Ciecierzyca w sosie curry z ryżem i natką pietruszki

Posiłek 60 minut Średni w przygotowaniu

PRZYGOTOWANIE

  1. 1Ciecierzycę oraz ryż przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniach.
  2. 2Cebulę obierz, drobno pokrój i duś na oliwie z oliwek razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, kurkumą, cynamonem, imbirem i suszoną papryką.
  3. 3Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i dodaj do cebuli razem z ugotowaną ciecierzycą.
  4. 4Do sosu z pomidorów dodaj mleko kokosowe, całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia.
  5. 5Ryż podawaj razem z cieciorką w sosie, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
~106 kcal ~300 kcal
Zdrowy przepis
Składnik odżywczy Ilość w: 100g produktu
Białko: 4.4 g
Tłuszcze: 4.4 g
Węglowodany: 12.0 g
Składnik odżywczy Ilość w: procji produktu
Białko: 12.6 g
Tłuszcze: 12.5 g
Węglowodany: 33.9 g

SKŁADNIKI

ciecierzyca nasiona suche 45 g(3 x łyżka)
Oliwa z oliwek 4 g(1 x łyżeczka)
Cebula 30 g
Imbir suszony 2.5 g(0.5 x łyżeczka)
Czosnek 2.5 g(0.5 x ząbek)
Papryka czerwona w proszku 2 g
Pomidor 170 g(1 x sztuka)
Mleko kokosowe 20 g(2 x łyżka)
Kurkuma 5 g(1 x łyżeczka)
Cynamon 2.5 g(0.5 x łyżeczka)

Oceń przepis

KOMENTARZE

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane