Bananowy omlet z truskawkami
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Białko oddziel od żółtka, a następnie ubij na sztywną pianę.
- 2Żółtko zmieszaj z mąką, mlekiem i rozgniecionym bananem.
- 3Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
- 4Ciasto smaż na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym.
- 5Podawaj z pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Wartości odżywcze w:
~95 kcal
~224 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
---|---|
Białko: | 4.3 g |
Tłuszcze: | 3.3 g |
Węglowodany: | 11.8 g |
Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
---|---|
Białko: | 10.2 g |
Tłuszcze: | 7.8 g |
Węglowodany: | 27.9 g |
SKŁADNIKI
Jaja kurze całe | 50 g(1 x sztuka) |
Banan | 60 g(0.5 x sztuka) |
Mąka pszenna typ 1850 | 24 g(2 x łyżka) |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 30 g(3 x łyżka) |
Truskawki | 70 g(1 x garść) |
Olej rzepakowy tłoczony na zimno | 2 g(0.5 x łyżeczka) |
KOMENTARZE
Przepis fajny. Jutro spróbuję <3
Zamiast mąki polecam płatki jaglane, mleko też nie jest konieczne. Na wierzch poelcam z serkiem ziarnistym i jakimikolwiek owocami ;)
Super pomysł z tymi płatkami jaglanymi! :)
Jestem na diecie od 5 lat i naprawdę polecam wszystkim ten przepis na omlet