Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Budyń

  1. #1
    Awatar majeena77
    majeena77 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-12-2010
    Posty
    8

    Domyślnie Budyń

    Od dłuższego czasu zastanawia mnie ilość kalorii budyniu a konkretnie:
    Słodka Chwila Budyń smak śmietankowy (DR.OETKER) opakowanie 43g
    100g = 166.7 kcal
    czyli, że jedna porcja wychodzi około 80kcal?
    Nie mam pojęcia jak to liczyć

  2. #2
    Philip Guest

    Cool Odp: Budyń

    Cytat Zamieszczone przez majeena77 Zobacz posta
    Od dłuższego czasu zastanawia mnie ilość kalorii budyniu a konkretnie:
    Słodka Chwila Budyń smak śmietankowy (DR.OETKER) opakowanie 43g
    100g = 166.7 kcal
    czyli, że jedna porcja wychodzi około 80kcal?
    Nie mam pojęcia jak to liczyć
    Dokładnie tak jak napisałaś ....
    .........................................
    Tylko zastanawiam sie po co Ci coś takiego w diecie ??? Sa bardziej pozywne rzeczy ..
    Smak to przereklamowana sprawa patrz raczej na to jak się czujesz po zjedzeniu czegoś czy jesteś lekka i pełna energi Czy ocięzała i rozleniwiona i wybieraj to co Ci służy a budyń to takie byle co dla dzieciulków ..pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Philip ; 23-12-2010 o 23:08

  3. #3
    Awatar Autkobu
    Autkobu jest nieaktywny Radny Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    HELL
    Posty
    19,944
    Wpisy na blogu
    11

    Domyślnie Odp: Budyń

    ja robię budyń pół na pół z wodą i zamiast cukru dodaję słodzika
    Czas wszystko zmienia. Tak mówią, ale to nieprawda. Konieczne są czyny. Gdy nic się nie robi, wszystko zostaje takie jak było.

    I just can't wait until tomorrow... because I get better-looking every day!
    Mój pamiętnik:Ogarniam jamę chłonącą i przełączam odkurzacz na niższe obroty!

  4. #4
    Philip Guest

    Thumbs up Odp: Budyń

    Cytat Zamieszczone przez Autkobu Zobacz posta
    ja robię budyń pół na pół z wodą i zamiast cukru dodaję słodzika
    No to już troszke lepiej niz słodka chwila heh ....
    Ale słodziki w większosci to również nic zdrowego .. ale zawsze lepiej to niz cukier..
    Ja codziennie rano na śniadanie jem płatki , otręby gryczane z mlekiem + opcjonalnie odrobibna wody .... zamiast gotować wstawiam do mikrodalówki na 2 minuty i mam gesty , zawiesistą konsystencję coś tak jak budyń .. Jak ktoś lubi to może słodzik dosypać lub sól i zapewniam że to znacznie lepsze od budyniu , a człowiek czuje się po tym swietnie .. dodatkowo jest tu mnustwo błonnika i sporo białka .. Jak dla mnie w sam raz
    .... zdecydowanie polecam .......

  5. #5
    Awatar Autkobu
    Autkobu jest nieaktywny Radny Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    HELL
    Posty
    19,944
    Wpisy na blogu
    11

    Domyślnie Odp: Budyń

    Na śniadanko to musli sobie jem zawsze z jogurtem, albo z mleczkiem- takie pełnoziarniste daje energię na pół dnia

    Co do budyniu, to podałam mój sposób, jak ktoś lubi- to może sobie tak zrobić, zawsze coś zaoszczędzi kalorii

    Cytat Zamieszczone przez Philip Zobacz posta
    Ale słodziki w większosci to również nic zdrowego .
    a co teraz jest zdrowe? wszystko przetworzone i naszpikowane chemią
    Czas wszystko zmienia. Tak mówią, ale to nieprawda. Konieczne są czyny. Gdy nic się nie robi, wszystko zostaje takie jak było.

    I just can't wait until tomorrow... because I get better-looking every day!
    Mój pamiętnik:Ogarniam jamę chłonącą i przełączam odkurzacz na niższe obroty!

  6. #6
    Awatar majeena77
    majeena77 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-12-2010
    Posty
    8

    Domyślnie Odp: Budyń

    Słodzik fuuuj sama chemia! Moim zdaniem to już lepiej sobie posłodzić cukrem niż słodzikiem.. ale to moje zdanie, ja nie lubię cukru odzwyczaiłam się więc i słodzika tez nie używam.
    Na śniadanie gotuję sobie owsiankę na wodzie później dolewam mleko 0.5% jest pyszna

  7. #7
    Awatar bibilola
    bibilola jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    11-08-2005
    Posty
    2,982
    Wpisy na blogu
    366

    Domyślnie Odp: Budyń

    a budyn z torebki to co to jest???naturalny???przepisuje z torebki skladniki:

    Składniki: cukier, skrobie modyfikowane E1422, mleko w proszku odtłuszczone, preparat tłuszczowo-białkowy / syrop glukozowy, tłuszcz palmowy utwardzany, emulgatory: E71, E472a; białka mleka, stabilizator: E340, zagęstnik: karagen (E407), aromaty, barwniki: E104, E110.

    Warto dodać, że zawartość torebki należy zalać wodą, co oznacza, że proszek stanowi jedyną wartość odżywczą, która w tym konkretnym przykładzie ogranicza się do chemii. E472a to mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym. Zastosowany karagen (E407) jest środkiem zagęszczającym i stabilizatorem, który w wysokich stężeniach może powodować wzdęcia i owrzodzenie jelit . E104 (żółcień chinolinowa) to żółty barwnik syntetyczny z dopuszczalnym dziennym spożyciem do 10 mg/kg masy ciała. Lepiej poznanym barwnikiem jest E110 (żółcień pomarańczowa), który jest barwnikiem azo, a więc takim, który może wywoływać niepożądane reakcje u osób z nietolerancją na salicylany. Ponadto może wzmóc objawy u astmatyków a w połączeniu z benzoensanami może powodować nadpobudliwość u dzieci. Dzienne dopuszczalne spożycie to 2,5 mg/kg masy ciała.
    Wnioski: Zdecydowana większość szybkich deserów z torebki (kisiel, galaretka, budyń) zawiera 5 i więcej różnego rodzaju dodatków typu stabilizatory, barwniki i zagęstniki.
    SMACZNEGO!
    LEPIEJ JUZ SAMEMU SOBIE UGOTOWAC BUDYN Z MAKI,MLEKA I SLODZIKA:JEDNAK WTEDY MNIEJ TEJ CHEMII.
    Ostatnio edytowane przez bibilola ; 25-12-2010 o 19:34

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •