Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Przepisy na diecie Montignac Faza 1

  1. #1
    emailica jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    11-01-2010
    Posty
    115

    Arrow Przepisy na diecie Montignac Faza 1

    Tekst pochodzi z darmowej wersji przykładowego jadłospisu z serwisu Montimaniacy.

    Żeby nowy sposób odżywiania nie tylko przyczynił się do uzyskania idealnej wagi, ale także, żeby nie utrudniał życia i był przyjemnością, poniżej kilka ważnych informacji:

    1. Nie opuszczamy posiłków! Musimy zjadać co najmniej trzy posiłki w ciągu dnia! Przestrzegamy godzin posiłków.

    2. Nie ograniczamy ilości jedzenia, ale także nie objadamy się – musimy pamiętać, żeby zjeść tyle, aby nie podjadać do następnego zaplanowanego posiłku. Podjadanie jest zabronione! Jeżeli przygotowana porcja jest za duża na jeden posiłek – zostawmy ja na inny dzień (np. zamrożoną).

    3. Śniadanie jemy najpóźniej 1 godzinę po wstaniu z łóżka.

    4. Jeżeli lubimy i chcemy jeść owoce – jemy je na czczo, najpóźniej pół godziny przed śniadaniem (wyjątkiem są owoce niefermentujące lub przetworzone – podawane w przepisach).

    5. Jeżeli nie uda nam się przygotować pierwszego lub drugiego śniadania wg przepisanej diety – zastąpić je można pieczywem Wasa lub Mestemacher z białym chudym serem lub tuńczykiem i pomidorem. Jeżeli nie uda się przygotować obiadu lub kolacji - zastąpić te posiłki można dowolną smażoną rybą i dozwolonymi warzywami, bądź zamrożonym posiłkiem z wcześniejszych dni. Starajmy się jednak, aby takie przypadki zdarzały się jak najrzadziej, pamiętając jednocześnie, ze jednorazowe odstępstwo – z zachowaniem zasad odżywiania wg diety Montignac nie przekreśla dotychczasowych efektów!

    6. Przygotowywanie potraw z mrożonek (zup, dokładanie do obiadu możnych warzyw, mrożonych ryb) jest prawidłowe – mrożenie nie pozbawia potraw składników odżywczych. Jeżeli przygotowana porcja jest za duża na jeden posiłek – zamrożona przyda się innego dnia lub w sytuacji awaryjnej.

    7. Jeżeli w przepisie podany jest konkretny produkt (np. majonez kielecki lub musztarda Dijon – nie zamieniamy na go na inny(dowolny majonez lub musztardę) bowiem są to sprawdzone produkty na polskim rynku, nie zawierające wykluczających je składników. Jeżeli jest podany produkt – sprawdzamy skład (np. nabiał różnych firm w zależności od regionu Polski).

    8. Jeżeli zostaniemy zaproszeni i możemy (i musimy - pamiętamy by posiłków nie opuszczać) zjeść posiłek w restauracji – nie rezygnujemy z tego. Wybieramy mięso lub rybę (najlepiej bez sosu – może w nim być np. mąka) i gotowane warzywa lub sałatę. Możemy tez wypić lampkę czerwonego wytrawnego wina.


    Spis treści:

    ---------- Wiadomość dodana o 11:33 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 11:19 ----------

    Metoda Montignac – Dieta dla leniwych
    (W) – posiłek węglowodanowy
    (T) – posiłek tłuszczowy

    1 dzień

    07.00 chleb z serem i dżemem, pomidorki z cebulką i sosem jogurtowym, kawa (W)
    10.30 jogurt, chleb z ogórkiem lub pomidorem (W)
    14.00 ryba, warzywa gotowane, ogórki ze śmietaną (T)
    18.30 sałata z tuńczykiem (T)

    (posiłek 3 i 4 - można zamienić kolejność – zachowując godziny)


    1 posiłek (W) godz. 7:00
    chleb z serem i dżemem, pomidorki z cebulką i sosem jogurtowym, kawa
    czas przygotowania 10 minut

