Dorsz z warzywami i brązowym ryżem
Posiłek
30 minut
Średni w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
- 1Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- 2Filety dokładnie umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- 3Marchew, seler i pietruszkę umyj, a następnie obierz i zetrzyj na tarce.
- 4Cebulę umyj, obierz, pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek razem z pozostałymi warzywami.
- 5Warzywa dopraw solą oraz pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- 6Filety razem z warzywami piecz w temperaturze 180 stopni przez 20–25 minut.
- 7Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze w:
~119 kcal
~492 kcal
Zdrowy przepis
| Składnik odżywczy | Ilość w: 100g produktu |
|---|---|
| Białko: | 5.2 g |
| Tłuszcze: | 4.4 g |
| Węglowodany: | 14.2 g |
| Składnik odżywczy | Ilość w: procji produktu |
|---|---|
| Białko: | 21.5 g |
| Tłuszcze: | 18.5 g |
| Węglowodany: | 59.1 g |
SKŁADNIKI
| Dorsz świeży | 100 g(1 x filet) |
| Cebula | 50 g(0.5 x sztuka) |
| Marchew | 45 g(1 x sztuka) |
| Pietruszka korzeń | 80 g(1 x sztuka) |
| Seler korzeniowy | 50 g(0.5 x porcja) |
| Ryż brązowy | 75 g |
| Oliwa z oliwek | 16 g(2 x łyżka) |
KOMENTARZE