Bananowy omlet z sałatką z rukoli, pomarańczy i granatu
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
Omlet:
- 1Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
- 2Żółtka zmieszaj z mąką oraz rozgniecionym bananem.
- 3Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek, całość wylej na patelnię.
- 4Smaż aż do uzyskania złocistego koloru.
Sałatka:
- 5Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie grilluj na patelni.
- 6Rukolę umyj, osusz i porwij w palcach.
- 7Pomarańczę obierz i podziel na mniejsze cząstki.
- 8Granat przekrój na pół i wytrząśnij nasiona. Orzechy włoskie zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, a następnie odsącz orzechy i posiekaj.
- 9W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, musztardę, miód oraz odrobinę soli i pieprzu.
- 10Całość dokładnie wymieszaj.
Wartości odżywcze w:
~91 kcal
~369 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 3.2 g |
Tłuszcze: | 3.0 g |
Węglowodany: | 12.5 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 13.1 g |
Tłuszcze: | 12.2 g |
Węglowodany: | 51.0 g |
SKŁADNIKI
Rukola świeża | 40 g(2 x garść) |
Pomarańcza | 120 g(0.5 x sztuka) |
Granat | 50 g(0.5 x sztuka) |
Orzechy włoskie | 15 g(0.5 x garść) |
Chleb Graham | 30 g(1 x kromka) |
Musztarda | 10 g(0.5 x łyżka) |
Miód pszczeli | 12 g(1 x łyżeczka) |
cytryna | 6 g(2 x łyżeczka) |
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Mąka pszenna typ 500 | 12 g(1 x łyżka) |
Banan | 60 g(0.5 x sztuka) |
Olej rzepakowy uniwersalny | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
KOMENTARZE