    • pieczywo Wasa (żytnia)
    • biały ser chudy 0%
    • dżem (z fruktozą),
    • pomidorki koktajlowe,
    • zielona cebulka,
    • jogurt naturalny bez cukru (do 1,5% tłuszczu)
    • sól, pieprz

    Na Wasie kładziemy pokrojony w plasterki biały chudy ser, smarujemy dżemem.
    Pomidorki kroimy na pół, cebulkę siekamy, polewamy jogurtem, doprawiamy, podajemy obok kanapek.
    Do picia: Kawa Ricore z mlekiem 0,5% lub herbata z cytryną (bez cukru).

    2 posiłek (W) godz. 10:30
    jogurt, chleb z sałatą i pomidorem
    czas przygotowania 2 minuty

    Kubek jogurtu owocowego do 1,5% tłuszczu, bez cukru (np. Jogobella light lub Diat),
    1 kromka chleba z pokojonym na plasterki ogórkiem lub pomidorem.


    3 posiłek (T) godz. 14:00
    ryba, warzywa gotowane, ogórki ze śmietaną
    czas przygotowania 15 minut

    • przyprawa do ryb (bez dodatku cukru np. Kotanyi)
    • oliwa z drugiego tłoczenia bądź dowolny olej
    • sól, pieprz
    • fasolka szparagowa
    • ogórek zielony świeży
    • śmietana 18% (lub jogurt naturalny bez dodatku cukru, pełnotłusty)

    Rybę przyprawiamy z obu stron, smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju.
    Fasolkę szparagową (żółta lub zieloną) gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Ogórek kroimy w półplasterki, dodajemy śmietanę (lub jogurt), przyprawiamy.


    4 posiłek (T) godz. 18:30
    sałata z tuńczykiem
    czas przygotowania 10 minut

    • sałata lodowa (lub inna ulubiona)
    • ogórek zielony świeży
    • papryka czerwona i zielona
    • pomidor
    • cebula czerwona
    • tuńczyk w oleju lub w sosie własnym
    • oliwa
    • przyprawy

    Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka i pomidora kroimy na półplasterki, paprykę kroimy w kostkę, cebule w piórka, tuńczyka odsączamy, jeżeli jest w sosie własnym, lub przekładamy w całości, jeżeli jest w oleju, dodajemy oliwę wymieszaną z przyprawami. Mieszamy.

    ---------- Wiadomość dodana o 11:56 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 11:33 ----------

    07.00 - Racuchy z białym serem i dżemem, kawa (W)
    11.00 - Jogurt (W)
    14.30 - Tortilla, pomidorki z bazylią (T)
    18.30 - Łódki z cukinii z farszem mięsnym (T)


    1 posiłek (węglowodanowy) godz. 7.00
    Racuchy z białym serem i dżemem
    • 200 ml mleka
    • łyżeczka fruktozy
    • 25g drożdży
    • 1 białko
    • 100g mąki pszennej typ 1850
    • szczypta soli
    • ser chudy 0%,
    • dżem z fruktozą

    Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, wsypu-jemy fruktozę, łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka ubijamy na pianę. Do osobnej miski dajemy mąkę i sól, dodajemy drożdże i ubite białko, mieszamy dokładnie (lub ubijamy mik-serem na wolnych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na patelnię skropioną oliwą, jak się zrumieni obracamy na drugą stronę.
    Biały ser mieszamy z dżemem lub owocami (truskawki, maliny, porzeczki), podajemy z racuchami.
    Do picia: Kawa Ricore z mlekiem 0, 5%, kefir, kakao z mleka 0, 5% lub herbata z cytryną (bez cukru)


    2 posiłek (węglowodanowy) godz. 11.00
    Jogurt
    • Kubek jogurtu owocowego do 1,5% tłuszczu, bez cukru (np. Jogobella light lub Diat)


    3 posiłek(tłuszczowy) godz. 14.30
    Tortilla, pomidorki z bazylią
    • jajka
    • kabanosy (bez dodatku cukru np. Pikok, Krakus)
    • fasolka szparagowa
    • papryka (najlepiej czerwona, zielona i żółta)
    • czosnek
    • sól, pieprz, oregano
    • olej lub oliwa z drugiego tłoczenia
    • pomidory
    • bazylia
    • czosnek

    Fasolkę gotujemy, odcedzamy, studzimy, kroimy na 2 cm kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy, Kabanosy kroimy w 1 cm kawałki.
    Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy pokrojone składniki, zalewamy jajkami, smażymy na wolnym ogniu jak omlet. (Można jeść na ciepło lub na zimno).
    Pomidory kroimy na półplasterki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy, przeciskamy czosnek, mieszamy, posypujemy posiekaną lub suszoną bazylią. Podajemy obok.


    4 posiłek (tłuszczowy) godz. 18.30
    Łódki z cukinii z farszem mięsnym
    • mielone mięso drobiowe
    • cukinia
    • śmietana 18%
    • cebula
    • olej lub oliwa z drugiego tłoczenia
    • jajko,
    • granulat sojowy
    • koperek
    • sól, pieprz
    • bulion

    Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, łyżkę po-siekanego koperku, jajko, granulat sojowy, sól, pieprz. Wyrabiamy na gładką masę. Cukinię myjemy, przecina-my wzdłuż na pół. Wydrążamy pestki – w to miejsce wkładamy przygotowany farsz z mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem – układamy cukinie.
    Bulion mieszamy ze śmietaną, dużą ilością posiekanego koperku, solą i pieprzem. Sosem polewamy cukinie. Zapiekamy w piekarniku (180 st. C) ok. 40 minut.
    Ostatnio edytowane przez emailica ; 03-03-2010 o 11:48

  2. #2
    Awatar Ruda55
    Ruda55 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    1,598

    Domyślnie Odp: Przepisy na diecie Montignac

    Pięknie rozpisane posiłki ja mam często problem z kolacją......lubię
    biały ser - takie grubsze plastry posmarowane pesto i posypane natką pietruszki


    1.09.2013

  3. #3
    Awatar kajka38
    kajka38 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    23-12-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    6,309

    Domyślnie Odp: Przepisy na diecie Montignac

    moja propozycja, posiłek tłuszczowy:

    - na oliwie z oliwek smazymy grube plastry cukinii, pod koniec smazenia kladziemy na nie zolty ser i czekamy az sie nieco rozplynie, swietne np do krewetek do tego ogoreczki kwaszone lub pomidorki i jest PYSZNIE
    jestem tu: Kaja na MM - Część 4 - Strona 18 oraz tu: maxi-kraina.blog.spot.com ZAPRASZAM
    Zrzucone na MM:

    Bazarek XXL - sprzedam, oddam , wymienię zapraszam do bazarku - sprzedajemy , kupujemy

  4. #4
    Awatar Madziulek86
    Madziulek86 jest teraz aktywny Znany na forum
    Dołączył
    29-12-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    8,019
    Wpisy na blogu
    37

    Domyślnie Odp: Przepisy na diecie Montignac

    [/COLOR]Pozwolę sobię wkleić przepis i spytać czy na pewno jest on Montignacowy??
    Zawijaniec chlebowy z pieczarkami
    Składniki - Ciasto
    - 1/2 kg mąki pszennej 2000 - ja użyję żytniej bo taką kupiłam
    - 3-5 dkg drożdży,
    - łyżka czosnku granulowanego,
    - 2 łyżki oregano lub bazylii,
    - ok 300 ml wody (na wyczucie. Ciasto musi być dość ścisłe),
    - pół łyżeczki soli,

    Składniki - Farsz
    - 1/2 kg pieczarek,
    - 2 duże cebule,
    - sól,
    - pieprz,
    - oliwa,

    Przygotowanie
    Ze składnikami na ciasto postępujemy jak ze zwykłym ciastem drożdżowym. Po wyrośnięciu rozwałkować
    na szerokość blaszki, długość dowolna. Nałożyć farsz cienką warstwą, zwinąć roladę (jak makowiec) zawinąć w pergamin
    i ułożyć na blaszce na ok 10-15 minut. Potem do pieca 180 st 30-40 minut.
    Farsz.
    Posiekać pieczarki i cebulę, przyprawić, smażyć na oliwie około pół godziny.

    A i jeszcze takie pytanko jaki typ mąki w MM jest najlepszy??[COLOR="Silver"]
    start 11.2013... 98,5kg 22.02.2014r zbijam kolejne kg, powoli do celu
    JAK KTOŚ CHCE SZUKA SPOSOBÓW, JAK KTOŚ NIE CHCE SZUKA POWODÓW
    start 2.03.2015r plan na marzec -5kg

  5. #5
    Awatar Miss_Siou
    Miss_Siou jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    24-10-2010
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    145

    Domyślnie Odp: Przepisy na diecie Montignac

    Madziulek fajnie byłoby jeszcze, gdybyś przy przepisie podawała czy to Weglowodanowy czy Tłuszczowy i która faza, bo niektóre osoby mogą mieć z tym kłopoty.
    Twój zawijas nadaje się na posiłek węglowodanowo-białkowy, tylko ta oliwa w farszu, trzeba zaznaczyć, że możemy dać tylko niewielką ilość (1 łyżeczka) na "poślizg" patelni, bo z większą ilością tłuszczu nadaje się dopiero na II fazę.

    Faza III

    Od 28.02.2011 MM - I faza

  6. #6
    Awatar Madziulek86
    Madziulek86 jest teraz aktywny Znany na forum
    Dołączył
    29-12-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    8,019
    Wpisy na blogu
    37

    Domyślnie Odp: Przepisy na diecie Montignac

    4 sztuki naleśników amerykańskich średnicy 15 cm Posiłek Węglowodanowy


    1 szklanka maślanki
    1 i 1/4 szklanki maki pszennej 1850
    1 łyżka fruktozy
    1 łyzeczka sody
    1 łyżeczka proszku do piecznia
    1 białko

    Wszystkie składniki zmiksować, na lekko posmarowana olejem patelnie wylewac dosyć grubo ciasta, smazyc na srednim ogniu pod przykryciem, przewracac jak wierzch jest ścięty. Powinny wyjść wysokie i puszyste, dobre z polewą ze zmiksowanych truskawek lub z jogbella.
    start 11.2013... 98,5kg 22.02.2014r zbijam kolejne kg, powoli do celu
    JAK KTOŚ CHCE SZUKA SPOSOBÓW, JAK KTOŚ NIE CHCE SZUKA POWODÓW
    start 2.03.2015r plan na marzec -5kg

  7. #7
    Awatar kajka38
    kajka38 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    23-12-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    6,309

    Domyślnie clafoutis z malinami

    Przepis na clafoutis z malinami ( tłuszczowy)

    3 jajka
    125 g śmietany 18%
    3 łyżki fruktozy lub jak ktoś lubi słodsze to więcej
    aromat waniliowy ( ja używam laski wanilii)
    maliny


    jajka wbić do miski i roztrzepać
    dodać śmietanę, wanilię i fruktozę
    posmarować formę oliwą z oliwek i posypać fruktozą
    włożyć maliny, na maliny ciasto

    temperatura 180 stopni
    czas około 25 minut
    Ostatnio edytowane przez kajka38 ; 19-02-2012 o 00:21
    jestem tu: Kaja na MM - Część 4 - Strona 18 oraz tu: maxi-kraina.blog.spot.com ZAPRASZAM
    Zrzucone na MM:

    Bazarek XXL - sprzedam, oddam , wymienię zapraszam do bazarku - sprzedajemy , kupujemy

  8. #8
    Awatar MogeWiecej
    MogeWiecej jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-08-2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    6,809
    Wpisy na blogu
    3

    Domyślnie Odp: clafoutis z malinami

    Zupa Czosnkowa

    Składniki
    - 2-3 duże cebule,
    - kilka główek czosnku,
    - wywar rosołowy około 2 l (dla wegetarian może być po prostu wywar z włoszczyzny),
    - sok pomidorowy 1 szklanka lub,
    - koncentrat do smaku,
    - utarty żółty ser,
    - jajka (po 1 na porcję),
    - oliwa




    Przygotowanie
    Cebulę pokroić drobno i usmażyć na szklisto na oliwie, dodać obrany i zmiażdżony czosnek (ja kilka ząbków zostawiam w całości lub przekrojonych na pół), podsmażyć razem na lekko złoty kolor, dodać wywar, sok lub koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku - ja tylko solę, pogotować jeszcze około 10 minut.
    Podawać z utartym żółtym serem lub/i wbitym jajkiem (jajko musi być wbijane do gotującej się zupy, żeby się ścięło, to dość kłopotliwe, ale efekt świetny).

    Zupę można przygotować w wersji węglowodanowej, dajemy wtedy po prostu mniej oliwy do smażenia, wywar tylko z warzyw, podajemy bez jajka i żółtego sera, można jeść z chlebem mm lub innymi dodatkami węglowodanowymi (mnie bardzo smakuje z soją lub fasolą).

    ---------- Wiadomość dodana o 16:00 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 12:47 ----------

    Przepis na chleb Kajkowy:
    suche
    mąka pszenna typ 1850 - 360 g
    mąka zytnia typ 2000 - 180 g
    paczuszka drożdży suchych
    1,5 łyzeczki fruktozy
    1 łyżeczka soli
    mokre:
    320 ml letniej wody
    1 łyżka oliwy
    1 białko
    Walisz do maszyny najpierw mokre, potem suche, włączasz program do pieczywa razowego - u mnie trwał 3.18 godz, i włala. Masz pyszny chlebek, chyba najlepszy jaki jadłam do tej pory na MM.

    Skopiowane z wątku.

  9. #9
    Awatar kajka38
    kajka38 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    23-12-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    6,309

    Domyślnie Odp: clafoutis z malinami

    mazidło do makaronu posiłek węglowy

    opakowanie serka president 0%
    opakowanie tuńczyka WSW
    miksujemy, solimy, pieprzymy, czosnkujemy, łaczymy z makaronem i pożeramy popijając kefirem

    ---------- Wiadomość dodana o 00:20 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 00:17 ----------

    deser tłuszczowy TIRAMISU - BAJECZNE

    opakowanie serka mascarpone 250 gram
    2 żółtka
    xylitol lub inny słodzik do smaku ( pamiętamy ze nie dajemy fruktozy do tłuszczy)

    miksujemy żółtka z xylitolem, łączymy z serkiem
    możemy do części dodać kakao odtłuszczone, ładnie wyglada

    mocno schładzamy - jest przepyszny

    ---------- Wiadomość dodana o 18:55 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 00:20 ----------

    Składniki na zupę z soczewicy:

    2 kostki bulionu warzywnego,
    1 szklanka czerwonej soczewicy,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    curry,
    papryka słodka,
    sól, pieprz.

    Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucamy 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucamy szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawiamy curry (ok. 2 łyżek), papryką słodką, solą i pieprzem.

    W międzyczasie kroimy cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem dodajemy do zupy.

    Zupę curry z soczewicy gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 minut. Podajemy ciepłą.

    pycha
    jestem tu: Kaja na MM - Część 4 - Strona 18 oraz tu: maxi-kraina.blog.spot.com ZAPRASZAM
    Zrzucone na MM:

    Bazarek XXL - sprzedam, oddam , wymienię zapraszam do bazarku - sprzedajemy , kupujemy

  10. #10
    Awatar _niunia_
    _niunia_ jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    16-03-2010
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Posty
    993

    Domyślnie Odp: clafoutis z malinami

    Kaju, wcześniej zauważyłam coś z malinami jako posiłek tłuszczowy... i z fruktozą... chyba nie można... co? A jak można to ekstra!

    Ja mam mnóstwo przepisów, ale takich swoich... Chcecie?
    Zapraszam do mnie

    MICHEL MONTIGNAC

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •