Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

  1. #1
    mamuszka jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Katowice
    Posty
    118
    Wpisy na blogu
    19

    Post przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    Proszę podzielcie się znanymi sposobami na zwiększenie spalania tłuszczu poprzez przyprawy i niektóre jarzyny. Ja wiem, że imbir, zioła prowansalskie, chili i papryka ostra pomaga bo powoduje ...chyba podwyższenie metabolizmu. Czy ktoś coś wie więcej, bede wdzięczna. Moze jakieś jarzyny też?

  2. #2
    Awatar Budrys67
    Budrys67 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    02-07-2008
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    301

    Domyślnie Odp: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    W Dziennku.pl znalazłem ...

    Czy curry to najlepszy sposób na odchudzanie?

    Mało rozpowszechnione w naszej kuchni curry może niedługo zrobić furorę. Okazało się bowiem, ze ta żółciutka przyprawa posiada aktywny składnik, który zapobiega przybieraniu na wadze. A poszukiwania cudownego specyfiku, który pozwoli nam pozbyć się znienawidzonych kilogramów być może właśnie się zakończyły.

    Mówiąc o curry, myślimy zaraz o tłustych sosach, ciężkiej kuchni czy mięsnych gulaszach. I rzeczywiście, choć curry to jeden z głównych składników kuchni hinduskiej, można jednak używać go w zbożnym celu.

    Z CZYM TO SIĘ WŁAŚCIWIE JE?
    Curry na Zachodzie kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste) niż z normalną potrawą. Mieszanki, jakie możemy kupić na naszym rynku to zwykle :
    - curry indyjska, łagodniejsza w smaku, barwa, w zależności od proporcji składników:
    - żółta,
    - czerwona,
    - curry ze Sri Lanki, ostrzejsza w smaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową.

    ŻÓŁRA KURKUMA TO CAŁY SEKRET
    Jedną ze składowych mieszanek curry jest kurkuma, bogata w żółty barwnik, który tak pięknie koloryzuje nam, przykładowo, ryż. Kurkuma obecna w przyprawie curry na pewno pomoże lepiej trawić potrawę, a co za tym idzie mniej odkłada nam się w biodrach.
    Uniwersytet w Bostonie odkrył podczas swoich badań, że kurkuma jest bogata w kurkumin, składnik, dzięki któremu ciało lepiej przetrawia jedzenie. Potwierdziły to badania przeprowadzone przez Journal of Nutrition – składnik ten zapobiega odkładaniu się komórek tłuszczowych w ciele człowieka.
    Szczególnie efektywne jest to, gdy dodaje się kurkumy w połączeniu z innymi przyprawami do obfitych, tłustych potraw. Dzięki temu nie powstają nowe naczynia krwionośne, które w efekcie pomagają w rozprzestrzenianiu się tkanki tłuszczowej i przybieraniu na wadze.

    MYSZY JAK KURCZĘTA
    Potwierdza to eksperyment, gdy przez 12 tygodni karmiono myszy tym samym pożywieniem o tej samej ilości. Te, które miały dodawane do jedzenie curry ( w tym kurkumę), ważyły mniej niż te, które jadły niewzbogaconą karmę. Myszy karmione curry miały też mniejszy poziom cholesterolu i nie miały tylu nowych naczyń krwionośnych.

    BYLE NIE HURTOWO
    Możemy spokojnie ugotować niedzielny obiad z dodatkiem proszku z kurkumy, jednak powstrzymajmy się z jedzeniem jej w ilościach masowych. Badań na ludziach bowiem do tej pory nie przeprowadzano.

    Curry kalafiorowe:
    1 cebula
    2 torebki ryżu parabolicznego
    1 kalafior
    Litr bulionu warzywnego
    Kieliszek wina
    Mieszanka przypraw curry
    Koperek, szczypiorek

    Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oliwie w woku. Gdy się zeszkli, wsypujemy surowy ryż z torebek i czekamy aż nabierze złotej barwy. Potem dolewamy powoli kieliszek wina i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy surowy, połamany na różyczki kalafior. Smażymy chwilę a potem zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na wolnym ogniu aż ryż i kalafior wchłoną wodę. Dodajemy sól, pieprz i curry - wedle smaku. Posypujemy wszystko obficie szczypiorkiem i koperkiem - i zasiadamy do stołu.
    Smacznego!

  3. #3
    elvie1986 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    15-07-2009
    Mieszka w
    katowice
    Posty
    180

    Exclamation Odp: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    a jakie curry najlepiej kupić? , za ile? i gdzie??

  4. #4
    Awatar klucha89
    klucha89 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    24-06-2009
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    166
    Wpisy na blogu
    5

    Domyślnie Odp: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    Dobrze wiedzieć Nareszcie coś co lubię jest zdrowe i polecane
    Pomińmy fakt, że głównie curry jadam w sałatce z makaronem, kukurydzą i piersią z kurczaka nie zbyt to dietetyczne, ale za to jakie pyszne...mniam^^

    Ten kalafior brzmi ciekawie i nawet (przy moich zdolnościach kulinarnych) nie jest taki trudny do zrobienia. Macie jeszcze jakieś fajne przepisy z curry? Chętnie wypróbuję.

    I cel = 75kg -> 10.08.09r.
    II cel = 70kg -> 20.09.09r.
    III cel = 65 kg -> już niedługo ^^
    WELCOME TO MY CANDYSHOP! - Kluskowe podejście nr II. - Grupy Wsparcia Dieta.pl

  5. #5
    czytelniczka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-02-2010
    Mieszka w
    Gdynia
    Posty
    44

    Wink Odp: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    Cytat Zamieszczone przez mamuszka Zobacz posta
    Proszę podzielcie się znanymi sposobami na zwiększenie spalania tłuszczu poprzez przyprawy i niektóre jarzyny. Ja wiem, że imbir, zioła prowansalskie, chili i papryka ostra pomaga bo powoduje ...chyba podwyższenie metabolizmu. Czy ktoś coś wie więcej, bede wdzięczna. Moze jakieś jarzyny też?
    Cześć
    Jeśli smakują Tobie np.pieczone/gotowane jabłka,to polecam posypać je cynamonem- również ma właściwości przyspieszające trawienie i rozgrzewające( zimą zatem idealny).
    Ponadto kminek-nie chodzimy po nim wzdęte.

    Osobiście polecam dosypać np.do joguru siemie lniane/sezam,bo fajnie się sprawdzają przy zaparciach. Można też próbować "przemycić" trochę sproszkowanego błonnika do posiłku (są dostępne w kilku smakach,więc można stos.i na słodko,a efekty się czuje).
    A w daniach na ostro preferuję pieprz cayenne,więc szczerze polecam.

    ---------- Wiadomość dodana o 15:40 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 15:37 ----------

    wątek co prawda nieco stary.. ale może ktoś pomoże mi go "reanimować"? he he
    Fajnie by było,bo przyprawy naprawdę potrafią czynić cuda..

  6. #6
    anca jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    02-12-2007
    Posty
    974

    Domyślnie Odp: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    Przez dietetyków polecany jest chrzan...ale nie ze słoika a w czystej postaci start na tarce...bardzi podkręca metabolizmn

    Koniec zmagań??? - Część 1
    maj 2009.. styczen 2010 jeszcze było 62

  7. #7
    remix16 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-12-2012
    Posty
    1

    Domyślnie Odp: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    Same przyprawy nie są w stanie rozwiązać problemu z nadwagą jednak ich składniki mogą mieć wpływ na niektóre funkcje organizmu, które potrzebne są do prawidłowego przebiegu procesu gubienia wagi i wspomagają odchudzanie. Niektóre z nich mogą poprawić krążenie, wspomóc układ trawienny i przyspieszyć spalanie zbędnego tłuszczu.
    - Imbir ma działanie pobudzające krążenie, rozgrzewające, przyspiesza przemianę materii. Idealny do mięs, ryb, zup i warzyw. Do pełnego uwolnienia aromatu potrzebuje czasu, dlatego warto go dodawać na początku lub w połowie gotowania.
    - Chilli poprawia trawienie. Pasuje do drobiu i warzyw; Tymianek wspomaga trawienie tłustych potraw. Nasza rodzima przyprawa, warto ją hodować w doniczce i używać świeżą wersję. Jest bardzo wytrzymała i piękna zarazem.
    - Bazylia, wspomaga trawienie tłuszczu i białek. Nadaje się szczególnie do sałatek, najbardziej wartościowa na świeżo.
    - Rozmaryn, ułatwia trawienie tłuszczu. Stosuje się go do wołowiny i ziemniaków. Świetnie daje się przechowywać w wersji mrożonej, do wykorzystania nawet zimą.
    - Majeranek, świetnie zastępuje sól, dzięki czemu pomaga ograniczyć jej nadmierne spożycie. Stosowany głównie do dań mięsnych. Zapobiega wzdęciom.
    - Koper włoski - wspomaga pracę jelit, pomaga uniknąć wzdęć, pomaga również usunąć nadmiar zatrzymanej wody. Doskonały do warzyw.
    - Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Jego funkcje: oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki.
    - Kolendra działa moczopędnie i polepsza trawienie. Stosuje się ją głównie do potraw kuchni orientalnej.
    - Kminek pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Najlepiej współgra z daniami z kapusty, do mięs oraz do ryb.
    Większość przypraw należy dodać pod sam koniec gotowania.

  8. #8
    MantaAB jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2013
    Posty
    9

    Domyślnie Odp: przyprawy i ich skuteczność w odchudzaniu

    jak widać,istnieją sposoby nie drogie a skuteczne na odchudzanie,nie trzeba dużych nakładów pieniędzy żeby stosować dietę..

Podobne wątki

  1. szukam pomocy przy odchudzaniu
    By sylwia_p in forum Chcę schudnąć
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 11-09-2009, 13:47
  2. Problemy sprzyjają odchudzaniu....
    By Anastazja20 in forum Pamiętnik odchudzania
    Odpowiedzi: 72
    Ostatni post / autor: 06-05-2009, 18:33

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •