem jest krótkotrwałe gotowanie jarzyn na parze w specjalnym podwójnym garnku z sitkiem. Można też gotować jarzyny na metalowym durszlaku nad garnkiem z gotującą, się wodą. Jarzyny powinny być tylko częściowo ugotowane. Wówczas są smaczniejsze, mają więcej witamin i żywszy kolor, niż gotowane w wodzie. Na parze można gotować kalafior, brokuły, kapustę, marchew, pory, dynię itp.
    Zupa jarzynowa gotowana: Pokrojoną włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę) zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy (np. majeranek, lubczyk, bazylię, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, koperek czy natkę pietruszki, sól szarą) i ugotować. Można zupę zmiksować. Aby nadać zupie odpowiedni charakter, dodać pod koniec gotowania pokrojone ogórki kiszone lub kiszone buraki, albo kalafior, kapustę czy przecier pomidorowy. '
    Zupa jarzynowa surowa: Jest szczególnie zdrowa, gdyż pominięto tu proces gotowania, który niszczy witaminy i enzymy. Do malaksera (blender) wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę, por, kalafior, dodać przecieru pomidorowego, soli, l ząbek czosnku i zalać gorącą wodą z przyprawami np. jarzynką, zmiksować i podać na gorąco do picia.
    Gołąbki jarskie: Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty, wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć liście. Gołąbki zalać niedużą ilością wody z przecierem pomidorowym, jarzynką i udusić na małym gazie.
    Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę, zmielić i przyprawić bazylią, solą, pieprzem, natką pietruszki. Farsz jarzynowy można użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć ugotowany burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).
    Surówki:
    - pokroić w drobną kostkę paprykę czerwoną, zieloną, ogórek kiszony, cebulę;
    - zetrzeć na tarce marchew z jabłkiem;
    - pokroić w kostkę ugotowany burak, ogórek kiszony i cebulę;
    - pokroić lub zetrzeć na tarce seler naciowy, dodać utarte jabłko, pokrojoną zieloną pietruszkę, szczypior, ogórek kiszony;
    - pokroić kapustę kiszoną i szczypior, dodać utartą marchew, jabłko;
    - drobno uszatkować kapustę białą, posolić, dodać pokrojoną cebulę, utarte jabłko, zioła (cząber, kminek).
    (Przepisy pochodzą z Ośrodka wczasów zdrowotnych "U Zbója" w Gołubiu Kaszubskim.)
    Po kuracji "oczyszczającej" warzywno-owocowej zaleca się stopniowe rozszerzanie diety przez wprowadzenie niedużych ilości chleba razowego i kasz (do zup i na drugie danie), a następnie też roślin strączkowych. Od tego czasu proponuje się wprowadzenie na stałe zdrowotnego żywienia, zbliżonego do żywienia zgodnego z Naturą.
    U osób z ciężkimi chorobami cywilizacyjnymi najlepsze efekty lecznicze uzyskuje się na diecie wyłącznie wegetariańskiej (warzywa, owoce, strączkowe, zboża) ze wstawkami diety "oczyszczającej" warzywno-owocowej.
    Pacjenci z objawami alergii lub nietolerancji pokarmowej powinni unikać pokarmów, które uczulają. Szczególnie często spotyka się nietolerancję lub uczulenie na: mleko, ryby (np. u chorych z astmą), pszenicę (np. w zapaleniu stawów), truskawki, orzeszki ziemne, pieprz.

    wszystko z książki

  7. #27
    Awatar Basia80
    Basia80 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-07-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    326

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    PROPOZYCJE ZDROWEGO ŻYWIENIA


    Dzień 1
    Śniadanie: surówka z marchwi z chrzanem; muesli z płatków owsianych, kiełków pszenicy, pestek słonecznika, rodzynek z jogurtem; kanapki z chleba razowego z masłem, pomidorem, szczypiorkiem, pastą orzechową; herbata miętowa.
    Obiad: zupa kalafiorowa; kasza gryczana z sosem pieczarkowym, kotlet sojowy mielony; kapusta kiszona ze szczypiorkiem i z olejem; sałata z sosem winegrett; herbata z hibiskusa.
    Kolacja: naleśniki z mąki razowej z kapustą i grzybami; jabłko pieczone; ciastko z mąki razowej; herbata owocowa.

    Dzień 2
    Śniadanie: kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami; chleb razowy z pasztetem sojowym, ogórkiem kiszonym, pestkami dyni; herbata miętowa.
    Obiad: zupa ogórkowa; zapiekanka z kaszy jęczmiennej i fasoli z sosem pomidorowym; surówka wielowarzywna; burak z chrzanem; sok z marchwi.
    Kolacja: bigos jarski; kanapki z chleba razowego z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem; herbata owocowa.

    Dzień 3
    Śniadanie: muesli z orzechami, utartym jabłkiem i jogurtem; chleb razowy z pastą z soczewicy, kiełkami rzodkiewki, sałata; herbata.
    Obiad: barszcz ukraiński z fasolą; pęczak z gulaszem sojowym; kalafior gotowany, polany olejem; surówka z ogórka kiszonego z cebulą i czosnkiem; sok z marchwi.
    Kolacja: pomidor nadziewany warzywami i zapiekany; chleb razowy z masłem i kiełkami słonecznika; herbata.

    Dzień 4
    Śniadanie: ryż brązowy zapiekany z jabłkami, rodzynkami; chleb razowy z rzodkiewką, pomidorem, cebulą, czosnkiem, pastą z soi; natką pietruszki; herbata.
    Obiad: zupa pieczarkowa z grzankami; pszenica gotowana; gołąbki z ryżem i soczewicą, sos pomidorowy; surówka z ogórka kiszonego, selera naciowego, papryki, sałaty.
    Kolacja: ogórek faszerowany sałatką warzywną z majonezem sojowym; ryba pieczona; pomidor z cebulą z sosem winegrett; herbata.

    Dzień 5
    Śniadanie: kasza kukurydziana z cynamonem i orzechami; chleb razowy z pasztetem z pieczarek, pomidorem, kiełkami, miodem; herbata.
    Obiad: chłodnik; kasza jęczmienna z ryżem brązowym, sos chrzanowy; kotlet z soczewicy i pieczarek; brokuły gotowane; surówka z marchwi i jabłka; sok z aronii i jabłek, herbata.
    Kolacja: fasola w sosie pomidorowym; chleb z masłem i kiełkami słonecznika, pastą orzechową, sałatą; herbata miętowa.

    Dzień 6
    Śniadanie: danie z płatków owsianych; chleb chrupki z pastą sojową i słonecznikiem; pomidor z cebulą, napój z czarnej porzeczki.
    Obiad: zupa pomidorowa z ryżem brązowym; makaron razowy z sosem pieczarkowym; placki selerowe; surówka z sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, zielonej pietruszki; kompot z jabłek.
    Kolacja: sałatka warzywna z soczewicą; chleb razowy z masłem czosnkowym; surówka ze świeżej kapusty z marchwią i cebulą; ciasto z mąki razowej, herbata.

    Dzień 7
    Śniadanie: ryż brązowy z suszonymi morelami, rodzynkami, jabłkiem i sokiem z cytryny; bułeczki z siemieniem lnianym z masłem i pastą orzechową; rzodkiewki, ogórek kiszony, pomidor; herbata.
    Obiad: zupa kapuśniak; pszenica gotowana z sosem pieczarkowym; fasolka szparagowa polana olejem; surówka z marchwi, jabłka z chrzanem; kompot agrestowy.
    Kolacja: bigos wegetariański; chleb razowy z pastą ze słonecznika; surówka z papryki, ogórka kiszonego, selera naciowego; krem zbożowy z bakaliami, herbata z pokrzywy.

    Dzień 8
    Śniadanie: makaron żytni z sosem pomidorowym; chleb razowy z pastą z zielonego groszku; surówka z selera z jabłkiem, orzechami i cytryną; herbata miętowa.
    Obiad: zupa cebulowa z grzankami; kotlety z kaszy gryczanej; surówka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, kiełków sojowych; brokuły gotowane, polane olejem; herbata wieloowocowa, ciasto z mąki razowej.
    Kolacja: naleśniki z ryżem i pieczarkami; surówka z kiełków pszenicy z jabłkiem i cytryną; sałata, pomidor, rzodkiewka, ogórek; sok wielowarzywny, kawa zbożowa.

    Dzień 9
    Śniadanie: granola z mlekiem sojowym; chleb razowy z rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami słonecznika i dyni; herbata.
    Obiad: zupa grochowa; kabaczek faszerowany ryżem z pieczarkami; kasza jaglana z sosem pieczarkowym; surówka z gotowanych buraków, cebuli i ogórka kiszonego; sok z marchwi.
    Kolacja: ryba pieczona z jarzynami; surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem i marchwią; kalafior polany olejem; sok z marchwi i jabłek; herbata.

    Dzień 10
    Śniadanie: kasza jaglana z kalafiorem i cebulą; chleb razowy z pomidorem, sałatą, słonecznikiem, pastą sojową; herbata, ciasto z mąki razowej.
    Obiad: zupa rybna; pęczak (pęcak) z gulaszem warzywnym; sałatka z pomidorów, kukurydzy, selera naciowego, ogórka kiszonego z sosem winegrett; sok pomidorowy.
    Kolacja: barszcz; pizza z warzywami; koktajl bananowy, herbata.

    Dzień 11
    Śniadanie: muesli z orzechami, rodzynkami, figami i pestkami dyni; chleb razowy z pasztetem pieczarkowym; surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i selerem naciowym; herbata.
    Obiad: botwinka; ryba pieczona; kapusta duszona, surówka z marchwi; brokuły gotowane, herbata, sok wielowarzywny.
    Kolacja: faszerowana papryka zapieka; sałatka warzywna z majonezem sojowym; chleb razowy z masłem czosnkowym; herbata owocowa.

    Dzień 12
    Śniadanie: muesli z orzechami, pestkami słonecznika i dyni, tartym jabłkiem; kanapki z chleba razowego z pastą sojową, kiełkami, miodem; pomidor z cebulą, sałata, herbata owocowa.
    Obiad: żurek z makaronem razowym; kotlet z proteiny sojowej; fasolka szparagowa, ogórek kiszony, pomidor, kalafior; kompot wiśniowy.
    Kolacja: leczo jarskie; kanapki z chleba razowego z pastą ze słonecznika i pszenicy; muesli z kiełków z pszenicy, pestek dyni, orzechów z tartym jabłkiem; herbata.

    Dzień 13
    Śniadanie: kasza jaglana z rodzynkami; kanapki z chleba razowego z pastą z pieczarek, papryką, pestkami dyni, twarożkiem, rzodkiewką; surówka z kapusty świeżej z jabłkiem, marchwią i cebulą; herbata.
    Obiad: krupnik; pierogi z soczewicą; surówka wielowarzywna (utarta marchew, pietruszka, jabłko), rzodkiew, papryka, seler naciowy, szczypior, ogórki kiszone); herbata.
    Kolacja: zapiekanka z pęczaku, fasoli i grzybów; surówka z marchwi; herbata z cytryną, ciasto z mąki razowej.

    Dzień 14
    Śniadanie: płatki kukurydziane i kiełki dyni z jogurtem, rodzynkami; zapiekanka z jabłkami; fasolka szparagowa polana olejem posypana mielonym siemieniem lnianym; herbata.
    Obiad: zupa kalafiorowa; gołąbki jarskie, kasza pęczakowa, sos pomidorowy; surówka, z: selera, jabłka z orzechami i sokiem z cytryny; sok z aronii, herbata.
    Kolacja: ryba zapiekana w folii z warzywami; surówka z czerwonej kapusty, brokuły gotowane; sok z marchwi, herbata.
    z książki

  8. #28
    Awatar Basia80
    Basia80 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-07-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    326

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    Wykonanie potraw


    Dania śniadaniowe


    Danie z płatków owsianych: Zagotować 2 szklanki wody, wsypać 1/4 łyżeczki soli i 1 szklankę płatków owsianych. Gotować 10 min., dodać 1 łyżkę siemienia lnianego, znów gotować 10 min., dodać 1/4 szkl. rodzynek i 2 łyżki wiórków kokosowych, gotować aż do zgęstnienia. Dosłodzić miodem.
    Granola: Zmiksować pół szklanki wody z pół szklanki oleju, pół łyżki soli i 4 łyżkami miodu. Następnie dodać 7 szklanek płatków owsianych, pół szklanki zarodków pszennych, 1 szklankę orzechów, 1 szklankę wiórków kokosowych i 1 szklankę mąki razowej. Piec W piekarniku przez 15 min. w temp. 170 stopni, następnie dosuszyć w temperaturze ok. 100 stopni przez 45 minut. Okresowo mieszać drewnianą łopatką. Podawać z bakaliami, mlekiem sojowym lub sokiem owocowym.
    Muesli z jabłkiem: Uprażyć 1,5 szklanki płatków owsianych na suchej patelni teflonowej przez około 3-5 minut, stale mieszając. Utrzeć jabłka na tarce i wymieszać z płatkami, z rodzynkami, orzechami.
    Zapiekanka z jabłkami: Zmiksować 1/4 szklanki wody z 1/4 szklanki oleju i 1/4 szklanki miodu, dodać 1 łyżeczkę wanilii, 1/4 łyżeczki soli. Połączyć z 2 szklankami płatków owsianych i 1 szklanką mąki razowej i 1/2 szklanki orzechów. Około 1 kg pokrojonych w plasterki jabłek wymieszać z cynamonem, ułożyć w szkle żaroodpornym, zasypać powstałą mieszanką. Lekko ugnieść i piec w średnio gorącym piekarniku około 45 min.
    Pasta ze słonecznika: Gotować (przez 3 minuty) pół szklanki nasion słonecznika w 1 i 1/4 szklanki wody, zmiksować nasiona z 1/3 szklanki ugotowanego brązowego ryżu i 1/4 szklanki przecieru pomidorowego. Dodać natkę pietruszki, pokrojony 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę suszonej pokrzywy i sól.
    Pasta z zielonego groszku: Zmiksować w malakserze 1 puszkę groszku konserwowego, 1 łyżeczkę masła, 3 łyżki oleju, przyprawić solą, pieprzem ziołowym i cząbrem.
    Pasta orzechowa: zmielić w blenderze 20 dkg orzechów (ziemnych, włoskich; migdałów) dodać 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę miodu, szczyptę soli.
    Pasta z pszenicy: 1 szklankę ugotowanej pszenicy zmielić z 3 ząbkami czosnku, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę masła, zieloną pietruszkę, sól i wymieszać.
    Pasta z pieczarek: Udusić pokrojoną w kostkę 1 cebulę na oleju, dodać 40 dkg pokrojonych pieczarek i usmażyć. Po ostygnięciu zemleć w maszynce lub zmiksować w malakserze, dodać 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 2 ząbki czosnku, jarzynkę, 1 łyżkę oleju.
    Pasta z soczewicy: zmiksować 1 i 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy z 1/3 szklanki mleka sojowego i dodać 1/2 szklanki oleju, sok z cytryny. Przyprawić solą, majerankiem, czosnkiem.
    Pasta z soi: Zmiksować 2 szklanki ugotowanej soi (ciepłej), dodać 2 uduszone na oleju cebule i 1 łyżkę majeranku. Dodać 1/2 koncentratu pomidorowego i sól.
    Masło czosnkowe: Utrzeć masło z drobno posiekanym czosnkiem (albo przeciśniętym przez praskę do czosnku), osolić.
    Masło z olejem tłoczonym na zimno: Utrzeć 10 dkg masła z taką ilością oleju tłoczonego na zimno (np. oliwą z oliwek), aby uzyskać jednolitą masę.
    Mleko sojowe: Zalać wodą pół szklanki soi na noc, następnie zmiksować soję z l szklanką wody, przecedzić przez lniane płótno. Pozostałą soję zmiksować z 2 szklankami wody i przecedzić. Mleko gotować przez 3 min. Dodać 1/2 łyżeczki soli i l łyżeczkę miodu.
    Koktajl bananowy: Zmiksować 1 szklankę mleka sojowego z bananem i 1 łyżką wiórek kokosowych.


    Wypieki z mąki razowej


    Chleb razowy na zakwasie: Wyrobić miękkie ciasto z 2 szklanek mąki pszennej razowej i letniej wody (nie chlorowanej), przykryć serwetą i pozostawić na 3 dni. Następnie dodać do zaczynu niewielką ilość wody z rozpuszczoną solą (1 łyżeczką), dosypać 1,5 kg mąki pszennej razowej i 0,5 l mąki żytniej razowej i dolać tyle letniej wody, aby ciasto było dość gęste. Wyrabiać około 20 min. Dodać 1 łyżeczkę kminku. Pozostawić w cieple na 1 godzinę, następnie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką podłużnej formy, którą wypełnić do połowy. Można posypać czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi itp. Przykryć serwetką. Pozostawić w cieple (np. na kaloryferze) przez 3 godziny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
    Bułeczki z siemieniem lnianym: 3 dkg drożdży i 1 łyżeczkę soli szarej rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki letniej wody i dodać 45 dkg mąki pszennej razowej, wyrobić ciasto, przykryć ściereczką na pół godziny. Następnie dodać 12 dkg świeżo mielonego siemienia lnianego i pozostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przy średnim ogniu około 20 min.
    Ciastka z orzechami laskowymi: Wymieszać 1 szklankę mąki pszennej razowej, 1 szklankę zmielonych płatków owsianych, dodać 2 łyżki oleju (lub masła), 3/4 szklanki siekanych orzechów laskowych, 1/4 łyżeczki soli i wodę. Formować okrągłe ciasteczka o grubości 2 cm i piec na wysmarowanej olejem blasze w ogrzanym uprzednio piekarniku.
    Kruchy placek z suszonymi morelami: posiekać 1/2 kostki masła z 2 szklankami przesianej mąki pszennej, dodać 1/2 szklanki wody, szczyptę soli, krótko zagnieść ciasto, odstawić na 10 minut, a następnie rozwałkować je i wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Ciasto nakłuć widelcem.
    Masa owocowa: namoczone na noc w lekko osolonej wodzie suszone morele lub śliwki gotować 25 minut i zagęścić płatkami owsianymi. Masę owocową położyć na ciasto i piec ok. 20 minut w gorącym piekarniku.
    Ciasto kruche z płatkami owsianymi: 2 szklanki mąki razowej i 1 szklankę płatków owsianych wymieszać z 1/2 szklanki oleju (lub masła), dodać szczyptę soli i trochę wody, aby zagnieść ciasto. Wysmarowaną olejem formę wykładać po kawałku ciastem, nakłuć widelcem, przykryć wilgotną ściereczką na kilka godzin. Następnie posypać płatkami i orzechami i piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.


    Zboża


    Pszenica gotowana: 1 szklankę pszenicy wymyć i zalać na noc 3 szklankami wody, następnie gotować 20 min, pod koniec gotowania osolić i przelać do termosu na kilka godzin lub dogotować na płytce ok. 2-3 godzin. Pszenicę można też gotować na małym ogniu około 2,5 godziny lub w szybkowarze 30 min. Posolić pod koniec gotowania.
    Pszenica nie wymaga moczenia, gdy jest wstępnie lekko wyprażona na wysmarowanej olejem patelni. W czasie prażenia stale mieszać, żeby się nie przypaliła.
    Ryż brązowy gotowany: Zalać 1 szklankę ryżu 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. W szybkowarze czas gotowania wynosi 50 min.
    Pęczak gotowany: Namoczyć 1 szklankę pęczaku na noc w 3 szklankach wody, posolić, gotować 10 min., następnie zmniejszyć ogień i gotować na płytce około 1 godziny. W szybkowarze pęczak gotuje się szybciej.
    Kasza gryczana gotowana: 1 szklankę kaszy gryczanej zalać 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać 1 łyżeczkę soli zagotować, przykryć przykrywką i na małym ogniu gotować15 min.
    Kasza kukurydziana: Zagotować 3 szklanki wody, dodać szczyptę soli, wsypać 1 szklankę kaszy kukurydzianej, gotować na małym ogniu około 20 min.
    Kasza jaglana z kalafiorem i cebulą: Uprażyć 1 szklankę kaszy jaglanej na suchej patelni. Do szybkowaru włożyć uduszoną z olejem cebulę, surowy kalafior, wsypać kaszę, wlać 3 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Gotować 50 minut na małym ogniu, następnie ugnieść jak ziemniaki.
    Kasza jaglana z rodzynkami: Zagotować 4 szklanki wody, dodać 3/4 łyżeczki soli, 1 szklankę kaszy jaglanej i gotować 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki rodzynek i 1 łyżeczkę miodu i wymieszać.
    Zapiekanka z kaszy i grzybów: Cebulę udusić na oleju, dodać 30 dkg pokrojonych pieczarek. Wymieszać z 2 szklankami ugotowanej kaszy (gryczanej, jęczmiennej, jaglanej lub ryżu). Przyprawić ziołami, solą, pieprzem. Zapiekać w naczyniu ogniotrwałym. Zamiast grzybów można dodać różne warzywa. Posypać zieloną pietruszką.
    Kiełkowanie pszenicy: na noc namoczyć ziarno pszenicy, następnie przełożyć do słoika (lub specjalnej kiełkownicy) i 2 razy dziennie płukać na sitku. Po 5 dniach pszenica jest skiełkowana i nadaje się do spożycia. Analogicznie można kiełkować inne nasiona (słonecznik łuskany, pestki dyni, nasiona rzodkiewki, lucerny, soi itp.).

  9. #29
    Awatar Basia80
    Basia80 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-07-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    326

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    Wyroby z mąki razowej


    Naleśniki: 1/2 l mąki pszennej razowej lekko odsiać na sicie, dodać 4 łyżki mąki gryczanej i zalać 3/4 l letniej wody (lub mleka sojowego), dokładnie wymieszać i pozostawić, na 2 godziny. Następnie dodać 1 łyżkę oleju, nieco soli, wymieszać i smażyć.
    Makaron razowy: Lekko przesiać 2 szklanki mąki razowej, dodać 1 jajko, 3/4 szklanki wody i szczyptę szarej soli, zagnieść ciasto i cienko rozwałkować i pokroić w paseczki, przesypując mąką. Gotować 15 min. we wrzącej, osolonej wodzie. Wysuszony makaron można przechowywać przez długi czas. Gotowy makaron razowy można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
    Pizza z warzywami: Ciasto: zalać 1 szklanką ciepłej wody - 1 łyżeczkę drożdży, dodać pół łyżeczki miodu, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać 2 szklanki mąki z dodatkiem 3/4 szklanki mąki razowej, 1 łyżeczkę soli i 1/4 szklanki oleju. Po 20 minutach wałkować na grubość 1 cm, kłaść na blachę. Zalać sosem pomidorowym (1,5 szklanki soku pomidorowego zagotować z 2 szklankami wody, 3 łyżkami mąki i solą), nałożyć pokrojoną cebulę, paprykę, pomidor, pieczarki i zapiec 30-40 min. w gorącym piekarniku.
    Pierogi z soczewicą: Wymieszać 2 szklanki mąki pszennej razowej z 1 szklanką mąki białej, zagnieść ciasto, dolewając mleka i wody. Ciasto przykryć miską na pół godziny, następnie rozwałkować. Wycinać kwadraty, nakładać farsz, składać po przekątnej i zlepiać brzegi. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.
    Farsz: zmiksować pieczarki (uduszone na oleju z cebulą) z gotowaną soczewicą i kaszą gryczaną. Przyprawić majerankiem, solą, natką pietruszki.


    Zupy


    Żur: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej, zalać 1 l przegotowanej, letniej wody, dodać skórkę chleba razowego, pozostawić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu, przykryć gazą, Przecedzić i przechowywać w lodówce.
    Ziemniaki pokroić i zalać wrzącą wodą, ugotować, dodać sól, wlać zakwas, dodać cebulę uduszoną na oleju. Przyprawić żur roztartym ząbkiem czosnku, sosem sojowym.
    Zupa jarzynowa: Rozgrzać na patelni olej, wrzucić pokrojone jarzyny (marchew, seler, por, kalafior), dodać sól i zmniejszyć ogień i krótko dusić pod przykryciem. W czasie duszenia można dodać trochę wody. Następnie dodać kaszy (np. jęczmiennej), przyprawy (majeranek, czosnek, liść laurowy, bazylia itp.) zalać wodą, posolić i ugotować zupę. Pod koniec gotowania można zupę zabielić jogurtem, dodać koperku lub zielonej pietruszki, sosu sojowego.
    W ten sposób można gotować zupę ogórkową, barszcz (dodać kiszonego barszczu), kapuśniak, zupę pomidorową, grochową, rybną, z soczewicy itp.
    Zupa cebulowa: Pokroić w krążki 5 cebul, zalać 3 szklankami wrzącej wody, posolić, ugotować i zmiksować. Ugotowane 3 marchwie w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i dodać sól. Wywar z marchwi dolać do zupy cebulowej. Dodać 1 i 1/2 łyżki oleju sojowego. Przyprawić bazylią. Posypać koperkiem lub zieloną pietruszką. Podawać z grzankami z podsuszonego chleba razowego, pokrojonego w kostkę.
    Chłodnik: 1 litr mleka zsiadłego wymieszać z pokrojonym w paski surowym ogórkiem, ugotowaną i pokrojoną botwinką, pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Przyprawić solą.


    Warzywa surowe


    Surówka z selera: Utrzeć seler z jabłkiem, dodać sok z cytryny, rodzynki, posiekane orzechy, lekko osolić i dodać niewielką ilość przegotowanej wody.
    Surówka z kapusty pekińskiej: Kapustę, jabłko, marchew i ogórek kiszony zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z 2 łyżkami kiełków sojowych, dodać sos z 3 łyżek oleju i 1 łyżki musztardy. Posolić do smaku.
    Ogórek faszerowany sałatką warzywną: Przekroić wzdłuż obrany ogórek i wydrążyć miąższ. Faszerować sałatką z drobno pokrojonej papryki, ogórka kiszonego, pomidora, zielonej pietruszki, szczypiorku.
    Sałatka z soczewicy: Pokroić w kostkę kiszony ogórek i małą cebulę, dodać 1/2 szklanki gotowanej soczewicy, sosu sojowego, oleju i soli.
    Uwaga! Wszystkie surówki, zamieszczone w przepisach diety warzywno-owocowej, można stosować w zdrowym żywieniu. Surówki można wzbogacić przez dodanie oleju, majonezu, kiełków nasion, kwasu mlekowego, sosu sojowego i wszelkich przypraw ziołowych.

  10. #30
    Awatar Basia80
    Basia80 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-07-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    326

    Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

    Warzywa gotowane
    Bigos jarski: Zalać wrzącą wodą 1/2 szklanki proteiny sojowej i gotować 15 min. Udusić pokrojoną cebulę z olejem i 2 łyżkami wody, następnie dodać 2 łyżki mąki. Poszatkowaną kapustę dodać do cebuli, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować, dodać pieprz ziołowy, majeranek, czosnek, sos sojowy, namoczone suszone śliwki. Wymieszać z proteiną.
    Leczo jarskie: Udusić pokrojoną cebulę z czosnkiem na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Dodać pokrojonego w kostkę kabaczka lub surową paprykę, przecier pomidorowy, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Gotować przez 20 minut.
    Gołąbki jarskie: Kapustę włożyć do wrzącej wody i oddzielić liście. Grzyby ugotować w małej ilości słonej wody. Cebulę zrumienić na oleju i połączyć z grzybami i z 3/4 szklanki ugotowanego ryżu brązowego. Przyprawić solą i pieprzem. Farsz zawijać w liście kapusty, podlać wrzącą wodą, udusić do miękkości. Pod koniec gotowania posolić, dodać 1 łyżkę oleju, przecier pomidorowy i przyprawić jarzynką. Podobnie można wypełnić farszem wydrążony kabaczek i udusić.
    Gulasz z proteiny sojowej: namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem jarzynki - kostki proteiny sojowej, następnie obtoczyć je w mące i podsmażyć na oleju. Kostkę zalać roztworem jarzynki, dodać liść laurowy, przyprawić pieprzem i ugotować.
    Gulasz warzywny: Ugotować 3 szklanki grochu i zmiksować w blenderze, dodać do gotującego się grochu pokrojone w duże kawałki warzywa, takie jak: cebulę, marchew, seler, rzepę itp., dodać sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprze, majeranek, 2 łyżki oleju i udusić do miękkości.
    Papryka faszerowana ryżem z warzywami: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu brązowego wymieszać z pokrojoną w talarki marchwią, pokrojonymi w kostkę pomidorami, uduszoną na oleju cebulą i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Faszerować wydrążone papryki, podlać wodą i udusić. Pod: koniec dodać sól i łyżkę oleju.
    Kapusta czerwona: 5 minut gotować poszatkowaną czerwoną kapustę, przecedzić, dodać soku z cytryny i oleju. Przyprawić solą.


    Sosy


    Sos winegrett: Wymieszać 2 łyżki oleju sojowego z 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny, dodać sól i miód do smaku.
    Sos pomidorowy: Zrumienić na suchej patelni mąkę. Rozgrzać na patelni olej, dodać mąkę rozmieszaną z wodą. Przyprawić jarzynką, solą, pieprzem ziołowym, dodać przecieru pomidorowego i zagotować.
    Krem zbożowy: 4 łyżki mąki razowej odsianej rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do l i 1/2 szklanki wrzącej wody i zagotować, stale mieszając. Sos chrzanowy: do sosu użyć 10 łyżek kremu zbożowego, dodać 2 łyżki chrzanu i 1 łyżkę oleju, sól do smaku i zagotować.
    Krem zbożowy z bakaliami: Do kremu zbożowego (przepis powyżej) można dodać owoców, orzechów, rodzynek i posypać wiórkami kokosowymi.
    Majonez sojowy: Zmiksować 1 szklankę ugotowanej, gorącej soi z 1 szklanką wody. Jak ostygnie dodać pół łyżki soli, 2 łyżki sproszkowanej suszonej cebuli, ząbek czosnku i zmiksować z 1 szklanką oleju (dolewać powoli). Dodać 3 łyżki soku z cytryny.
    Sos pieczarkowy: Pokrojone pieczarki udusić w niedużej ilości wody z pokrojoną cebulą. Dodać liść laurowy, pieprz, sól, zagęścić mąką.
    Kotlety


    Kotlety z kaszy gryczanej: 1 szklankę płatków owsianych zalać małą ilością wrzącej wody i pozostawić na 15 min. Osobno ugotować 1 szklankę soczewicy i 2 szklanki kaszy gryczanej. Pokrojone 2 cebule wraz z 20 dkg pieczarek poddusić na oleju, dodać pokrojone 3 ząbki czosnku, przyprawę “Jarzynkę”. Połączyć płatki z kaszą, soczewicą oraz cebulą i pieczarkami. Można zagęścić bułką tartą. Formować kotleciki i smażyć obtoczone w otrębach.
    Kotlety sojowe mielone: Zmielić ugotowaną soję i pszenicę w równej proporcji, dodać podduszone na oleju pieczarki z cebulą. Przyprawić majerankiem, pieprzem, solą, dodać białko jaja, formować kotlety, panierować w sezamie i smażyć na oleju. Można też upiec w foremce jak pasztet.
    Kotlet z proteiny sojowej: Na ok. 10 min. zalać wrzącą wodą (z dodatkiem jarzynki) kotlety z proteiny sojowej. Następnie lekko odcisnąć, obtoczyć w otrębach i smażyć. Kotlety można kupić w sklepie ze zdrową żywnością.
    Kotlety z soczewicy: 2 szklanki płatków owsianych zalać na 15 minut niewielką ilością wrzącej wody. Ugotować 1 szklankę soczewicy. Udusić na oleju 2 pokrojone cebule. Połączyć płatki z cebulą, soczewicą i 2 łyżkami skiełkowanej pszenicy. Przyprawić jarzynką. Można też zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtoczyć w sezamie i smażyć.
    Placki selerowe: 1/2 szklanki płatków owsianych zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 min., dodać starty mały seler, 1 łyżkę siemienia lnianego, sól, wodę i usmażyć jak placki ziemniaczane.

    Ryby


    Ryba pieczona: Włożyć oczyszczoną rybę (np. pstrąga) do żaroodpornego półmiska, wysmarowanego tłuszczem. Posypać 6 łyżkami drobno posiekanej zielonej pietruszki i 6 łyżkami posiekanej cebuli, Pokropić olejem, posolić, dodać przyprawy (kminek, rozmaryn). Wstawić na 20 minut do gorącego piekarnika i w czasie pieczenia okresowo polewać sosem.
    Ryba pieczona z warzywami: Ułożyć w szkle żaroodpornym oczyszczoną rybę, posypać jarzynką, obłożyć pokrojoną w krążki cebulą i pokrojonymi w grube plastry warzywami (marchew, seler, pietruszka, kalafior) i upiec w piekarniku.

Strona 3 z 219 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 53 103 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Gdzie najlepsze wczasy ewy dąbrowskiej
    By danusia in forum Chcę schudnąć
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 30-08-2012, 23:12
  2. nowy start! nowa dieta! dieta jogurtowa! ;D
    By AguniaSopot in forum Nastolatki
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 19-06-2011, 10:31

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •