Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną
Posiłek
60 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Bakłażany umyj, przekrój, mocno posól i pozostaw na kilkanaście minut, a następnie przepłucz dużą ilością wody i piecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
- 2Kaszę jaglaną przepłucz bieżącą wodą, a następnie gotuj przez 8–10 minut.
- 3Wyjmij bakłażany z piekarnika, wydrąż środek.
- 4Na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek zeszklij cebulę
- 5Następnie dodaj pokrojone pomidory, pieczarki, wydrążony miąższ z bakłażanów i ugotowaną kaszę.
- 6Całość dopraw przyprawami do smaku, a następnie dodaj jajko i całość dokładnie wymieszaj.
- 7Bakłażany nadziej farszem, wstaw do piekarnika na 8–10 minut i piecz w 180 stopniach.
- 8Podawaj posypane natką pietruszki.
Wartości odżywcze w:
~44 kcal
~279 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 2.3 g |
Tłuszcze: | 1.5 g |
Węglowodany: | 5.1 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 14.5 g |
Tłuszcze: | 9.9 g |
Węglowodany: | 32.6 g |
SKŁADNIKI
Kasza jaglana gotowana | 50 g |
Pieczarka uprawna świeża | 60 g(1 x garść) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Bakłażan | 240 g(1 x sztuka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Pietruszka liście | 12 g(1 x łyżka) |
Kasza jaglana gotowana | 50 g |
Pieczarka uprawna świeża | 60 g(1 x garść) |
Oliwa z oliwek | 4 g(1 x łyżeczka) |
Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
Czosnek | 5 g(1 x ząbek) |
Bakłażan | 240 g(1 x sztuka) |
Pomidor | 170 g(1 x sztuka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Pietruszka liście | 12 g(1 x łyżka) |
KOMENTARZE