Bananowy omlet z sałatką z rukoli, pomarańczy i granatu

Posiłek 30 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

Omlet:

  1. 1Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
  2. 2Żółtka zmieszaj z mąką oraz rozgniecionym bananem.
  3. 3Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek, całość wylej na patelnię.
  4. 4Smaż aż do uzyskania złocistego koloru.

Sałatka:

  1. 5Pieczywo pokrój w kostkę, a następnie grilluj na patelni.
  2. 6Rukolę umyj, osusz i porwij w palcach.
  3. 7Pomarańczę obierz i podziel na mniejsze cząstki.
  4. 8Granat przekrój na pół i wytrząśnij nasiona. Orzechy włoskie zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, a następnie odsącz orzechy i posiekaj.
  5. 9W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, musztardę, miód oraz odrobinę soli i pieprzu.
  6. 10Całość dokładnie wymieszaj.
~91 kcal ~369 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 3.2 g
Tłuszcze: 3.0 g
Węglowodany: 12.5 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 13.1 g
Tłuszcze: 12.2 g
Węglowodany: 51.0 g

SKŁADNIKI

Rukola świeża 40 g(2 x garść)
Pomarańcza 120 g(0.5 x sztuka)
Granat 50 g(0.5 x sztuka)
Orzechy włoskie 15 g(0.5 x garść)
Chleb Graham 30 g(1 x kromka)
Musztarda 10 g(0.5 x łyżka)
Miód pszczeli 12 g(1 x łyżeczka)
cytryna 6 g(2 x łyżeczka)
Jaja kurze całe 50 g(1 x sztuka)
Mąka pszenna typ 500 12 g(1 x łyżka)
Banan 60 g(0.5 x sztuka)
Olej rzepakowy uniwersalny 2 g(0.5 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane